På behandlingstur til Opatija i Kroatia

I 2005 åpnet et nytt velværesenter med thalassoterapi i Opatija i Kroatia. Der finnes det blant annet et eget behandlingsprogram for revmatikere, så Bekhterever’n tok turen dit året etter for å sjekke ut tilbudet.

Vi reiste i regi av Active Travel Norway AS, og på turen nedover hadde vi følge av dr. Olav Karstad fra Sinsenklinikken i Oslo, som også er tilknyttet reiseselskapet. Dermed fikk vi førstehånds viten om stedet vi skulle til allerede under reisen.

LES OGSÅ: Ekstra behandlingsreiseplasser til Opatija og Marbella

Thalassotherapia Opatija

Thalassotherapia Opatija er et behandlings- og rehabiliteringssenter (sykehus) som har spesialisert seg på revmatiske lidelser og hjerte- og lungesykdommer. Senteret, som ble grunnlagt i 1957, er et referansesenter for helsereiser i regi av helsedepartementet i Kroatia, og har status som universitetssykehus.

Bilde av fronten på behandlingsavdelingen
Behandlingsstedet heter Thalassotherapia. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Anlegget består av i alt fem bygninger. Det er bygget en gang mellom bygningene, slik at pasientene kan gå tørrskodd fra boenheten til behandlinger og diverse prøvetaking og så videre. Senteret har et meget godt rykte også utenfor Kroatia, og allerede fra senteret ble grunnlagt har gjester fra hele Europa benyttet seg av tilbudene der.

Saltvann

Ved Thalassoterapia Opatija er det saltvannet som står i fokus. Thalasso betyr vann og det våte element er sentralt i de fleste behandlingene. Alle bassengene har saltvann, og sjøvannet pumpes inn fra Adriaterhavet, ca. 150 meter fra rehabiliteringssenteret.

Man oppfordres også til å spasere langs den nesten 12 km lange strandpromenaden, siden den salte sjølufta skal være bra for kroppen – både utvendig og innvendig.

Tidligere lå det 22 thalassosentre i byen. I dag er Thalassoterapia Opatija et av få som er igjen.

LES OGSÅ: På rehabilitering på egenhånd i Kroatia

Sykehuset

Den medisinske avdelingen (sykehusdelen) har 250 pasientrom og det er ca. 160 ansatte. 29 av disse er leger med blant annet ekspertise innen revmatologi, kardiologi, nevrologi, psykiatri og hudsykdommer, og det er ca. 36 fysioterapeuter.

Det tilbys forskjellige behandlingsprogram innen:

  • Revmatologi
  • Hjertepasienter – opptrening av etter infarkt eller operasjon. (Senteret har bl.a. utstyr som kan overvåke hjertepasientene når de er på stranden).
  • Psykiatri
  • Hudsykdommer
  • Overvekt
  • Antistress
  • Sportsutøving

Det nye velværesenteret på 2 500 kvadratmeter, som åpnet sist høst, er lokalisert i en helt ny glassbygning. Som den medisinske sykehusdelen, tilbyr også velværesenteret «pakker» med behandlinger.

Hele mennesket

I en uke fikk Bekhterever´ns tre utsendte prøve en del av tilbudet ved senteret. Først fikk vi en prat med spesialist i medisinsk rehabilitering, Dr. Tatjana Kehler. Hun har jobbet ved sykehuset i 20 år og tok oss og våre diagnoser veldig seriøst ved at hun med en gang ga uttrykk for at også vi som pasienter kunne mye om vår egen sykdom. Ikke bare tok hun for seg den revmatiske lidelsen, men hun så hele mennesket.

strandpromenade med en liten fiskebåt
Kalenderen viste februar da vi var i Opatija, så vi kunne bare forestille oss det rike folkelivet langs strandpromenaden, i parker og rundt i byen når gradestokken viser flere plussgrader.

Hun ville vite hva annet som feilte den enkelte, og ut ifra dette ordnet hun med henvisning til blodprøver, EKG, respirasjonstest og ultralyd av problemområder. Hun hentet også leger som var spesialister på våre andre lidelser og i fellesskap ble de enige om hva som burde gjøres med hver enkelt.

LES OGSÅ: Klimabehandling ved Dødehavet

Eget program

Vårt program besto av elektroterapi, ultralyd og massasje. I tillegg fikk vi noen øvelser vi skulle gjøre i fitnessenteret og vi ble oppfordret til å benytte bassengene. I tillegg ble vi anbefalt å gå turer langs sjøen.

Etter å ha vært deltagere på flere behandlingsreiser, savnet vi den individuelle fysioterapien med trening. Øvelsene vi ble vist i fitnessenteret den første dagen husket vi lite av dagen etter. Så det ble litt skulking fordi motivasjonen og treneren manglet, men en del ble tatt igjen med lange turer langs strandpromenaden.

Litt skuffende var det også at det flotte bassenget kun hadde 30 grader. Det ble dermed ingen faste turer dit for å trene. Først i slutten av oppholdet ble vi fortalt om et basseng i den gamle delen av behandlingssenteret, hvor det var 34 grader og treningsmuligheter.

– I vårt program vil vi legge inn individuell trening med fysioterapeut. Vi skal også få til at bassenget våre norske revmatikere skal benytte er varmt nok. I tilbudet vil vi også legge inn klassisk massasje på rundt 20 minutter, sier Active Travel Norways representant i Opatija, Rolf Petter Onsrud.

Luksus og velvære

Vi ble imponert over det nye spaanlegget. Det var delikat og innbydende og vi følte vi var kommet til et veldig luksuriøst sted. Design og innredning ga oss en følelse av velvære med det samme vi kom inn. Bassenganlegget er stort og har to mindre jacuzzier. Den største holder samme temperatur som hovedbassenget, mens barnekulpen og den minste jacuzzien har 34 grader.

To damer i en jacuzzi
Deilig med varmt vann og bobler i Opatija. Arkivfoto: Kari Nyhus

I velværeavdelingen har man en avslapningssone hvor det også er en diger jacuzzi med 37 grader. Aberet med denne er at den benyttes av både menn og kvinner og man må være naken, noe alle ikke er like komfortable med. Det finnes også blant annet en finsk badstue, romerske bad og en kald kulp. Man har også et sparom med oppvarmede senger, hvor man kan slappe av omgitt av milde aromatiske dufter, mens man nyter forfriskninger.

Dyktige ansatte

Velværedelen av senteret har en rekke massører og skjønnhetsterapeuter. Disse var faglig svært dyktige og tok veldig godt vare på oss under hele oppholdet. Massørene er utdannet fysioterapeuter og har et tre måneders kurs i massasjene som finnes ved senteret.

Normalt sett vil man kun få ca. 20 minutters klassisk massasje i tilbudet fra den norske reiseoperatøren, men vi fikk lov å teste alle massasjene de kunne tilby.

Først ble det utdelt badekåper, tynne papirtøfler og papirtruser. Første gangen ble det litt forvirring om hvilken vei trusa skulle, men da første forsøk viste at svært lite ble tildekket, ble den kjapt snudd.

De litt bluferdige kan trøste seg med at man hele tiden blir behandlet med respekt. Hele kroppen blir tildekket av håndklær, og kun en flik blir løftet for å komme til den seksjonen av kroppen som skulle masseres. Når det var tid for å snu seg rundt, ble håndklærne holdt opp så man kunne snu seg uten alt for mye eksponering.

LES OGSÅ: Igalo 2008 – Et tilbakeblikk

Massasjene

Under alle behandlingene ble det spilt beroligende musikk, det rislet i vann og det ble brukt aromatiske oljer. Massasjene varte fra 45 minutter til 1,5 time. Hardheten i massasjen varierte litt fra massør til massør, men totalt sett var det velvære og nytelse som sto i fokus.

I antistress- og middelhavsmassasjen fikk man behandling helt ut i tær og fingre. Den indiske og orientalske massasjen gikk dypt ned i vevet og fant alle triggerpunkter som noen gang har vært vonde. En massasje ble foretatt med varme steiner og i den arabiske varianten ble det massert med skrubbekrem, før man etter en dusj ble smurt inn med olje. En av oss ble også smurt inn med leire før hun ble pakket inn i plast og senket ned i et varmt bad.

I og med at det blir benyttet ulike oljer og teknikker ved hver massasje, får man forskjellige opplevelser hver gang. Alle disse vil man ha mulighet til å bestille på egenhånd. I tillegg kan man få skjønnhetspleie fra topp til tå. Her er alt fra hårfjerning til pedikyr og fjerning av cellulitter.

Variert tilbud

Fysioterapidelen av senteret ser ikke like flott ut som det nye spasenteret, men det er ingenting å utsette på tilbudet likevel. Dr. Tatjana Kehler fortalte at det bare var et par år siden bygningen ble rehabilitert, men på grunn av det salte vannet som benyttes i behandlingene trenger man stadig å foreta nye ansiktsløftninger.

De kan blant annet tilby egentrening med fysioterapeut, undervannsmassasje, varmt basseng til trening, whirlpool med saltvann, elektroterapi og ultralyd.

LES OGSÅ: Ny forskrift inkluderer ledsagere på behandlingsreise

Villa Dubrava

Villa Dubrava føyer seg inn i rekken av den gamle østerisk-ungarske bebyggelsen, og er boenheten for gjester som ikke direkte er innlagt på sykehuset.

Den staselige bygningen er nyoppusset og har tre etasjer med heis. Vi bodde i hvert vårt enkeltrom, men det fantes også dobbeltrom og familierom. Det var grei standard på rommene med aircondition, telefon, satellitt-TV og baderom med dusj. Flere av rommene vendte ut mot en felles smal veranda, hvor det var utsikt mot havet.

Restauranten tilbyr klassisk meny, men det er mulighet for forskjellige diettmenyer. Frokost forsynte vi oss med selv, mens lunsj og middag ble servert ved bordene. Menyen ble forelagt oss dagen før, og vi kunne velge mellom to forskjellige retter til både lunsj og middag. Lunsjen var også varmrett, så det var som om vi spiste middag to ganger om dagen.

Opatija

Opatija blir betraktet som en perle ved Adriaterhavet, der den ligger under høye fjell på Istrahalvøya nær grensen til Italia. Byen betraktes som et veikryss for tre kulturer; Slovensk, italiensk og tysk, som man også kan se på den spesielle arkitekturen.

strandpromenade med en liten fiskebåt
Kalenderen viste februar da vi var i Opatija, så vi kunne bare forestille oss det rike folkelivet langs strandpromenaden, i parker og rundt i byen når gradestokken viser flere plussgrader.

Her finnes vakker natur, parker og gammel østerisk-ungarsk bebyggelse fra imperiet på slutten av 1800-tallet. Den lille byen har trukket til seg turister fra hele verden i mer enn 160 år. Særlig overklassen fant veien til byen. Kvarner hotell, som fortsatt ligger langsmed strandpromenaden, var den første bygningen for turister på østkysten av Adriaterhavet.

På grunn av de høye fjellene er temperaturen relativt stabil. På vinteren er gjennomsnittstemperaturen 7 grader og på sommeren 22 grader. Klimaet her skal også være svært gunstig for astmatikere.

Fritiden

Det finnes nok av tilbud å forlyste seg med på fritiden. Den 12 kilometer lange strandpromenaden (Lungomare) går nesten inn til den mye større byen Rijeka med 250.000 innbyggere. Langs denne finner man en rekke restauranter, kafeer og butikker. Man kan også ta en avstikker innom Opatijas mange parker. Langs hele strandsonen kan man bade, og det er laget trapper eller montert stiger hele veien så man lett kan komme ut i det asurblå havet.

Fremkommeligheten for personer i rullestol er dessverre ikke den beste i byen. Det er mange trapper å forsere – både for å komme til butikker og restauranter, og for å komme til strandpromenaden. Det finnes muligheter til å komme seg ned på promenaden selv med rullestol, men flere steder langs vannet må man gå noen trappetrinn for å komme seg videre.

LES OGSÅ: Du kan mestre sykdom ved å trene mentale muskler

Rullestein

Det finnes ikke typiske sandstrender i byen, selv om det er laget til et par små inne i sentrum. Men over alt er det murt opp plattinger, hvor det om sommeren står solsenger. Går man et lite stykke utenfor sentrum kommer man til noen små rullesteinsstrender.

Fra strandpromenaden kan du være med på båtturer og det blir arrangert egne fisketurer. Man kan drive forskjellige former for vannsport som seiling i småbåter, windsurfing og delta på dykkerkurs m.m., og på land kan man spille tennis, bowling eller boccia m.m.

Kultur

En sommerscene med 2000 plasser tilbyr et allsidig program med opera, ballett, symfonikonserter, folkloreoppvisninger, rock og popkonserter, teater og film. I vintermånedene finnes det også et variert program som blir arrangert i hotell og kirker etc.

Evangelistkirken i Opatija ble tegnet av den østeriske arkitekten Carl Seidl, mens den svensk-norske kongen Oscar II og hans hustru Sophia, bidro til finansieringen av kirken. I tillegg ligger Rijeka nært med sine teatre, opera, ballett, symfoniorkestre, museum og gallerier m.m.

Stort fat med sjømat
Maten på hotellet var preget av institusjonsmat, mens ute på restaurantene var det det helt andre retter å velge mellom. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Også rundt Opatija skal det være mange steder som er verdt et besøk. Det arrangeres både halv- hel- og flere dagers turer. Hvorfor ikke ta en tur til en av landsbyene i fjellene rundt, til en av de andre byene langs kysten, eller til en av øyene utenfor. Opatija ligger heller ikke lengre unna enn at det er mulig å ta en tur til for eksempel Trieste eller Venezia i Italia.

Byturer

Kalenderen viste februar da vi var i Opatija, så vi kunne bare forestille oss det rike folkelivet langs strandpromenaden, i parker og rundt i byen når gradestokken viser flere plussgrader. Vi fikk oss allikevel to fine turer slik at vi fikk sett oss litt omkring.

Lørdag ettermiddag dro vi til byen Rovinj, som var en fascinerende liten by. Båtene lå tett i tett i havnen (herfra går det turer med hurtigbåt til Venezia). Vi ruslet i trange sjarmerende smug, med navn på både kroatisk og italiensk, før vi avsluttet byturen med deilig middag på en restaurant.

Den andre turen gikk til byen Rijeka. På turen hadde vi følge av Rolf Petter Onsrud, som geleidet oss rundt. Her fikk vi damene med oss et besøk på et stort kjøpesenter, mens Rolf Petter Onsrud ventet tålmodig. På hjemveien stoppet vi ved en koselig restaurant helt i sjøkanten og spiste deilig sjømat, noe som er typisk og tradisjonsrik kost i Kroatia.

LES OGSÅ: Slik søker du om tilskudd til småhjelpemidler

Mat og hår

Varer og tjenester er stort sett mye rimeligere i Kroatia enn i Norge. På restaurant må man regne med å betale 70-100 kroner for en kjøttmiddag og noe mer for fisk og skalldyr. En porsjonspizza koster rundt 50-lappen.

To av oss tok en tur i en lokal frisørsalong, og for en vanlig klipp, vask og føn kostet det 140 kroner. Klipp, striper i tre farger, vask og sletting av krøller, tok den nette tid av fire timer og kostet 300 kroner.

De fleste unge i Kroatia snakker greit engelsk. Den eldre garde kan gjerne litt og mange av de kan tysk og italiensk. Hos frisøren var vi en stund litt betenkte og lurte på om hun hadde forstått hva vi ønsket, men resultatet ble slett ikke så verst!

Vårt inntrykk av Thalassoterapia Opatija er at det er et seriøst sted som har mye å tilby revmatikere. Oppfølgingen vi fikk fra den medisinske staben var svært betryggende, og med noen små endringer, blant annet temperaturen i bassenget, tror vi dette godt kan bli et nytt favorittsted for de som trenger behandling i varmere klima.

Artikkelen sto på trykk i Bekhterever’n nr 2 i 2006.

Tekst: Trine Dahl-Johansen og Kirsten Stabell

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN FOR BARE 100 KRONER UT ÅRET!

Kanskje du også liker disse: