Diabetestest
Foto: halfpoint/istockphoto.com

Å leve med psoriasisartritt

Psoriasisartritt påvirker pasientenes psykososiale forhold og deres liv på så mange måter, sier overlege og professor i revmatologi Glenn Haugeberg. Leddsykdommen er usynlig, mens psoriasisen er en synlig sykdom. Mye psoriasis på kroppen kan prege den mentale helsen til pasienten og egen kroppsopplevelse.

Å få kontroll på hudsykdommen kan ha stor betydning for pasientens livskvalitet. Men leddsykdommens usynlighet kan også gi utfordringer i livene til disse pasientene. Når det ikke synes at man lever med en inflammatorisk sykdom kan det oppsto utfordringer i utdanning og arbeidsliv som er belastende. Det er avgjørende for disse pasientene å akseptere at de har fått en kronisk sykdom, det vil gjøre at de lever bedre og tar gode valg over sine liv. Kanskje må man ta en ny utdannelse for å kunne stå i arbeidslivet livet ut.

Fastlegers rolle

Haugeberg presiserer hvor viktig det er med oppfølgingen pasientene får hos fastlegen. Det er fastlegen som møter pasienten i hverdagen. Psoriasisartritt er en livslang sykdom som trenger oppfølging. Det er derfor vesentlig at man ser hele mennesket i et livsperspektiv og at man har en biopsykososial tilnærming. Pasientene møter både på utfordringer i hverdagen, og problemer som oppstår underveis i sykdomsforløpet. De vil trenge støtte fra fastlegen, og hjelp til egenmestring. Fastlegen har spesielt en viktig rolle når det gjelder oppfølging av tilleggssykdommer som forekommer hyppig hos PsA-pasienter og som inkluderer f.eks. overvekt, høyt blodtrykk, diabetes og hjertekarsykdom. Det er derfor nødvendig å oppmuntre til en sunn livsstil. Pasienter som lever med psoriasisartritt kan rammes av fatigue. Utfordringen med utmattelse er at den også er usynlig. Fastlegen må derfor tro på pasientene, ta dem på alvor og gi råd som gjør at man kan leve bedre med sin fatigue. Trening kan eksempelvis være med på å redusere opplevelsen av utmattelse.

Følgesykdommer og psoriasisartritt

Mennesker som lever med overvekt og fedme har risiko for å utvikle psoriasisartritt, ifølge Haugeberg. PsA-diagnosen kan videre føre til man er i risiko for å utvikle hjertekar sykdommer og diabetes som igjen kan gi tidlig død hos disse pasientene.

Haugeberg presiserer at fastlegen må være varsom i møte med pasienter som har overvekt og fedme. Det kan være mange årsaker til at en pasient har utviklet overvekt, alt fra hendelser i livet som mobbing, en kan ha blitt misbruk, eller opplevd vold. Har man en pasient med psoriasisartritt som er overvektig så må pasienten sjekkes for hjertekarsykdommer og diabetes.

Oppfølging fra revmatologer

Haugeberg understreker at selv om det er fastlegen som møter disse pasientene mest i sin hverdag, er oppfølging hos revmatologen også nødvendig. Revmatologens hovedoppgave er å stoppe betennelsesprosessen. Men revmatologen bør også tenke helhetlig etter en biopsykososial tilnærming. I tillegg må revmatologen følge med på alle muskel/skjelett manifestasjonene, men også hudsymptomer. 

Dersom fastlegen mistenker PsA skal pasienten raskt henvise videre til revmatolog. Når diagnose er satt må man komme raskt i gang med effektiv og god behandling. I starten av behandlingen vil pasientene bli hyppig fulgt opp. Når man har oppnådd et godt behandlingsresultat (remisjon eller lav sykdomsaktivitet) økes tiden mellom kontrolltimene. Her er det ingen fasit på hvor lange intervallene mellom kontrollene skal være. Ofte bestemmer pasienten det selv.

Glenn
Revmatolog og professor Glenn Haugeberg ved Sørlandet sykehus. Foto: SSHF

Revmatologer og hudleger

Et tett samarbeid mellom revmatologer og hudleger hadde vært fruktbart, sier Haugeberg. Det ville blitt lettere å behandle pasienten. Han forteller at de i en ett-års periode hadde et slikt konsept, og at erfaringene var gode. Dessverre lot det seg ikke videreføre etter ett år. Men Haugeberg ønsker å få reetablert dette tilbudet. Hovedutfordringen er at det mangler hudleger, avslutter han.

Se også: Hva trenger du å vite om psoriasisartritt? (Spafopodden)

Kanskje du også liker disse: