Tastenakke kan ødelegge ryggraden din

Sitter du med hodet bøyd over en smarttelefon flere timer om dagen, kan det gi deg store rygg- og nakkeplager.

Hodet til et menneske veier rundt fem kilo, men når nakken bøyes framover økes presset på nakken. Derfor er det viktig å tenke på hvordan du har nakken din, både når du jobber og på fritiden når du taster på telefonen og nettbrettet, eller leser en bok.

Stort trykk

I en vinkel på 15 grader har vekten på hodet økt til ti kilo og øker man vinkelen til 30 grader er presset på nakken nesten 15 kilo. Vekten øker til 18 kilo om vinkelen er på 45 grader og ved en 60 graders vinkel har du plutselig 22 kilo som presser på øvre del av ryggraden din, melder washingtonpost.com.

Ekstra smerter

Mange sitter timevis med hodet bøyd over en smarttelefon. Forskere har funnet ut at en slik dårlig holdning over tid, som de kaller tastenakke, kan føre til tidlige ødeleggelser i ryggraden, skiveutglidning og operasjon.

For en person med spondyloartritt vil en tastenakke i tillegg skape ekstra smerte og ryggproblemer i tillegg til de man har fra før. Tenk deg bare hvordan ryggsøylen din vil ha det dersom du gikk rundt og bar en 8-åring på nakken flere timer om dagen.

Smarttelefonbrukere benytter i gjennomsnitt to til fire timer per dag bøyd over telefonene sine, der de leser e-post, sender meldinger, chatter, sjekker sosiale medier og leser nettaviser. Det blir 700 til 1400 timer i året, hvor de utsetter ryggraden for denne typen press, viser studien. Noen personer er muligens oppe i så mye som 5000 timer i en slik posisjon.

Problem blant unge

Man ser at problemet blant unge mennesker er ganske omfattende. Med et slikt stort trykk på nakken vil vi snart se at helt friske ungdommer får behov for behandling av rygg- og nakkeplager. Men også de voksne sitter mer og mer med naken bøyd over telefonene sine.

Det samme gjør småbarn, som leker med foreldrenes nettbrett og telefoner. Derfor er det viktig at foreldrene er oppmerksomme på dette og lærer barna hvordan de bør sitte når de benytter denne formen for teknologi.

Store konsekvenser

Lederen av det amerikanske fysioterapiforbundet har tidligere sammenlignet tastenakken med å bøye en finger helt tilbake og holde den der i en time. Når man strekker vevet i en lang periode blir det ømt og man får betennelse. Det kan også forårsake forstuing, nerver i klem og skiveutglidning. Over tid kan en gal positur føre til at nakkens naturlige kurve blir borte.

Som mange med spondyloartritt har merket, kan en dårlig holdning også føre til at lungekapasiteten reduseres, for noen med opptil 30 prosent. Det kan også føre til hodepine, nevrologiske plager, depresjon og hjertesykdom, skriver den amerikanske avisen.

LES OGSÅ: Har du riktig diagnosekode?

Bruk øynene

Noen triks for å unngå feil posisjon på hodet når du sitter med en smarttelefon er å ikke bøye nakken, men å se ned på den med øynene. Alternativt kan du legge deg ned og hvile hodet, slik at vekten av hodet ikke øker presset på nakken.

Så pass på hvordan du holder nakken når du sitter med smarttelefonen og nettbrettet. Sjekk at du på jobben har dataskjermen i riktig høyde, så du ikke sitter hele arbeidsdagen med nakken bøyd, og dermed øker presset unødig på nakken og ryggraden din.

Øvelser

Det kan også være lurt å gjøre noen øvelser innimellom. Beveg hodet fra side til side flere ganger. Bruk hendene som motstand og dytt hodet mot dem, først forover, så bakover. Du kan også stå i døråpningen med armene ut og presse brystet frem. På den måten styrker du musklene du trenger for å opprettholde en god holdning.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN FOR 200 KRONER I ÅRET

Kanskje du også liker disse: