Voltarol tabletter er nå reseptpliktig
Fra 1. november 2021 kreves det resept fra legen for å kunne bruke lave doser med smertestillende medisin med virkestoffet diklofenak. Statens Legemiddelverk har fattet vedtak om at både tabletter og kapsler nå er reseptpliktige.
Det er en studie fra 2018 som viser at også lave doser, og kortvarig bruk av diklofenak, er knyttet til økt risiko for alvorlige hjerte- og karhendelser. Dette er bakgrunnen for vedtaket, opplyser Legemiddelverket.
– Det ser ut til å være høyere risiko for den type alvorlig hendelse ved bruk av diklofenak, sammenlignet med andre reseptfrie legemidler som paracetamol, ibuprofen og naproksen, skriver de på sin nettside.
Diklofenak er et ikke-steroid antiinflammatorisk middel (NSAIDs), som har en smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende effekt. Det er 12,5 og 25 milligram tabletter og kapsler som ble reseptpliktige fra november 2021.
Reseptfri gel
Produkter med diklofenak til bruk på hud vil fortsatt bli solgt reseptfritt, fordi lite opptas i kroppen ved påføring på huden.
Legemiddelverket har følgende råd til pasienter som vanligvis har kjøpt denne formen for tabletter og kapsler:
– Paracetamol er et trygt førstevalg ved behov for reseptfrie smertestillende legemidler. Det kan brukes av pasienter i alle aldre, inkludert gravide og ammende og kan kombineres med de fleste andre legemidler. Pasienter med alvorlig leversvikt skal ikke bruke paracetamol.
Bør vurdere risiko
Medisiner med diklofenak selges under ulike navn i Norge, blant andre Arthrotec, Cataflam, Diclofenac, Voltaren og Voltarol. Pakninger av Voltarol med 20 tabletter/kapsler har så langt vært reseptfrie i Norge, de andre legemidlene er på resept. I andre land kan flere legemidler med diklofenak, og andre pakningsstørrelser, være reseptfrie.
Legemiddelverket råder apotekene til å anbefale paracetamol som førstevalg for kunder som trenger smertestillende medisin. Ved salg av alle typer NSAIDs bør risiko for bivirkninger og interaksjoner med andre legemidler pasienten bruker kartlegges, og produkter med lavest mulig risiko anbefales.
Leger får også det samme rådet, samt egen informasjon når det gjelder resepter de skriver ut med virkestoffet.
– Ved fornyelse av resepter på diklofenak bør legen vurdere risiko ved videre bruk og eventuell overgang til et annet smertestillende legemiddel med lavere risikoprofil, skriver de.
LES OGSÅ: Naturprodukter kan gi bivirkninger av medisiner
Velkjent risiko
Bruk av diklofenak har lenge vært under overvåking av legemiddelverket. Allerede i 2009 skrev Spondylitten om en dansk studie, som advarte mot bruk av diklofenak. De hadde avdekket at legemiddelet kunne føre til hjerteinfarkt med dødelig utgang, selv hos helt friske personer. En nyere studie fra 2018 viste at risikoen øker mest med tabletter, men frikjente gelvariantene.
De danske forskerne mente at risikoen ved bruk av tabletter og kapsler kunne øke med opp mot 50 prosent ved bruk av diklofenak.
Det er likevel viktig å huske på at anbefalt døgndose ikke bør overskrides når man bruker diklofenak som smøres på huden.
Risikoen for hjertesykdom er velkjent for en rekke NSAIDs, men de danske forskerne fant at tabletter med virkestoffet diklofenak ga den største risikoen. Risikoøkningen var 20 prosent høyere enn ved bruk av ibuprofen og paracetamol, og den var 30 prosent høyere enn ved bruk av naproxen.
———-
Denne artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 3-21. Det er kun noen av artiklene fra medlemsbladet som legges ut åpent på nett.