Jublet for stopp i behandlingsreisekutt!

Norsk Revmatikerforbund (NRF) hadde forberedt en stor aksjon foran Stortinget for å kjempe for plassene med klimabehandling, men kunne i stedet slippe jubelen løs. Regjeringen reverserte det varslede kuttet på 25 millioner kroner.

De planlagte kuttene i Behandlingsreiser til utlandets tilbud har skapt sterke reaksjoner. Revmatikere over hele landet har stått frem i media og fortalt hva tilbudet betyr for dem og konsekvensen av kuttene. De har sendt e-poster, kort og brev til lokale stortingspolitikere, medlemmer av helse- og omsorgskomiteen og ikke minst til statsminister og helseminister.
Norsk Revmatikerforbund har drevet lobbyvirksomhet, vært i møter med både opposisjons- og regjeringspartier og de har jobbet med å få medieomtale.

Det eneste rette

Og kort tid før aksjonene skulle starte utenfor Stortinget, kom den gledelige beskjeden om at kuttforslaget reverseres. Det ble dermed en gledens dag og flere av stortingspolitikerne kom ut for å glede seg med revmatikerne.
– Regjeringen har lyttet til alle dere som sto på og opposisjonen har kjempet sammen med dere. Det er snakk om lite penger i den store sammenhengen, så dette var det eneste rette, sa Line Henriette Hjemdal (KrF) til Bekhterever’n.

LES OGSÅ: Avliver myene om behandlingsreiselotteriet

Siv Jensen, Erna Solberg og Tone Granaas. Foto: Trine Dahl–Johansen
Siv Jensen, Erna Solberg og Tone Granaas var glade for at det ble enighet.  Foto: Trine Dahl– Johansen

Hun lovet forsamlingen at dette var en sak hun skulle kjempe videre for. Hun hadde allerede forberedt spørsmål til helseminister Jonas Gahr Støre, sammen med blant annet NRF, som hun skulle stille i Spørretimen kort tid etterpå. Der ville hun ha svar på hvilket faglig belegg Regjeringen har for å foreslå et kutt i budsjettposten for Behandlingsreiser til utlandet med 25 prosent, når vi vet at kun 20 prosent av revmatikerne kan nyttiggjøre seg av biologiske medisiner.
– Nå skal jeg også spørre om framtiden og hvilket tilbud dere vil få. Og vil Støre være med på å øke bevilgningen nå som han vet hvilken betydning dette tilbudet har? sa hun.

Snudd arbeidsuhell

Høyreleder Erna Solberg var glad på alle revmatikernes vegne og skrøt av kampviljen de har vist.
– Dere er en av få som har klart å snu en av Regjeringens arbeidsuhell, sa hun og mottok jubel og latter fra de fremmøtte.
– Dette er første delseier, men vi gir oss ikke der! Vi må jo unngå at folk blir mer syke enn nødvendig, så vi må sørge for at tilbudet om behandlingsreiser til utlandet styrkes, sa partileder Siv Jensen (Frp).
1. nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), har jobbet lenge med denne saken og var svært glad for resultatet.
– Dette var en nødvendig reversering, men det er ikke det som er målet vårt. Vi ønsker at tilbudet skal styrkes, sa hun.

LES OGSÅ: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

 Demonstrasjonen mot kutt i Behandlingsreiser til utlandet ble snudd til jubel. Foto: Trine Dahl–Johansen
Demonstrasjonen mot kutt i Behandlingsreiser til utlandet ble snudd til jubel. Foto: Trine Dahl–Johansen

Klokere politikere

Den nyvalgte forbundslederen i NRF, Jan Grund, var godt fornøyd med resultatet.
– Den bra innsatsen til ansatte og medlemmer er blitt belønnet, sa han til Bekhterever’n.
– Det nytter å legge fram saken sin for regjering og storting. De har blitt klokere og viser god ledelse ved å snu i tide. Takk til alle opposisjonspartiene som har støttet oss, sa generalsekretær Tone Granaas da hun tok plass ved mikrofonen.

Sterkt inntrykk

Helseminister Jonas Gahr Støre møtte ikke opp foran Stortinget, men uttalte til NTB at argumentene mot kuttet har gjort inntrykk på Regjeringen.
– Det er klart at hvert enkelt menneske som ikke får den turen som hadde vært bra for dem, det gjør inntrykk. Og summen av det engasjementet og forklaringen om hva dette betyr, det var lett å ta til seg, sa Støre.
– Jeg tror argumentasjonen som har kommet har gjort inntrykk på stortingskollegene våre og på oss i departementet. Det må vi lytte til, sa han.

Behandlingstilbudet ble nylig evaluert og skal vurderes av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten i februar. Støre sier til NTB at det var en viktig grunn til at det var naturlig å stille saken i bero.
– I og med at behandlingstilbudet fortsatt er under vurdering, var det uaktuelt å gjøre det kuttet nå og det er vi veldig glade for, sa Thomas Breen, Helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, til de jublende revmatikerne utenfor Stortinget.

Hold deg orientert, les Spondylitten!

Kanskje du også liker disse: