Demonstrerer med appell mot høye strømpriser

Torsdag 20. januar står Hilde Omdahl og holder appell på torget i Stavanger, i forbindelse med en demonstrasjon mot de høye strømprisene i Norge. Selv lever hun med psoriasisartritt og astma, og vet hvor store ringvirkninger høye strømregninger kan få for de som lever med kroniske sykdommer.

Demonstrasjoner er ikke det Hilde har holdt på mest med i livet. Dette er faktisk bare andre gangen hun hever røsten offentlig, for å protestere mot statlige ordninger som påvirker hverdagen til en hel befolkning.

– Første gangen jeg demonstrerte var for 30 år siden. Den gangen for å få ned renta, som det ble påstått ikke var mulig å redusere. Da fikk vi drahjelp av blant annet reklamebransjen og journalister, og jeg håper trykket vi skaper nå bidrar til at også strømprisene reduseres, sier hun.

LES OGSÅ: Høye strømpriser skaper store ringvirkninger

Demonstrasjoner i 12 byer

Torsdag 20. januar skal det være en rekke demonstrasjoner rundt om i Norge. Demonstrasjonene er politisk nøytrale og uavhengige. Arrangementene er annonsert med tid og sted under Facebook-gruppa Vi som krever billigere strøm. Det er en offentlig gruppe som nå har passert 580 000 medlemmer.

Foto av Hilde Omdahl
Hilde Omdahl bruker stemmens sin og skal holde appell mot de høye strømprisene under en demonstrasjon i Stavanger torsdag 20. januar. Foto: Privat

Sammen har de fått med både lokalpolitikere og stortingsrepresentanter, men det viktigste denne dagen er å løfte fram stemmen til den vanlige borger. En av dem er Hilde Omdahl, som holder sin appell i Stavanger.

– Vi skal ikke skrike eller lage bråk. Det er skremmende hvor usaklige folk blir når de blir sinte. Vi vil være saklige og få fram at situasjonen er en helhet, som går langt utover bare strømregningen, sier hun.

Strømprisene påvirker hele samfunnet. Det har betydning for prisen på maten vår, forbruket vårt og hvordan vi legger opp hverdagen vår.

– Det handler ikke bare om at noen må omprioritere litt i et par tre måneder. Dette har mye større ringvirkninger, og det midt i en pandemi, sier hun.

 

– Det er en skam

Til tross for at hun selv lever med en spondyloartrittdiagnose som går utover både hud og ledd, og er avhengig av å ha det varmt der hun oppholder seg, er hun av de heldige som klarer å betjene de strømregningene som har kommet så langt.

– Jeg demonstrerer ikke for min egen del. Jeg protesterer på vegne av alle dem som ikke lenger har en økonomisk trygghet. For noen er det lite som skal til for å velte lasset. Om jeg ikke hadde hatt den økonomiske plattformen jeg har, kunne det vært meg. Jeg holder appell først og fremst fordi det er en skam at kronisk syke og sårbare mennesker blir satt i en enda vanskeligere situasjon etter strømsjokket.

Ikke snakk om luksus

Hun legger til at folk nå må prioritere bort ting som legetimer, medisiner, trening og behandling. I januar har de færreste oppnådd firkort for offentlige helsetjenester. Mange har også andre høye sykdomsutgifter de må dekke selv, som for eksempel behandling hos kiropraktor.

– Ting andre ser på som luksus er for de med leddplager en nødvendighet for at de skal klare å fungere i hverdagen og kunne gå på arbeid. Det kan for eksempel være høy innetemperatur, bruk av badstue eller jaccuzzi. Når man har helseutfordringer er trygghet og forutsigbarhet i hverdagen viktig, for livet kan være vanskelig.

LES OGSÅ: Slik søker du om tilskudd til småhjelpemidler

Kan fortsatt bli dyrt

Underveis i livet har hun møtt på enkeltskjebner som har berørt henne. Hun har erfart at alle er forskjellige, selv om man kanskje har den samme diagnosen.

– Livet rammer så ulikt. Det blir så man nesten skjemmes for at man selv har det greit nok. Jeg ser at det kan være komplisert å følge med på strømpriser, strømstøtte og konsekvenser rundt dette når man er syk. Jeg er blant annet bekymret for at de nye løftene, om at folk skal få støtte for 80 prosent av strømpris over 70 øre, gjør at mange ikke er forberedt på at strømregningen fortsatt kan bli dyr. Man må jo fortsatt betale moms og strømavgift, sier hun.

Person holder diger lyspære opp mot himmel med skyer
– Ting andre ser på som luksus er for de med leddplager en nødvendighet for at de skal klare å fungere i hverdagen og kunne gå på arbeid, sier Omdahl. Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Ønsker forutsigbarhet

Hun tror at folk flest ikke ønsker å motta støtteordninger og krisepakker.

– De fleste vil bare ha en forutsigbar pris. Det ville vært mye lettere med makspris på strøm, inntil man får løst dette kompliserte problemet. Slik det er nå vil det bare enda opp med konflikter mellom grupper som får ulike politisk betingede pakker. Lik pris for alle, enkelt og greit. Strømpriser bør ikke være et politisk redskap, sier hun.

Hilde oppfordrer alle til å møte opp til de lokale demonstrasjonene.

– Klikk deg inn på Facebook-gruppa Vi som krever billigere strøm og sjekk hvor det arrangeres demonstrasjoner i nærheten av der du bor. Vi må stå sammen, og vise at vi ikke aksepterer rekordhøye strømpriser, oppfordrer hun.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID – BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE

Kanskje du også liker disse: