Slik skifter du dekk med vond rygg
Om du skal skifte bildekk selv er det fort gjort å pådra seg skader og smerter, særlig om du allerede har vond rygg. Mye kan unngås ved å varme opp godt, ta litt om gangen og bruke riktig verktøy.
Piggdekkene skal av senest første mandag etter 2. påskedag (med unntak av Nordland, Troms og Finnmark, hvor datoen er fra og med 1. mai). 15. oktober er det tillatt å kjøre med vinterdekk igjen i de tre nordligste fylkene i Norge. I resten av landet er det lov igjen fra 1. november.
Dekkskiftesesongen er dermed i full gang og det er fort gjort å skade ryggen, både om man skal skifte selv, eller bare skal flytte dekkene inn i bilen for å frakte dem til et profesjonelt dekkverksted.
NEDERST I ARTIKKELEN KAN DU SE VIDEO AV VIBEKE SOM SKIFTER DEKK
Skifter sittende
De som sliter med vond rygg og leddplager er ekstra utsatt for å pådra seg skader og smerter når de skal skifte dekk. For noen er det helt umulig å klare oppgaven selv, men for noen er det uaktuelt å sette bort jobben til andre.
– Jeg må sitte en del for å skåne ryggen. I tillegg er det så tungt å tre hjulet inn på boltene at jeg støtter hjulet med bena når jeg sitter. Da kan jeg styre det på plass med hendene og får ikke så vondt i fingre og håndledd, forteller motorentusiast Vibeke Lassen Sundlo Høgseth fra Ålesund.
LES OGSÅ: Slik får du over 2200 kroner til småhjelpemidler
Litt kreativ
Hun har diagnosen ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom), men er fast bestemt på å skifte dekkene på bilen selv – så lenge hun fortsatt klarer det. Vibeke er klar over at noen vil kritisere henne for stillingen, fordi det kan se ut som hun er utrygg under bilen.
– Jeg har ALDRI beina under bilen, bare på yttersiden av dekket. Så om bilen skulle falle ned, burde jeg komme meg greit unna uten å komme i klem. Jeg gjør det nok sikkert ikke helt «etter boka», men smertene mine krever at jeg er litt kreativ, forklarer hun.
Vibeke tipser om at det også går an å sitte på en lav krakk om det er vondt å sitte rett på bakken.
LES MER OM VIBEKE I ARTIKKELEN #fuckbekhterevs
Rykker på seg skader
Kiropraktor Bjørn Tore Hjelle hos Plexus Helse i Ålesund har flere gode råd for de med rygg- og leddplager som ønsker å gjøre jobben selv. Han forteller at det faktisk ikke er løfting av dekkene som er den største synderen for ryggvondt i dekkskiftesesongen.
– Vanligvis tar man ryggen med rykkene man bruker for å løsne mutrene, forklarer han.
Hjelle anbefaler derfor å bruke en vektarm til jobben.
– Det kalles en «latmannsarm». Da kan du sette mutteren inni og bruke kroppsvekten din ved å stå på den istedenfor.
LES OGSÅ: En bekhterever på kiropraktorbenken
Godt forberedt
Kiropraktoren gir råd om å forberede seg litt og planlegge dekkskiftet før man starter.
– Unngå å gjøre dette spontant. Gå deg en tur først, så du er varm når du begynner. Ofte er det litt kaldt når man skal skifte dekk, så sørg for å ha på deg varme klær også. Litt ull og en jakke som dekker nedenfor ryggen er lurt. Da unngår du at du står med åpen rygg i den kalde lufta, sier han.
Bruk godt med tid
Dekkene er relativt tunge og de skal helst rulles eller sprettes når man tar dem ned fra en høyde, eller skal flytte på dem. Unngå å løfte med strake bein og krum rygg. Det samme gjelder i skifteprosessen.
I tillegg kan det være smart å ikke vente til snøen har lagt seg før man setter i gang med å skifte.
– Ta ting i omganger og bruk heller litt mer tid. Det kan for eksempel være lurt å løsne hjulboltene litt etter litt og ta ett dekk om gangen, råder Hjelle.
– Sitt riktig
Han anbefaler også å ha noe under knærne mens man jobber, for eksempel en knepute.
– Med en gang du setter knærne nedi bakken støtter du av ryggen. Om du står med krum rygg for lenge vil du nesten garantert bli verre i en allerede dårlig rygg etter bare 4-5 minutter. Skifting av dekk tar opp mot ti minutter per dekk, sier han.
– Om man ikke klarer å sitte med knærne på bakken går det an å sitte på baken. Det kommer an på hvor stiv man er og hvor vondt man har, sier han.
LES OGSÅ: Dette er regleverket for bilkjøring og medisiner
Når ryggens lår seg vrang
Det kan likevel hende at man får smerter i rygg og ledd etter en slik egeninnsats. For de fleste vil smerter i ryggen etter hjulskift gå over av seg selv.
– Det burde gå over etter tre dager, men så kommer det jo an på smertenivået man har. Er det veldig vondt bør man imidlertid oppsøke helsepersonell. Ofte hjelper det å gå litt, så man får sirkulasjonen tilbake, sier han.
Øvelser etter dekkskift
Hjelle har også råd om gode øvelser man bør gjøre etter at man har skiftet dekk på bilen.
- Reis deg og gå deg en liten tur. Ikke sett deg ned med en gang, da stivner du.
- Legg deg ned på magen, oppå albuene, og løft deg opp mot taket. Om man står krum for lenge strekker det i senestruktur og ligamenter i ryggen, så man må gjøre det motsatte for å få tilbake svaien.
- Legg deg på ryggen, sett føttene i gulvet med hoftene i 90 grader og bøye beina fra side til side mot gulvet.
LES OGSÅ: Gjør mageøvelsene riktig!
Flere gode skifteråd
Det er også flere generelle ting du bør huske på når du skifter dekk selv.
- Sjekk at millimeterdybden på dekkene er innenfor kravet i lovverket. På vinterdekk er kravet til mønsterdybde 3 mm. På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm.
- Ha oversikt over når dekkene dine ble kjøpt. Etter fem til syv år bør man vurdere å bytte vinterdekk, da de kan bli for gamle. Gummien i gamle dekk blir for hard og gir ikke like godt veigrep.
- Pass også på at hjulboltene er i orden. Hjulbolter/muttere skal trekkes til med riktig moment med en momentnøkkel eller momenstav. Det varierer noe fra bil hvilken størrelse som skal brukes. Sjekk også etter noe kjøring om muttere/bolter sitter godt fast.
- Sørg for at bilen står på et rett underlag.
- Trekk til håndbrekket før du starter.
- Gjør jobben med å løsne muttere og bolter før du jekker opp bilen
- Bruk en god jekk og plasser den riktig i henhold til instruksjonsboken. Husk at du aldri skal bevege deg under bilen når den kun står på jekk.
- Plasser hjulene i riktig rulleretning. Det er ofte merket med piler/merker.
- Sjekk lufttrykket. Informasjon om det finner du i bilens instruksjonsbok og på noen modeller også i døren til bensinlokket.
Sjekk for skader
Norges Automobilforbund (NAF) opplyser på sine nettsider at du også bør sjekke dekkene du tar av og dekkene du skal sette på for skader.
– Vask hjulene godt før lagring. Fjern fremmedelementer i dekkbanen, stein og lignende. Dekkene dine varer mye lengre om du er flink til å rengjøre dem før du lagrer dem til neste dekkskift, særlig å få vasket bort salt etter en vintersesong, skriver de.
Les flere gode råd om dekkskift hos NAF
Vinterdekk hele året?
Det er ingenting i lovverket som sier at du ikke kan kjøre med vinterdekk om sommeren, så lenge det ikke er piggdekk. Det er imidlertid ikke anbefalt, da vinterdekk er laget av en gummi som holder seg myk på vinteren.
– Det betyr at dekkene kan bli altfor myke på sommerføre og i verste fall gi farlige kjøreegenskaper. På samme måte er et sommerdekk laget for sommerføre, og kan gi mye dårligere kjøreegenskaper på kaldere føre, opplyser NAF på sine nettsider.
Ikke fradrag på skatten
Dekkskifte er ikke lenger en utgift du kan trekke fra som særfradrag for store sykdomsutgifter. Skatteetaten mener at utgifter til bilhold er noe som alle har, og dermed ikke en merutgift i forbindelse med sykdommen.
Du kan lese mer om Særfradrag for store sykdomsutgifter her.
FÅ NYTTIGE TIPS OG RÅD MED SPONDYLITTEN! BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE!