Husk medisinene ved hjelp av apper

Det er fort gjort å glemme medisiner, doser og når de skal tas, særlig om man bruker flere legemidler i løpet av et døgn. Vi har sett på noen apper som hjelper deg med å huske medisinene dine.

Det blir raskt en del ulike typer medisiner som skal tas i løpet av en uke. Det kan være faste piller morgen og kveld, noen som bare skal tas på kvelden, andre som skal tas til måltider etc.

Noen har også biologisk medisin som settes noen ganger i uken, hver 14-dag eller en gang i måneden. Andre har infusjoner på sykehuset med lengre tidsintervaller. De som går på metotreksat i piller eller sprøyter skal også sjonglere tider for når de skal ta folsyre og ikke. Dersom man er på kortisonkur skal den gjerne trappes ned underveis.

LES OGSÅ: Elektrisitet redder hverdagen

Gode hjelpemidler

De som har smarttelefoner i dag, kan få påminnelse om ting de skal huske fra de vanlige kalendrene, men de er ikke alltid så godt egnet til å minne på medisiner. Dersom det er faste intervaller på medisinene, som hver dag, hver uke eller hver måned, går det fint. Men om du skal ha en medisin hver 12. dag, eller hver dag foruten torsdag, da blir det brått mer komplisert.

Mange revmatikere sliter med hukommelsen, men det finnes gode hjelpemidler, så man tar medisinen til riktig tid. De aller fleste appene til dette formålet tilbyr gratisversjoner, som tilbyr kjøp i appen. Da er det gjerne snakk om en utvidet bruk med flere typer medisiner og mange kontoer.

MedMonitor

Nasjonalforeningen for Folkehelsen har samarbeidet med et norsk firma om utviklingen av en medisinapp kalt MedMonitor, som er gratis å bruke. Den er relativt ny på markedet, og vi har bare testet den litt. I utgangspunktet ble den laget for familier med demens, men kan like fint brukes av alle som har behov for en enkel medisinalarm.

Du velger om du vil bruke norsk eller engelsk som språk når du åpner appen for første gang, etter å ha lastet den ned. Du trenger ikke registrere deg som bruker, eller oppgi personlige opplysninger.

Nederst i appen trykker du på ‘Oppsett’ og så ‘Ny alarm’ for å stille inn alarmene dine. Du legger inn de medisinene du bruker, med navn, dose og hvor ofte de skal tas. Det er lurt å legge inn alle medisinnavn og doser først. I alternativet ‘Legemiddelform’ får du mange alternativer, men ikke sprøyte og penn. Da velger du ‘Annen legemiddelform’ og kan selv skrive inn dette.

Når det er gjort kan du trykke på ‘Velg tid’ og bare huke av hvilken medisin det gjelder, etter at du har valgt tidspunkt den skal tas. Du kan også sette inn hvor ofte medisinene skal tas. Appen er automatisk innstilt på ‘Daglig’, men klikker du på ‘Daglig’ får du opp flere alternativer. Dersom medisinintervallene dine ikke er oppgitt i listen velger du ‘Hver n’te dag’, og setter inn hvor mange dager det skal gå mellom hver alarm.

Du kan endre lydinnstillinger, hvor du enten velger en lyd fra tre ulike ringetoner og det volum du ønsker, eller du kan velge en stemme som forteller deg når det er på tide å ta medisinene. Det er også mulig å slå på funksjoner som SMS-varsling og endre Brukermodus, slik at innstillingene ikke blir endret ved en feiltagelse.

Appen har en abonnementsløsning kalt MedMonitor Komplett, som koster 109 kroner per måned. Da kan man velge at appen varsler en person på SMS, dersom det ikke er bekreftet at medisinen er tatt til riktig tid. Denne versjonen har vi ikke testet.

LES OGSÅ: Fotsopp kan blomstre med biologiske medisiner

Søkefelt for å finne Pill Reminder
Skal du søke etter apper for å huske medisiner lønner det seg å søke på engelsk og bruke frasen ‘pill reminder’. Foto: AppStore

Medicinhusker

Det finnes en dansk app kalt Medicinhusker – det er en gratis app laget av Danmarks Apotekerforening, som hjelper til å huske medisinene din. Der kan du også legge inn familiemedlemmer som egne brukere, slik at du kan hjelpe dem å huske sine medisiner.

Du legger inn medisinene dine i medisinlisten, og setter tidspunkt for når de ulike skal tas. Appen vil da sende deg en påminnelse når det er medisintid. På IPhone sender den varsler, men legger ikke ved et rødt merke på appen, så du må inn på meldingsvarsler og sjekke, dersom du ikke får tatt medisinen med en gang. Og da er det fort gjort å glemme.

Det er ikke så godt merket hvor man skal angi om man har tatt medisinen sin, men ved siden av medisinnavnet i kalenderen vil du se en rute med en strek i. Trykker du på den kommer det opp alternativ om du har tatt, eller ikke tatt, dagens dose.

Må legge inn sluttdato

I kalenderen på Medicinhusker finner du oversikt over medisinbruken din, og du kan legge til informasjon om blodtrykk, puls, blodsukker og vekt. Du har også mulighet til å angi hvordan du har det, for eksempel i forhold til smerte og humør, og du kan legge til notater. Innholdet kan du sende til din egen e-post, slik at du kan ta det med til legen.

Aberet med denne appen er at du bare kan sette påminnelse for et år av gangen. Det er en god idé med avslutning, dersom man skal ha en kort antibiotikakur, kortisonkur etc, for da skal man gjerne ha en sluttdato. Dersom det er medisiner man skal ta i uoverskuelig framtid er det ikke mulig å angi dette. Vi har ikke testet lenge nok til å finne ut om vi får beskjed når det nærmer seg slutten på perioden, og det er tid for å sette ny dato for varighet.

Pill Reminder

Det finnes en engelsk app som heter Pill Reminder for iPhone fra Sergio Licea. Det er flere apper med samme navn for androidtelefoner, men de har ikke samme logo og utforming. Vi har ikke testet dem.

I gratisversjonen kan du legge inn mange ulike medisiner med både dose, styrke, hvilken type form medisinen er i og hvordan den skal tas/settes. Du kan også føre inn utløpsdato og når det er på tide å bestille nye fra apoteket. Trenger du påminnelse på flere enn to medisiner er det også mulig, men da må du kjøpe betalingsversjonen av appen. Det er en engangssum på 22 koner. Vi har ikke testet betalingsversjonen.

I denne appen kan du også legge inn avtaler hos leger, medisiner du bruker bare ved behov, samt at du kan hente ut rapport om hva du har tatt av medisiner, som du kan ta med til legen.

LES OGSÅ: Disse biologiske medisinene er godkjent for de ulike spondyloartrittdiagnosene

Bilde fra Appoversikt Medisafe i AppStore
Medisafe finnes på flere forskjellige språk, men ikke på norsk. Foto: AppStore

Medisafe

Det finnes også en engelsk versjon som heter Medisafe fra Medisafe Inc. Den finnes som app for både iPhone og androidtelefon. Du kan velge flere ulike språk, som dansk, spansk og tysk, men norsk er ikke mulig. I Appstore har den navnet Medisafe Pille Påminnelse, basert på dans språk, men du må selv stille inn til dansk språk under innstillinger etter innstallering. Appen kan brukes som en gjest, eller du kan lage deg en bruker og logge deg inn. Det er enkelt og du må ikke gi fra deg mange opplysninger.

Den har en gratisversjon, og du kan legge inn medisiner, doser du bruker og hvor ofte du skal ta dem. Du kan også bruke appen til å sjekke om medisinene du bruker passer sammen, eller om det finnes interaksjoner. Det er noen medisiner som ikke bør brukes samtidig, enten fordi det kan være skadelig for deg, eller at de påvirker hverandre slik at det blir dårligere, eller sterkere effekt.

Passe på venner

Du kan ha to brukere i gratisversjonen av Medisafe, en for deg og en for et familiemedlem du hjelper med å huske medisinene. Du kan også legge inn en Medfriend, som får en melding dersom du skulle glemme å ta medisinene dine, eller du glemmer å markere i appen at du har tatt den.

Den maser litt om du ikke reagerer med en gang, faktisk tre ganger gir den deg varsel om at du må ta medisinen din. Når du skal legge inn at du har tatt den, kan du velge mellom å notere at du tok den til tiden du skulle, eller om du tok den senere.

LES OGSÅ: Behandling uten medisiner i svangerskapet

Dyr betalingsversjon

Medisafe tilbyr også at du kan legge inn målinger på ting som blodtrykk, blodsukker, vekt, temperatur, kolesterol, pluss en rekke andre opplysninger. I gratisversjonen er det en maksgrense på antallet ting du kan måle.

Du kan også legge inn kontaktinformasjon til legene dine, når du har legetime og du kan legge inn notater. Appen gir deg også mulighet til å hente ut en rapport om medisinbruken din.

Du kan velge om du skal ha en generell påminningslyd, eller amerikanske film- og kjendiser til å gi deg beskjeden. Det kan være alt fra Obama og Hillary Clinton til Star Wars og Elsa fra Frost.

Betalingsversjonen koster 439 kroner i året, eller 55 koner per måned. Da kan du legge til ubegrenset med familiemedlemmer og måle mer enn 20 opplysninger om din helsetilstand. Du kan også legge til ubegrenset med medisinvenner, som skal kunne hjelpe deg å huske å ta medisinen. Vi har ikke testet betalingsversjonen.

Liste i medisinhusker med påminnelse av medisin
Foto: AppStore

Overvåking

I både Appstore og Googleplay Store vil du finne et vell av ulike medisinapper med navn som Medicin Reminder, Pill Reminder, Tabletterpåminner, MedMinder, Medical Toolbox, Pill Alert etc. Mange av dem er gratis. Finn den som passer deg og ditt behov.

Vær oppmerksom på at du via apper på alle plattformer gir fra deg masse informasjon. Apper som Medisafe, og sikkert flere andre, bruker informasjonen til å sende deg nyheter og oppdateringer om ting de tror du kan være interessert i, med bakgrunn i de medisinene du har lagt inn. Da vi la inn våre biologiske medisiner, kom det oppdateringer om nye medisiner mot Crohns sykdom, og lovende medisiner i kampen mot artrose og psoriasis.

Du må selv velge om du ønsker å bruke en slik app som samler informasjon om deg. Det finnes jo også et helt annet gratis alternativ; den naturlige metoden med å huske selv.

LES OGSÅ: Naturprodukter kan gi bivirkninger av medisiner

Pasientens felleskatalog

En av leserne våre har tipset oss om at det finnes en norsk app i Googleplay Store som heter Min Felleskatalog. i AppStore heter den Min Felleskatalog Pasient. Der kan du lage én eller flere medisinlister med oversikt over de medisiner som du bruker. Det er mulig å legge til dosering, og du kan også aktivere en funksjon som sender deg et varsel når det er tid for å ta medisin. Vi har ikke testet appen.

Noen apotek i Norge har egne apper som minner deg på medisinene dine, men etter hva vi har funnet må du da være tilknyttet det spesifikke apoteket, og ha en ordning med at de bestiller opp medisinene dine og gir deg beskjed om når det er tid for henting av nye.

Det er bare et fåtall av artiklene fra Spondylitten som blir lagt ut åpent på nett. Bli medlem av Spafo Norge og få Spondylitten i papirutgave eller som digitalversjon!

Kanskje du også liker disse: