Du kan få refundert deler av tannlegekostnadene

Munntørrhet på grunn av medisinbruk øker risikoen for hull i tennene og sykdommer i munnhulen. Det kan koste mye, men er det på grunn av kronisk sykdom, kan du få dekket deler av kostnadene dine.

For mange med spondyloartritter kan også selve tannlegebesøket by på problemer, og være kilde til stort ubehag og smerter.

– Når jeg får en bekhterevpasient i tannlegestolen hender det at jeg må jobbe i noen interessante stillinger, smiler tannlege Golsa Jalali ved Tannlegesenteret i Fredrikstad.

Kvinnelig tannlege legger puter i tannlegestol
– Det er ubehagelig for meg også om pasienten ikke har det bra, sier tannlege Jalali. Foto: Trine Dahl-Johansen

Hun forteller at hun må tilpasse seg både pasienten og stolen de sitter i, og noen ganger må hun stå for å få utført arbeidet.

– Det er viktig for meg at pasienten ligger behagelig, da gjør jeg en bedre jobb, sier hun.

Stive kjever

Som revmatiker kan man ha mange utfordringer når man skal gjennom en tannbehandling. Noen har stivhet i kjeveleddet, og har problemer med å åpne munnen, mens andre er så krumbøyd at man må finne lure løsninger for at pasienten skal ligge så behagelig som mulig.

– De nye tannlegestolene kan man justere ganske mye, så man klarer fint å finne en behagelig stilling for pasienten, forklarer Jalali.

Tannrens er viktig

Hun legger til at det er kjempeviktig at de med spondyloartritter har jevnlig sjekk hos tannlegen.

– Mange revmatikere har redusert håndleddsmotorikk og har problemer med å børste skikkelig rent, fordi de ikke kommer ordentlig til. Da kan en elektrisk tannbørste være et godt hjelpemiddel. For de som har problemer med å holde det rent på egenhånd er det viktig med profesjonell tannrens hos en tannpleier, sier Jalali.

Dersom man ikke får fjernet tannstein regelmessig kan det gå over i tannkjøttbetennelse (gingivitt). Dårlig renhold er også en av de viktigste årsakene til periodontitt, men her er det i tillegg andre faktorer som spiller en rolle.

LES OGSÅ: Bekhterev og tannkjøttbetennelse

Kjeveleddsøvelser

De som har problemer med stive kjeveledd og tyggemuskler kan gjøre kjeveleddsøvelser hjemme, så de får myket opp tyggemusklene. Det finnes også muligheter for bittskinnebehandling for å hjelpe på denne problematikken.

– Vi sørger også for at de pasientene som har problemer med å komme i gang tidlig om morgenen får timer litt senere på dagen.

Puter

Det er mye som kan gjøres for å legge til rette for at et besøk hos tannlegen skal bli en bra opplevelse. For de fleste med spondyloartritter er det i selve tannlegestolen de merker problemene – særlig om de skal gjennom en omfattende behandling og må ligge lenge. Litt lutende holdning kan gi smerter i nakkeområdet, og mange sliter med smerter i korsrygg og hofter.

– Nakkestøttene våre har god bevegelighet og kan justeres langt fram. Dersom det ikke er nok, kan vi legge på en tempurpute, sier tannlegen og fester med et enkelt grep en ekstra pute.

– I tillegg har vi armlener på stolen som kan justeres, og vi støtter gjerne opp med puter og dyner for at pasienten skal ligge mest mulig behagelig.

Det hender at pasienter er kjemperedde, da tilbyr de enten en beroligende tablett, lystgass eller narkose.

Rullestolbrukere

Noen pasienter sitter i rullestol og Tannlegesenteret i Fredrikstad er godt tilrettelagt for disse.

– Vi har rullestolrampe utenfor, lokalene våre ligger i første etasje og vi har ingen dørterskler de må over for å komme inn på behandlingsrommet. Gangen inn til behandlingsrommet er også bredere enn normalt, så hit kan de rulle rett inn, forteller hun.

Tannlegestolens nakkestøtte kan dreies rundt, så pasienten kan bli sittende i sin egen stol, men likevel få hvilt hodet mens tannlegen jobber.

LES OGSÅ: Når livet går i en uventet retning

Medisinbruk

Revmatikere er mer utsatt for sekundær Sjøgrens syndrom, og kan derfor ha redusert spytt- og tåreproduksjon. En vanlig årsak til munntørrhet er medisinbruk. Munntørrhet øker risikoen for hull i tennene og sykdommer i munnhulen.

Kvinnelig tannlege som legger dyne og pute i tannlegestol
Tannlege Golsa Jalali støtter gjerne opp med puter og dyner for at pasienter skal ligge mest mulig behagelig. Foto: Trine Dahl-Johansen

Spondyloartrittpasienter som benytter betennelsesdempende medisiner, som for eksempel NSAIDs og TNF-hemmere, bør gå til tannlegesjekk regelmessig.

– Disse medisinene demper smerte og betennelse i kroppen, dermed kamufleres det om man har problemer i munnhulen. I tillegg er revmatikere ofte vant til smerter, og oppsøker kanskje derfor ikke hjelp.

Refusjon

Dersom det kan påvises økt kariesaktivitet som følge av langvarig og kronisk sykdom, kan man få refundert deler av tannlegekostnadene sine etter § 5-6 pkt. 10 i Folketrygdloven.

– Hos oss har vi direkteoppgjør med HELFO, så pasientene slipper å gjøre noe i forbindelse med dette.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: