Dere har lest 400 000 artikler på nettsiden vår!

Det siste året har Spondylitten hatt over 200 000 lesere innom nettsiden. Nesten 100 000 engasjement via facebooksiden vår. Det har bidratt til rekordmange lesere av artikler i 2018.

Det er én spesiell artikkel som har blitt mest lest de siste årene. Den heter Ikke bare vondt i ryggen. Artikkelen troner også på toppen denne gangen med nesten 60 000 visninger.

Selv om smerter i ryggen er det mest fremtredende symptomet for de fleste spondylitter, er det andre plager som også følger med. Betennelser i senefester, øyebetennelse, hovne og ømme ledd, hjertesykdom, magesmerter og fatigue (utmattelse) kan også være en del av sykdomsbildet.

Dette er viktig å vite om, både for de som er på søken etter en diagnose og de som har levd med den en stund. Hvilke tilleggsplager du har kan være med på å bekrefte diagnosen og det kan avgjøre hvilken medisinsk behandling du bør få. Snakk derfor med legen din om alle plagene du opplever – også de du ikke tenker har sammenheng med grunndiagnosen din.

Mann ligger med lukket øyne oppå et bilratt
Som nummer to på lista finner vi regelverket for bilkjøring og medisiner. Foto: Vladimir Mucibabic

Bilkjøring og medisiner

Som nummer to på lista finner vi regelverket for bilkjøring og medisiner. Artikkelen er fra høsten 2016, da det kom ny forskrift med strengere regler for de som bruker medisiner og kjører bil. For oss er det flott å se at artikkelen er til nytte, så man vet forskjellen på når det er greit å sette seg bak rattet og ikke.

Mange har også vært innom en annen artikkel tilknyttet temaet. Der kommer det fram at det er enhver bilførers ansvar å være i stand til å kjøre bil. Selv om legen har skrevet resepten og holdt seg innenfor grensene i helsekravet, og du bare har tatt det legen har forskrevet, er det du som skal skjønne at du er susete og ikke bør kjøre bil. Det kommer ikke an på hvor lite du har tatt, men hvor stor effekt medisinen har på deg.

Om spondyloartritt

Flere idrettsprofiler har fått en spondyloartrittdiagnose og er åpne om dette. Når de gjør det godt ser vi en økning i besøkende på spondylitten.no, som vil finne ut mer om hva spondyloartritt er.

Temasiden vår om spondyloartritt har havnet som den tredje best leste i 2018. Artiklene om Sjur Røthe, som har gjort det godt i skisporet de siste månedene, samt Sigurd Rosted som høster lovord på fotballbanen for landslaget, har nok bidratt mye til det.

Da Spafo Norge lanserte kampanjen Spør om ryggsmerte ble også flere interessert i å vite mer om de ulike spondyloartrittdiagnosene og hva de burde snakke med legen om, dersom de hadde hatt ryggsmerter i mer enn tre måneder.

Den uforklarlige utmattelsen

Norske forskere begynner å forstå noen av de biologiske mekanismene som fører til fatigue, og leter etter behandling som kan hjelpe mot denne utmattelsen. Artikkelen Fatigue blir bedre når du anstrenger deg! har imidlertid blitt gjenstand for store diskusjoner i ulike forum hvor revmatikere ferdes, noe som har løftet den opp på en fjerdeplass.

– Har man fatigue er det ekstremt vanskelig å gjennomføre kondisjonstrening. Det er vondt å gjennomføre, vondt å holde på og vondt etterpå. Det er individuelt hvor lenge det gjør vondt og hvor lang tid tar det før man har effekt. All trening er bra, bare du får opp pulsen, sier Dr. Roald Omdal i artikkelen.

Trefigur ligger slakk på en trestol
En artikkel om fatigue har blitt gjenstand for store diskusjoner. Foto: Dreamstime.com

Men så er det jo ikke alle som opplever at de blir bedre av å trene. Noen gjør kanskje for mye, mens andre kanskje ikke tar i nok. Denne typen utmattelse er et vanskelig tema, for det vil være store individuelle forskjeller. Og det holder ikke bare å se på treningsmengden, man må også gjøre noe med andre faktorer i livet som kan bidra til å opprettholde og forverre fatigue.

Temasiden om fatigue

Det er viktig å ta fatigue på alvor, fordi det har konsekvenser på mange områder. Forskerne har avdekket at selv om det er en grunnleggende sykdom som er årsaken til at fatigue oppstår, betyr ikke det at man blir kvitt utmattelsen selv om man har effektiv behandling for den. De har også funnet at fatigue kan ha større innvirkning på pasientenes dagligliv enn hva de mer tradisjonelle symptomene man har forbundet med sykdommen sin.

Temasiden vår, om hva fatigue er, symptomer og hvordan det kan påvirke livskvaliteten, er derfor også godt lest. Vi har fått mange tilbakemeldinger om at den gir god informasjon til de som rammes av denne uforståelige utmattelsen. Plutselig faller noen brikker på plass, og man klarer å se sammenhengen med den underliggende sykdommen man har.

Symptomene på fatigue er blant annet at man aldri føler seg uthvilt, føler seg svak, har konsentrasjonsproblemer, hukommelsen svikter, snakker feil og har vanskeligheter med å finne riktige ord, samt at man kan bli sensitiv for lyd.

Hjerte og smerte

Artikkelen som heter Brystsmertene dine kan være kostokondritt ligger på femteplass. Dette er nok en tilleggsplage mange ikke er klar over at er ganske vanlig når man har inflammatorisk revmatisk sykdom. Slik betennelse i brystbenet er et velkjent fenomen hos pasienter med spondyloartropatier. På fagspråket kalles det kostokondritt og er betennelse i brusken i overgangen mellom ribbena og brystbenet.

Smertene kan ofte feiltolkes som hjerteproblemer, men det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. Pasienter med spondyloartritt har høyere risiko for hjertesykdom. Derfor bør du følge ekstra nøye med på smertene dine, og om disse er annerledes enn de «vanlige» brystsmertene.

Rød smertemarkering midt på bystet som kvinne holder på med begge hender
Artikkelen som heter Brystsmertene dine kan være kostokondritt ligger på femteplass. Foto: Melodija/Dreamstime.com

Inngangsporten

Forsiden vår ligger også på denne 10-påtopplista. Det er inngangsportalen til en mengde informasjon om det å leve med spondyloartrittsykdom og historier man kan kjenne seg igjen i og bli inspirert av. Sammen med nyheter og informasjon om Spondylitten og Spafo Norge finner du enkelt veien videre til vårt gratis informasjonshefte om Spondyloartritt, tider for hjelpetelefonen vår Spafo Hjelper Deg og den populære diagnosetesten vår.

Diagnosesidene

Temasidene våre og artikler om de ulike diagnosekategoriene har vist seg å være populært lesestoff. På syvende plass finner vi artikkelen Psoriasisartritt – Når hud og ledd rammes. Det kan være vanskelig å diagnostisere PsA, for mange av symptomene er lik de man finner hos personer med ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom).

Derfor er det ikke underlig at den åttende mest leste artikkelen handler om nettopp den underkategorien av spondyloartritt. Med nye diagnosenavn blir det fort litt forvirring. Det er forståelig, når «ankyloserende spondylitt» er det samme som betegnelsene radiografisk aksial spondyloartritt og Bekhterevs sykdom, mens ikke-radiografisk aksial spondyloartritt ikke er det.

Uførefelle

Rett før utgangen av 2017 la vi ut artikkelen Delvis ufør – pass deg for uførefella på nettsiden. Den har vært godt lest det siste året og havner på en niende plass. I den artikkelen illustrerer vi hvordan en delvis uføregrad kan slå uventet økonomisk ut for enkelte. Man kan dermed ende opp med mye lavere utbetaling av uføretrygd om man ikke passer på.

Tilbakemeldingene fra leserne er at den har vært nyttig, for dette var noe mange ikke var oppmerksomme på.

Fibromyalgi

Fibromyalgi må også behandles – av deg! ligger også i år blant de ti mest leste artiklene. Det er ikke uventet, da vi ser at mange er frustrerte over hvor lite kunnskap det er om denne diagnosen blant leger og i samfunnet. Fibromyalgi er et vanskelig felt, og en del får feilaktig denne diagnosen i begynnelsen av en spondyloartrittsykdom. Flere ender også opp med denne diagnosen i tillegg.

I desember 2018 la vi derfor ut en ny artikkel om denne forsømte pasientgruppen. Den har vi fått låne av ekspertisen ved Diakonhjemmet sykehus. Artikkelen tar for seg diagnostisering, behandling og når man bør utredes med mistanke om noe annet enn fibromyalgi.

Populære temaer

Andre populære temaer har vært artikler om diagnostisering og mulighetene for å få en spondyloartrittdiagnose. Det er også mange som er innom og leser artikler om ulike behandlingsmetoder og nytt om forskning på dette området.

Prosjektet vårt om svangerskap og spondyloartritter, som vi lanserte i høst i samarbeid med NKSR, har også hatt godt med lesere de siste månedene.

Stort engasjement

Vi ser at de aller fleste som kommer innom nettsiden vår finner oss via søk i nettleseren de bruker. Det betyr at vi oppnår målet vårt om å tilby god informasjon, som skal være lett å finne og forstå.

Over halvparten av dere bruker mobilen når dere leser stoff på spondylitten.no, så endringen vår for noen år siden, med å tilby en mer mobilvennlig nettside, har blitt en suksess.

Den nest beste trafikkilden vår er innlegg som deles på facebooksidene våre Spondylitten og Spafo Norge, samt innlegg som deles i ulike facebookgrupper.

I år ser vi også at det kommer lesere som har funnet oss via den nye Instagram-profilen vår og YouTube-kanalen Spondylitten.

Nesten 100 000 ganger har dere vist engasjement i form av kommentarer, reaksjoner på innlegg og deling videre. Vi setter utrolig pris på å ha så engasjerte og interesserte lesere gjennom et helt år!

Tips oss!

Redaksjonen er allerede i gang med planene for 2019 – et helt nytt år med muligheter for å få ut viktig informasjon til alle dere som lever med denne formen for inflammatorisk revmatisk sykdom. Har dere tips om saker eller temaer dere synes vi burde se nærmere på, er det bare å ta kontakt med redaksjonen.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID! BLI LESER AV SPONDYLITTEN FOR 200 KRONER I ÅRET

Kanskje du også liker disse: