Lav vekt og infeksjoner kan trigge spondyloartritt

Lav fødselsvekt, eldre søsken og infeksjoner i barneårene øker risikoen for å utvikle radiografisk aksial spondyloartritt, viser en ny svensk undersøkelse.

Selv om man er genetisk disponert for denne formen for spondyloartritt er det ikke alle som utvikler sykdommen. Forskerne har derfor lenge sett på om det er miljømessige forhold som gjør at noen får sykdommen, men studiene er få på pasienter med spondyloartritt. En ny studie på dette området ble imidlertid presentert under fjordårets EULAR kongress.

Lav fødselsvekt

Mekanisk stress på ledd og sener, samt mikrober i tarmfloraen, er to faktorer det har vært snakket om lenge når det gjelder autoimmune sykdommer som spondyloartritt. De svenske forskerne fant også at lav fødselsvekt, eldre søsken og infeksjoner, som medførte sykehusinnleggelse før man fyller 16 år, øker risikoen.

Foto av Dr. Ulf Lindstrøm på talerstol under Eular-konferanse 2015
Dr. Ulf Lindstrøm under EULAR-konferanse 2015. Foto: EULAR

Særlig fødselsvekt under 3000 gram er en høy risikofaktor. Forskerne tror årsaken er at man med lav fødselsvekt har lavere immunforsvar og er mer utsatt for infeksjoner i barneårene. Annen forskning har vist at man kan forutsi utviklingen av autoimmune sykdommer, som diabetes og leddgikt, hos de med lav fødselsvekt.

Les også: Nye muligheter for diagnosen spondyloartritt

Vil finne årsaken

De som har eldre søsken er generelt mer utsatt for smitte og infeksjoner. Dette har tidligere blitt bekreftet i studier av personer med astma. For personer med reaktiv artritt (leddgikt) finnes det studier som viser at lav fødselsvekt og alvorlige infeksjoner har trigget sykdommen.

– Forskningsdataene styrker forståelsen vår av samspillet mellom gener og miljø for personer med radiografisk ankyloserende spondylitt. Det bringer oss nærmere muligheten til å fastslå de underliggende årsakene til sykdommen, sa Dr. Ulf Lindstrøm under fjorårets revmatologikonferanse i Roma.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! Bli fast leser av Spondylitten du også!

 

Kanskje du også liker disse: