Behandlingsreiser til Tyrkia er kansellert for 2017

I går ble det sendt ut brev til alle som har fått vårtur til Balçova i Tyrkia om at behandlingsreisen er avlyst. Alle er satt på venteliste til Igalo, men der er det jo ikke nok plasser.

SAKEN ER OPPDATERT 15.02.17 kl 18.00

I brevet står det at Oslo Universitetssykehus har besluttet å kansellere behandlingsreisene til Balçova i Tyrkia med bakgrunn i risikovurderingen av situasjonen i Tyrkia. Det har med bakgrunn i terroraksjonene i Tyrkia i fjor, samt bomben som gikk av i Izmir i januar i år.

Om lag 1800 pasienter får tilbud om behandlingsreise hvert år, og de største gruppene sendes til Balçova i Izmir i Tyrkia og Igalo i Montenegro.

Fra gruppegym i Balcova. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen

Behandlingsreiser la tirsdag ettermiddag ut denne redegjørelsen på sine nettsider:

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF har besluttet å avvikle behandlingsreiser til Tyrkia basert på en risikovurdering vedrørende sikkerheten i landet. Dette er med bakgrunn i de mange terroraksjonene som var i Tyrkia i 2016 samt bomben som gikk av i Izmir i januar i år. Behandlingsreiser til utlandet beklager at de som har fått innvilget en behandlingsreise til Balcova eller Scandinavian Rehab Center er kansellert. De med innvilget behandlingsreise er satt på venteliste til Igalo eller Vintersol dersom det skulle bli ledige plasser første halvår. De vil da bli kontaktet per brev eller telefon. Vi har dessverre ingen mulighet til å fremskaffe det totale antallet behandlingsplasser som blir kansellert i år.

LES OGSÅ: Avliver mytene om behandlingsreiselotteriet

Lange ventelister

I brevet står det at alle som nå får sin behandlingsreise kansellert, blir satt på venteliste til Igalo eller Vintersol på Tenerife. Det sier seg selv at det ikke vil være nok plasser der til å dekke opp behovet som nå har oppstått, og at det vil bli lange ventelister. I tillegg vil det bli enda større søknadsbunker til høstturene, som går fra juli til om lag oktober.

Det tok lang tid før Seksjon for behandlingsreiser til utlandet hadde tid til å svare på spørsmålene til Spondylitten, for telefonene hadde vært rødglødende hele dagen. Sent på ettermiddagen fikk vi endelig seksjonslederen i tale.

Her kan du lese hennes svar, og hvordan de jobber nå for å finne gode alternativer til de som har mistet sin behandlingsreise.

Større risiko enn UD sier?

Noen av de spørsmålene Spondylitten ønsker svar på er hvorfor Oslo universitetssykehus regner risikoen for opphold i Tyrkia høyere enn det Utenriksdepartementet gjør. De fraråder ikke reiser til Tyrkia, og skriver i sine reiseråd:

– Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria som ikke er strengt nødvendig. Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst. I tillegg oppfordres det til å utvise aktsomhet, samt unngå store folkemengder, i de større byene inkludert Ankara og Istanbul.

De skriver ingenting om Izmir, hvor Balçova er en bydel et stykke utenfor sentrum.

LES OGSÅ: Igalo – et tilbakeblikk

Hva med høstturene?

Spondylitten ønsker også svar på hvor mange pasienter som er rammet, og om dette også vil gjelde for turene på høsten. Søknadsfristen for høstturene nærmer seg, så det er greit å vite hvordan pasientene skal forholde seg til dette fremover.

Spondylitten har laget en ny sak med oppdatert informasjon fra Seksjon for behandlingsreiser her.

SPONDYLITTEN HOLDER DEG OPPDATERT! BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE!

  • Har du revmatisk inflammatorisk leddsykdom, senskader etter poliomyelitt, psoriasis eller kronisk lungesykdom og/eller atopisk eksem (barn og ungdom) kan du søke behandlingsreise til utlandet.
  • Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i Norge, men er ingen rettighet. En behandlingsreise innebærer et 3 eller 4 ukers behandlingsprogram i et varmt og solrikt klima.
  • Noen av stedene Norge sender pasienter er til Balçova i Izmir, Igalo i Montenegro og til Tenerife.
  • Søknadsfrist for reiser juli – desember 2017 er 1. mars 2017.
  • Totalt sendes det om lag 1800 voksne med revmatisk inflammatorisk leddsykdom på tur hvert år. Det kommer ca. 3800 søknader, men det er bare rundt halvparten det er plass til. Stedene det kjøpes plasser avgjøres etter anbudsrunder ca. hvert fjerde år.

Kilde: Oslo Universitetssykehus, Seksjon Behandlingsreiser til utlandet

Kanskje du også liker disse: