Antioksidanter i matvarer

Oksidativ skade er nært knyttet til utvikling av mange sykdommer. Forskere tror at en styrking av antioksidantforsvaret kan beskytte mot disse sykdommene. Her får du vite litt om antioksidanter i matvarer.

Når kroppen forbrenner oksygen, produserer den frie oksygenradikaler som biprodukter. Hvis det blir for mye frie radikaler i kroppen, kan det skade celler, proteiner og arvestoff. Dette kalles «oksidativt stress». Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot radikalene.

Kroppens celler bidrar selv med å produsere antioksidanter, enzymer med antioksidantfunksjoner eller andre komponenter som reduserer oksidativt stress. Forbindelser i kosten kan styrke antioksidantforsvaret, og det er nå gjort analyser av antioksidantinnholdet i forskjellige matvarer. Analysen er utført av Rune Blomhoff og hans forskningsgruppe, og er publisert i Tidsskrift for den Norske Lægeforening.

Analysen viser at blant grønnsakene er det grønnkål som inneholder mest antioksidanter, men chilipepper, rødkål, paprika, persille, artisjokk, rosenkål og spinat også er rike på dem.

BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE DU OGSÅ!

Frukt og bær

Når det gjelder frukt og bær, har granateple et veldig høyt antioksidantinnhold, men generelt er sitrusfrukter rike på antioksidanter. Du finner også mye av dem i druer, plommer, ananas, dadler og kiwi.

Konstanttin/Dreamstime.com
Konstanttin/Dreamstime.com

Nyper har svært høyt innhold, men generelt har bær høyt innhold. Krekling, blåbær, solbær, kirsebær, ville bjørnebær, ville jordbær, kultiverte bjørnebær og tyttebær er også svært rike på antioksidanter.

Blant nøtter og frø finner vi også gode kilder. Valnøtter inneholder store mengder antioksidanter, og solsikkefrø er også antioksidantrike.

Kornsortene bygg, hirse og havre inneholder mest antioksidanter blant korn, og sammalt mel inneholder mer enn hvitt mel.

LES OGSÅ: Vitamin D kobles til spondyloartritter

Krydder

I krydder finner vi mest antioksidanter i nellik, oregano og allehånde, men det var også flere kinesiske medisinurter som hadde høyt antioksidantinnhold.

Antioksidantinnholdet i juice varierte fra produsent til produsent, men det ble funnet høyest innhold i blodappelsinjuice og blå druejuice.

Analysen beskriver kun antioksidantinnholdet i produktene og tar ikke hensyn til absorpsjon og tilgjengelighet i kroppens celler. Det kreves derfor mer forskning for å finne ut hvor mye av antioksidantinnholdet kroppen kan nyttiggjøre seg av. Det er derfor ingen grunn til å kaste seg over de matvarene som inneholder mest antioksidanter, men fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen er i følge forskere, et godt råd å følge.

LES OGSÅ: Hvordan spise seg friskere?

LES OGSÅ: Bekhterev og kosthold

Kanskje du også liker disse: