Påvirkning av signalveier kan gi mindre plager

Ny forskning avdekker at Crohns sykdom, psoriasis og eksem har samme genetiske årsak. Dette er nødvendig kunnskap for å kunne behandle sykdommene bedre i framtiden.

En internasjonal forskergruppe har identifisert ti nye genetiske varianter som øker risikoen for eksem. Forskerne har også funnet ut hva genene påvirker i cellenes kommunikasjon med hverandre og de har undersøkt hvilken innflytelse disse genene har på andre sykdommer.

De nye resultatene viser at mange av de genetiske feilene som fører til eksem, også er til stede ved autoimmune sykdommer som psoriasis og tarmsykdommen Morbus Crohns. Kunnskapen er viktig for å kunne forebygge eller behandle disse sykdommene bedre en dag, skriver forskning.no.

Forskerne undersøkte blant annet hvilke biologiske signalveier i kroppen genene påvirket, og hvilke andre sykdommer som kunne knyttes til de samme signalveiene. Forskerne fant at mange av genene påvirket signalveier som påvirker utviklingen av forskjellige autoimmune sykdommer, hvor immunforsvaret angriper kroppen selv.

LES OGSÅ: Slik kan du få 2000 kroner til småhjelpemidler

Færre plager

Spondyloartritter deler en del sykdomstrekk og tilhører den samme familien av autoimmune sykdommer. Det betyr at kroppens immunceller går til angrep på eget vev, som om det var en infeksjon. Den nye forskningen vil derfor på sikt kunne føre til færre plager for alle slike lidelser.

Dame med sitter med hodet i hendene og viser frem psoriasis på albuene
Hudsykdommen psoriasis viser seg med skjellende utslett i huden. Foto: Hriana/Dreamstime.com

LÆR MER OM PSORIASISARTRITT HER!

Psoriasisartritt er en sykdom som gir betennelse, smerte, hevelse, ømhet og nedsatt bevegelse i angrepne ledd. Hudsykdommen psoriasis viser seg med skjellende utslett i huden. Utslettene skyldes at celledelingen i huden skjer mye raskere enn i normal frisk hud, og cellemodningen er forstyrret.

Ved Crohns sykdom har man kronisk betennelse i mage-tarmkanalen. Sykdommen kan ramme alle deler av tarmsystemet fra munnhule til endetarmsåpningen. Den vanligste delen som er påvirket er overgangspartiet mellom tynntarmen og tykktarmen. Betennelse i tarmen medfører at tarmen ikke kan utføre sin normale funksjon, noe som kan føre til diaré. Andre symptomer er tilbakevendende magesmerter, oppblåsthet, kvalme, nedsatt matlyst og vekttap.

LES OGSÅ: Restless legs assosieres med spondyloartritt

Mulig å påvirke

Noen av de genetiske variantene påvirket signalveier som har med immunforsvarets toleranse i huden å gjøre. Ved en autoimmun sykdom som psoriasis går huden noen ganger amok og overreagerer, for eksempel på bakterier eller virus som finnes der naturlig. Dette skyldes at en signalvei som sørger for å holde immunforsvaret litt tilbake, ikke fungerer som den skal. Forskerne mente at den samme signalveien var påvirket av genetiske varianter i pasienter med eksem. Det er vanskelig å lage medisiner mot genetiske feil, men det er mulig å påvirke signalveier.

Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Genetics.

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN – BARE 200 KRONER FOR ET HELT ÅR!

Kanskje du også liker disse: