Ta vare på føttene dine!

Føttene våre har en direkte og indirekte innvirkning på resten av kroppen vår. Hvert steg vi tar gir bevegelser i resten av muskel- og skjelettapparatet. Derfor er det viktig å ta godt vare på undersåttene.

En liten feil eller skjevhet i føttene vil ha ringvirkninger i store deler av resten av kroppen. Desto større kraft som benyttes, for eksempel ved løping og hopping, desto større blir kreftene som forplanter seg oppover.

Gode såler

Sko i dag er av relativt bra kvalitet, men å få sko som passer perfekt er de færreste forunt. Det vil ofte være behov for spesielle tilpasninger i utforming og demping. Dette kan gode såler gjøre noe med, såkalte fotsenger. I tillegg til at såler korrigerer for nedsatt bevegelse eller direkte feil biomekanikk i foten, kan de også hjelpe med støtabsorpsjon.

sko som går uten menneske oppi
Foto: Zsuzsanna Kilian/Stockxchange

Slik vil man bedre utnytte de kvalitetene skoen kan tilby og dertil også få en lengre levetid på sko og føtter. Å ha spondyloartritt er ikke i seg selv nok til at man kan ha rett til å få dekket fotsenger. Man må ha et problem med føttene, for eksempel smerter eller feilstillinger.

LES OGSÅ: Revmatologens diagnosejakt for vond rygg

Søknaden

Det finnes flere måter å få fotsenger på. En revmatolog kan søke NAV direkte om at du skal få dekket fotsengene. Om søknaden blir godkjent, kontakter du selv et ortopediverksted og får en time for å ta fotavtrykk, som det skal lages gipsavstøpninger av.

Alternativt kan man be fastlegen om å sende en henvisning til ortopeden. Da blir man kalt inn til time hos legespesialisten. Ortopeden og ortopediingeniøren samarbeider om å finne ut hva problemet er og hva som best mulig kan løse det.

Ortopediingeniøren er den som ofte har den første pasientkontakten og utfører målinger og utprøving. Ortopediteknikkeren er den som er håndverkeren og som lager fotsengene.

Ut i fra hva som er hensikten med sålen, personens kroppsvekt og aktivitetsnivå bestemmer ortopediingeniøren hva slags materiale som skal brukes. Det er ikke bare materialvalget som er viktig. Mye korrigering kan også gjøres når ortopediteknikkeren sliper sålen, så den passer akkurat til deg og ditt problem.

Skoene kan være årsaken

Ved normal gange vil hver fot bære 1,5 til 2 ganger din egen kroppsvekt for hvert steg! Når man tenker på at man i løpet av en dag går mellom 8 000 til 10 000 steg, blir effekten av en liten feilstilling stor. Når du løper kan trykket på føttene være tre til fire ganger normalt trykk. Dersom du har vondt i ankler, knær, hofter eller korsrygg kan den direkte årsaken være problemer med føttene, såler eller feil sko, skriver Basis Helse.

Det finnes også andre innleggssåler som kan avlaste føttene dine. Flere spesialistutslag for sko har skannere som kan avklare hva som skjer i foten din når du står, går og beveger deg, og finne såler som er tilpasset ditt behov. Det finnes også forskjellig type joggesko ut if ra hvordan du belaster føttene.

LES OGSÅ: En seng til foten

Vernesko

I bedrifter, eller i avdelinger hvor arbeidsgiver har foretatt en risikovurdering og kommet fram til at vernesko er nødvendig, skal arbeidsgiver stille vernesko til disposisjon for arbeidstaker.

I løpet av en arbeidsdag går mange mye, eller står på hardt underlag hele dagen. Da er det viktig at verneskoen er godt utformet slik at ikke den blir roten til problemer i legg, kne, hofte og rygg.

Dame som analyserer føtter på en plate
Fotterapeut Nina Koteng Steen mener det er viktig å tenke på at det er veldig individuelt hvilke sko som passer til den enkelte. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

En «riktig» sko skal kompensere for det miljøet foten utsettes for. Det være seg fysiske, kjemiske, temperaturmessige eller fuktighetsmessige ytre påvirkninger. Noen ganger stilles det også hygienekrav til verneskoen, for eksempel i nærings- og nytelsesindustrien. Når man skal velge type vernesko, er dette faktorer som det må tas hensyn til.

Mer om sko og føtter, samt test av vernesko, kan du lese på bedriftsterapeut.no.

LES OGSÅ: Du kan trene bort hælsmertene

Hvilken sko passer deg?

Fotterapeut Nina Koteng Steen har analysert mange spondyloartrittføtter. Hun mener fotøvelser og aktivt skotøy kan gi en mindre smertefull hverdag.

– Det er kjempeviktig at bekhterevere bruker godt skotøy, men det er også viktig å tenke på at det er veldig individuelt hvilke sko som passer til den enkelte. Derfor må dere få analysert føttene deres, så dere velger riktige sko og såler ut i fra hvordan føttene deres er. Det er så mye som kommer fra bena og det forplanter seg videre i kroppen. Det er jo pedalene som tar oss rundt. Vi fotterapeuter burde hatt en mye viktigere rolle. Det burde være vår misjon å fortelle, så vi burde synes mer i markedet, har hun tidligere uttalt til Spondylitten (Bekhterever’n).

Det er viktig å huske på at det finnes billige sko som er bra og dyre sko som er dårlige, så det er ikke prisen det kommer an på, men hvilke sko som passer for dine føtter.

Hun har også tips om fotøvelser du kan gjøre for å bli venn med føttene dine, som du kan lese om her.

SPONDYLITTEN HJELPER DEG!

Kanskje du også liker disse: