Blindtarmbetennelse knyttes til AS og ulcerøs kolitt
Blindtarmbetennelse i løpet av barndommen nesten halverte risikoen for å utvikle ankyloserende spondylitt (AS) senere i livet. Dette har også blitt avdekket ved en rekke tidligere studier av personer med ulcerøs kolitt.
Resultatene er presentert på den store forskningskonferansen EULAR (European League Against Rheumatism).
– Blindtarmbetennelse har tidligere og gjentatte ganger vist seg å redusere risikoen for å utvikle ulcerøs kolitt, men har frem til nå ikke hadde blitt undersøkt for AS, sier Ulf Lindström i en pressemelding fra EULAR.
Han er hovedforfatter av artikkelen om studien, og jobber ved medisinsk institutt på Sahlgrenska Akademien, Gøteborg-universitetet, i Sverige.
– Til tross for flere tiår med innsats for å forstå sykdommens etiologi forblir årsakene til AS dårlig beskrevet, så dette er en betydelig utvikling i å hjelpe oss med bedre å forstå denne svekkende sykdommen, sier han.
LES OGSÅ: Et gen kan forutsi effekt av TNFalfa-hemmere
Store forskjeller
Forskerne har studert flere typer infeksjoner hos de som utvikler ulike inflammatoriske tarmsykdommer og inflammatoriske revmatiske sykdommer, og kontrollert dem opp mot friske i befolkningen. Basert på 2643 tilfeller med AS og 11 064 matchede kontroller viste studien at blindtarmbetennelse når man var barn reduserte oddsen med 40 prosent for at de senere utviklet diagnosen ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom).
I motsetning til dette viste det seg at de som hadde vært innlagt på sykehus med en infeksjon i luftveiene i barndommen hadde økt risiko med 20 prosent for å få en AS-diagnose senere i livet.
Sykehusinnleggelse for urinveissykdommer eller infeksjoner i mage-tarmkanalen ga ikke høyere risiko for en AS-diagnose. Tilsvarende, og statistisk signifikante resultater, så de når de ekskluderte alle tilfeller/kontroller diagnostisert med inflammatorisk tarmsykdom inntil to år etter den første AS-diagnosen ble registrert. Det viste seg også at trenden var sterkere for menn enn kvinner.
LES OGSÅ: AxSpA eller ikke-axSpA – det er spørsmålet
Immunologiske forandringer
Forskerne mener disse funnene antyder hvordan immunsystemet reagerer i løpet av barndommen, og at det kan forklare hvordan AS utvikler seg. Enten ved å påvirke risikoen for en alvorlig infeksjon i barnet, eller ved at immunsystemet blir endret av en slik infeksjon. Eksponering for mikrober, både i form av infeksjon og i tarmfloraen, har blitt implisert i utviklingen av flere spondyloartrittrelaterte tilstander, som reaktiv artritt og enteroartritter som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Frem til nå har det imidlertid vært mangelvare på data som støtter hvor stor rolle spesifikk miljøeksponering har i utviklingen av AS.
– En potensiell forklaring er at betennelsesreaksjoner som ble framkalt i løpet av blindtarmbetennelse i barndommen på en eller annen måte induserer langvarige immunologiske forandringer i tykktarmsslimhinnen. Det igjen beskytter disse individene mot å utvikle AS, konkluderer Lindström.
Artikkelen sto første gang på trykk i Spondylitten 3-20. Det er kun noen av artiklene fra bladet som legges ut åpent på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du også tilgang på tidligere utgivelser av Spondylitten i vårt digitale arkiv.