Mindre røntgenforandringer med bruk av NSAIDs

Regelmessig bruk av NSAIDs fører til redusert røntgenforandringer i ryggsøylen hos pasienter med Bekhterevs sykdom. Dette viser en ny studie fra Frankrike.

Hensikten med studien var å sammenligne hva slags effekt regelmessig bruk av NSAIDs, framfor bruk ved behov, hadde på røntgenforandringer ved Bekhterevs sykdom.

Personer som benytter NSAIDs har mindre røntgenforrandringer. Arkivfoto
Personer som benytter NSAIDs har mindre røntgenforrandringer. Arkivfoto

To grupper

Pasientgruppen besto av 150 personer med høy sykdomsaktivitet. Pasientene ble delt i to grupper. Den ene gruppen skulle bruke NSAIDs (ikke steroide antiinflammatoriske legemidler) ved behov, den andre gruppen skulle bruke NSAIDs kontinuerlig.

Resultat

Studien viste at kontinuerlig bruk av NSAIDs bremset utviklingen i forhold til forandringer i ryggsøylen, sammenlignet med rforandringer hos pasienter som benyttet NSAIDs ved behov. Innenfor gruppen som brukte NSAID kontinuerlig, viste det seg at de pasientene som hadde høyest CRP-nivå og som scoret høyest på målinger i forhold til sykdomsaktivitet, hadde best effekt i forhold til reduserte røntgenforandringer, sammenlignet med pasienter med lavere score.

Bli fast leser av Spondylitten du også! Trykk her!

Kanskje du også liker disse: