Høstutgaven av Spondylitten kommer snart til din postkasse!

Store økonomiske konsekvenser om man uføretrygdes delvis, en sosialantropologisk studie av en revmatisk sengepost og ferie med rehabilitering på Tenerife. Den nye utgaven av Spondylitten byr på både nytte og hygge.

– Pass deg for uførefella! skriver vi i denne utgaven av Spondylitten. For de fleste sitter det langt inne å skulle gå til legen og be om hjelp til å søke om uføretrygd. I utredningsfasen er det fort gjort å strekke seg litt lenger enn man egentlig orker.

Derfor er det viktig å lytte til kroppen og ha en god dialog med legen, og de som hjelper til med utredningen, om hvordan helsetilstanden faktisk er. Mange aner nemlig ikke at de kan ende opp med et stort økonomisk tap, fordi de strekker seg i noen år, men til slutt innser at uføregraden ble satt for lavt i utgangspunktet.

I høstens utgave av Spondylitten gir vi deg litt veiledning om dette, slik at du er forberedt på hva en delvis uføregrad kan bety for deg økonomisk – både nå og ved en eventuell økning av uføregraden på sikt.

Nyttig forskning

I sommer var vi på den store revmatologikongressen EULAR, for å ta pulsen på den nye forskningen som er gjort på spondyloartritter. Det var et gigantisk arrangement, hvor mange interessante studier ble presentert. I denne utgaven har vi med noe av det vi opplevde, og presenterer noen av studiene vi kom over.

To 3D-menn og felle
En lav uføregrad kan bli en økonomisk felle i framtiden. Foto: Vasilkov/Dreamstime.com

Litt av det vi fant har vi allerede delt her på nettsiden, men i bladet har vi gått dypere inn i studiene. Vi har også funnet mer forskningsstoff som kan være nyttig å vite om for alle spondylitter.

Tenerife

Mange velger å reise på egenhånd for å ta behandling i utlandet. Etter at flere har fått offentlig behandlingsreise til Vintersol på Tenerife i år, har mange blitt nysgjerrige på rehabiliteringstilbudet som finnes på denne spanske øya.

Spondylitten sendte derfor ned et reportasjeteam, som fikk testet tilbudet på to rehabiliteringssteder. De utforsket også øya litt nærmere, for å finne ut hva man kan oppleve mens man er der.

De måtte selvsagt også teste prosessen med å få refundert behandlingsutgiftene fra HELFO. De oppdaget at selv etter så mange år med nytt regelverk er dét ingen enkel affære.

LES OGSÅ: Kun fire av ti partier svarer om helsepolitikk

Fibromyalgi

Du kan også glede deg til å lese om matglede i høstmørket, vi tipser om noen yogaøvelser som kan være nyttig i hverdagen for spondylitter, og vi har snakket med en kommune som har klart å tilrettelegge bassengtilbudet for både de som trenger terapibasseng og kommunens andre innbyggere.

Mann med masse bøker i hyller
Jonas Kure Buer har gjort en sosialantropologisk studie av en revmatisk sengepost. Foto: Ole Kriatian Heiseldal

Vi har i tillegg fokus på fibromyalgi, som er en forsømt pasientgruppe. Vi har erfart at det er en del mennesker med inflammatorisk leddsykdom som også får en fibromyalgidiagnose. Vi ser derfor på sykdomsmekanismene i et sammensatt symptombilde, diagnostisering og behandling.

Feltarbeid med overraskelser

I denne utgaven forteller vi også om en sosialantropologisk studie av revmatisk sengepost. Hvordan blir revmatologien til i møte mellom pasienter, helsearbeidere, byråkrater og materielle betingelser på en slik post?

Feltarbeidet avdekket noen overraskelser, som blant annet diffuse diagnoser og bruk av metaforer i pasientkommunikasjonen. Dessuten viste det seg at noe av behandlingen pasientene mottar betegnes som sykdomsmodifiserende, til tross for at det ikke finnes noen indikasjoner på at de faktisk bremser sykdommen.

LES OGSÅ: Du kan få erstattet alle sykedager i ferien

Husk betalingen!

Det er fortsatt mulighet for å bli fast leser av Spondylitten og få med seg denne rykende ferske utgaven. Fram til midten av november er det halv pris for medlemskap i Spondyloartrittforbundet Norge, så det koster deg bare 100 kroner.

Dersom du har betalt fakturaen i løpet av banktiden tirsdag 5. september klarer vi å få deg med på den ordinære utsendelsen.

Om du nylig har meldt deg inn må du også skyndte deg å betale kontingenten. Dersom du ikke har mottatt faktura bør du sjekke spam/søppelpost i e-posten din. Finner du den ikke der, gir du beskjed til medlemskontakten vår her, som hjelper deg med å sende en ny.

SKAFF DEG NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: