193 ekstra plasser ved Vintersol og Igalo

Oslo Universitetssykehus leter på spreng for å erstatte de kansellerte behandlingsreiseplassene til Tyrkia. Nå er 193 ekstra plasser sikret for vårsesongen på Vintersol på Tenerife og i Igalo.

Vårens siste planlagte Vintersol-gruppe med norske pasienter på behandlingsreise er på Tenerife i disse dager. Det er om lag 30 pasienter i gruppen som er der nå. Det har lenge vært planlagt to turer i høstsesongen, den første fra 17. oktober og den andre fra 14. november.

Allerede i forrige uke ble det antydet fra ansatte på Vintersol at det skulle bli ekstra turer i 2017. Nå er det offentlig, og de to nye turene for vårsesongen er lagt ut på siden til Seksjon for behandlingsreiser til utlandet.

Den første ekstraturen er lagt til 10. mai og den andre går 7. juni. Foreløpig er det ikke opplyst om det blir ekstraturer til Vintersol i høstsesongen også.

Ventelister

Oslo universitetssykehus har hatt strevsomme dager med masse telefoner og e-poster, samtidig som de har jobbet på spreng for å finne alternative løsninger etter at alle turer til Tyrkia ble kansellert.

Det er 408 pasienter som står uten behandlingstilbud i varmt klima denne våren, så det vil være en del pasienter med innvilget tur som havner på venteliste.

Pustetrening ute i Igalo foran instituttet
Institutt Igalo tar i mot den største gruppen med ekstra pasienter denne vårsesongen. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Kanselleringen gjelder hele 2017, og vil dermed også påvirke de som søker behandlingsreise for høstsesongen. Til sammen må det fremskaffes 880 plasser for inneværende år.

LES OGSÅ: – Det er en annen type risiko for så store grupper

Høyeste prioritet

Plassene på Vintersol er gode nyheter for alle de som nå står på venteliste, men det er hvor mange ekstra plasser i Igalo som svært mange venter i spenning på. Det er de som har aller størst kapasitet og kan klare å både huse og tilby behandlinger til store grupper på samme tid.

Seksjonsleder for Behandlingsreiser til utlandet, Hilde Mogan, er på tjenestereise, men tar seg likevel tid til å svare Spondylitten på en lørdag.

– Ved alle anskaffelser som Behandlingsreiser gjennomfører må vi følge lov om offentlig anskaffelser. Behandlingsreiser ser for tiden på mange muligheter og dette er vår høyest prioriterte oppgave akkurat nå, skriver hun i en e-post.

Hun forteller at de jobber hardt for å skaffe så mange plasser som mulig i år.

– Vi har heldigvis klart å skaffe 193 plasser for vårsesongen til Igalo og Vintersol, og prosessen med å informere prioriterte pasienter er nylig iverksatt. Når det gjelder behandlingssteder for høsten 2017 er det et pågående arbeid i samarbeid med sykehusets innkjøpsavdeling. Vi vil i løpet av mars kunne si noe mer om tidsplan og prosessen videre. Målet er selvfølgelig å opprettholde et tilbud tilsvarende det vi har hatt så langt.

SPONDYLITTEN HOLDER DEG OPPDATERT – BLI FAST LESER FOR BARE 200 KRONER I ÅRET!

Om Vintersol

Tenerife er den største av de syv bebodde Kanariøyene. Ved siden av å være Spanias høyeste fjell er Pico del Teide også verdens tredje største vulkan. Øya besøkes årlig av over fem millioner turister. I februar er gjennomsnittstemperaturen på dagtid 21 grader og antall regnværsdager er cirka elleve på den spanske øya.

Clinica Vintersol – Humlegården – ligger ved stranden Las Vistas i Los Christianos på Tenerife. Behandlingssenteret har svensk og spansk personale. Det er lett adkomst til stranden og til den ti kilometer lange strandpromenaden, som forbinder byene Los Christianos og Las Americas.

Bilde av Eirik Stendal i skogen på Tenerife
Opplegget på Vintersol passet Eirik Stendal perfekt og han hadde god effekt da han var der i 2012 . Arkivfoto: Privat

Som på alle behandlingsreiser er det innkvartering i enerom. Behandlingsdagene består av forskjellige gruppetreninger på matte, i basseng, på fottur etc, som man kan veksle mellom å være med på. Gruppetreningene varer 30 minutter. I tillegg har man individuell fysioterapi. Massasje er ikke inkludert i behandlingsopplegget, men man kan betale for det selv om man ønsker det.

LES OGSÅ: Igalo – et tilbakeblikk

– Utmerket rehabilitering

I 2012 intervjuet Spondylitten (Bekhterever’n) Eirik Stendal fra Straumen i Nordland om hans første behandlingsreise til Vintersol. Han var svært fornøyd med oppholdet.

– Det var et veldig bra opplegg. Alt var inne på et lite område, så det var bare noen minutter å gå mellom de forskjellige behandlingene. Og så var det fantastisk å trene ute! Der var det både varmt og kaldt basseng, og man kunne velge om man ville gjøre gruppegymmen i skyggen eller i sola, fortalte han.

Eirik har i tillegg til Bekhterevs sykdom cerebral parese, så for ham var dette stedet svært ideelt.

– Dette var et opplegg som passet meg utmerket! Vintersol har rehabilitering både for nevrologiske og revmatologiske sykdommer og jeg fikk et treningsopplegg som passet meg perfekt. Resultater skal jo være målbare, så det var jo en rekke tester og målinger som ble gjort da vi ble innskrevet. De målte blant annet styrke og bevegelighet. Da jeg tok de samme testene før jeg skulle reise hjem, måtte fysioterapeuten måle en gang til, for hun trodde ikke sine egne øyne siden jeg hadde så god forbedring, sa han.

Kanskje du også liker disse: