Særfradraget for sykdomsutgifter opprettholdes
Utfasingen av særfradraget på skatten for store sykdomsutgifter stoppes med den nye regjeringen. Ordningen skal opprettholdes på 2013-nivå, men betyr det at man bare får trukket fra 67 prosent?
I utfasingsmodellen utarbeidet av den rødgrønne regjeringen het det at særfradrag for inntektsårene 2013 og 2014 ville ha en prosentvis nedtrapping med henholdsvis 67 og 33 prosent av de fradragsberettigede kostnadene. Hvis ordningen skal opprettholdes på 2013-nivå kan det altså bety at man kun får trukket fra 67 prosent av utgiftene man har hatt det ligningsåret.
Slipper skatt av beløpet
Det er riktignok bedre enn at ordningen fjernes helt, men allerede har en rekke poster blitt fjernet som godkjente fradrag. Fra og med inntektsåret 2012 fikk man ikke særfradrag for følgende merkostnader:
- Tannbehandling- og tannpleierhjelp.
- Påbygging, ombygging og tilpassing av bolig og uteområde, herunder fritidsbolig, garasje og anskaffelser og montering av spesialtilpasset innredning i bolig etc.
- Transport, herunder anskaffelse av kjøretøy og spesialutstyr i kjøretøy, drift og merbruk av kjøretøy.
Det opplyste kommunikasjonsavdelingen i Skatteetaten til Bekhterever’n i februar.
LES OGSÅ: Jublet for stopp i behandlingsreisekutt!
Ny beregning for strømutgifter
Skatteetaten har også begynt å bruke en ny utregningsformel for beregning av merutgifter til oppvarming av bolig. Nå er det bare 65 prosent av strømutgiftene som skal gjelde. Årsaken ble av en saksbehandler i våres opplyst til å være at man har lavere temperatur på soverommet enn i resten av huset.
Hva kan man trekke fra?
Dersom du har hatt sykdomsutgifter på minst 9 180 kroner, har du til nå kunnet trekke summen fra inntekten din når du fyller ut selvangivelsen. Dersom den nye prosentsatsen skal legges til grunn betyr det at man kun kan trekke fra 67 prosent. Dette beløpet slipper man å betale skatt av. Skatten utgjør 28 prosent.
Det er summen av sykdomskostnadene knyttet til en selv, og/eller andre personer man forsørger, som minst må utgjøre 9 180 kroner. Det er ingen begrensning oppad for særfradragets størrelse.
LES OGSÅ: Ønsker å fjerne særfradragsordningen
Hvem gjelder det?
For skatteåret 2012 var det bare de som benyttet ordningen i 2010 og 2011 som kunne benytte seg av fradraget på ligningen. Det blir spennende å se om nye får komme med i ordningen, eller om det fortsatt bare skal gjelde de som allerede har benyttet seg av den tidligere.
– Bra begynnelse
Generalsekretær i norsk Revmatikerforbund, Tone Granaas, er fornøyd med at Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er allerede enige om noe som vil ha betydning for mange revmatikere.
– Dette er gode takter fra den nye regjeringen, og er en bra begynnelse. Hvis de også gir et rehabiliteringsløft, slik vi har spilt inn i arbeidet med regjeringserklæringen, så går vi kanskje en ny tid i møte, sier hun i en kommentar.