Brystsmertene dine kan være kostokondritt

Betennelse i brystbenet er et velkjent fenomen hos pasienter med spondyloartropatier. På fagspråket kalles det kostokondritt og er betennelse i brusken i overgangen mellom ribbena og brystbenet.

Om to eller flere av ribbena har en slik betennelse kalles det kostokondritt. Tilstanden kan være svært smertefull og føre til at det også kan være vondt å trekke pusten dypt, siden det fører til at ribbena beveger seg. Det kan også være smertefullt å vri seg, bøye kroppen, bevege overarmene og drive med fysisk aktivitet.

Ufarlig tilstand

Smerten varierer gjerne i intensitet og kan kjennes som om den er skarp, verkende og trykklignende. Ofte er smertene bare lokalisert på en side. Dette er en ufarlig tilstand, som går over av seg selv. Tilstanden kan forekomme hos både barn og voksne.

Sykdommen rammer oftest friske personer og er like vanlig hos menn og kvinner. Personer med aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisgikt, leddgikt og juvenil idioaptisk artritt har ofte større risiko for å få denne betennelsestilstanden.

LES OGSÅ: Tanker – Se meg…

Hjertesykdom

Pasienter med spondyloartritt har høyere risiko for hjertesykdom, derfor bør du følge ekstra nøye med på smertene dine, og om disse er annerledes enn de vanlige brystsmertene. Det er bedre å sjekke hjertet en gang for mye enn en gang for lite, så ta denne typen symptomer på alvor og be om en EKG-undersøkelse eller røntgen av brystet om du er usikker på hva smertene er.

Kan vare lenge

Kondritt betyr betennelse i brusk og kosto (costa) betyr ribben. Norsk Helseinformatikk, forklarer at kostokondritt også kan ha betegnelser som kostosternalt syndrom, parasternal kondrodyni, eller fremre brystveggsyndrom.

– Så godt som alle blir kvitt plagene. Forløpet er variabelt og kan vare fra uker til måneder, men tilstanden er vanligvis over på mindre enn et år, skriver de på sine nettsider.

 LES OGSÅ: Må forebygge hjertesykdom

Behandling

Man er ikke helt sikker på hva som er årsaken til kostokondritt, men mange av pasientene kan ifølge nhi.no fortelle om langvarig hoste, at de nylig har utført en betydelig fysisk anstrengelse (løft) eller fysiske aktiviteter som har belastet armene.

Behandlingen er smertelindring med for eksempel paracetamol og NSAIDs, og eventuelt hostedempende midler. Aktiviteter som utløser smerte bør begrenses. Om smertene ikke forsvinner med betennelsesdempende medikamenter, kan man forsøke en injeksjon med en blanding av kortison og lokalbedøvelse.

STØTT OSS I VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE

Tietzes syndrom

Kostokondritt forveksles ofte med Tietzes syndrom. Dette er betennelse i ett eller to ribben, hvor det i tillegg er synlig eller følbar hevelse i området med betennelse. Brusken og benet hovner opp og blir ømt.

– Smertene utløses av bevegelser, og oppleves i mange tilfeller som intense og kortvarige anfall. I andre tilfeller kan smertene være mer kroniske med konstant verk i det betente området. Smertene kan forverres ved dyp pust, hoste, nysing, og du kan oppleve at smertene stråler ut til arm eller skulder, skriver nhi.no.

Sykdommen er sjelden, og den rammer hyppigst kvinner i 20-40-årsalderen. Årsaken er ukjent, men man vet at sykdommen er ufarlig og helbredes spontant. Smertene lokaliseres til ribben på forsiden av brystkassen, og i typiske tilfeller finnes en øm kul ved det smertefulle området.

LES OGSÅ: Angst og depresjon gir dårligere behandlingsresultat

Kanskje du også liker disse: