En treningsapp fungerer like bra som personlig oppfølging

Revmatikere er like trenbare som andre, men egeninnsats er en viktig nøkkel til suksess. Studier gjort i Trondheim viser at bruk av en treningsapp kan gi like gode resultater som oppfølging av en treningsveileder.

Vi vet hvor mentalt frustrerende og fysisk tøft det er å leve med en revmatisk sykdom. Men, tenk deg å bruke trening som den beste medisinen, som har dokumentert effekt og gjør deg biologisk yngre!

– Den viktigste erfaringen vi har gjort oss er at revmatikere er like trenbare som andre. Det er jo ganske fantastisk, ikke sant? sier en oppglødd Håvard Pedersen Haglo når Spondylitten tar kontakt.

Vi vil bli bedre kjent med den svært interessante forskningen som er blitt gjennomført i Trondheim.

LES OGSÅ: Hvorfor er trening viktig for revmatiske pasienter?

Egeninnsats er essensielt

I drøyt to år har Haglo forsket på trening som medisin for personer med inflammatorisk revmatisk sykdom. Han jobber daglig som koordineringsansvarlig for Treningsklinikken i landets tredje største by. Her har han og kollegene – i samarbeid med blant andre NTNU – vært med på å gjøre høyt verdsatte erfaringer, som trolig vil gi alle revmatikere en bedre hverdag. Forutsatt at du er innstilt på å gjøre den nødvendige egeninnsatsen.

– Det at vi ønsker å trene denne gruppen mest mulig effektivt er fordi vi synes de fortjener fremgang. Gjør du dette, vil du merke forskjell. Du vil uansett raskt oppleve en mestringsfølelse som sier deg: «Fader, jeg får jo til det samme som de foruten sykdom», forteller Haglo.

mann hjelper kvinne ved beinpressapparat
Beinstyrke er viktig for revmatikere, så det å trene med tung belastning er nødvendig. Foto: Treningsklinikken

Målsettingen

I regi av Helse Midt-Norge tilbyr derfor klinikken rehabilitering av blant annet revmatisk sykdom, men med treningsprinsipper som er svært gunstig for alle, uavhengig av bosted. Konklusjonene er blitt gjort i lys av prosjekter i tett kontakt med Norsk Revmatikerforbund, som i det aller første prosjektet rekrutterte hovedsakelig personer med leddgikt, aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) og Lupus.

Formålet for de 15 deltagerne (13 kvinner og to menn) var å trene to ganger i uken i sammenhengende ti uker. Gjennomsnittsalderen var 54 år, med en spredning fra 38 til 73 år. Det ble på forhånd skissert to primærmål og et sekundærmål:

  •  P1) Å måle og forbedre det maksimale oksygenopptaket (kondisjonstrening gjennom intervallene 4×4)
  •  P2) Å måle og utvikle den maksimale styrken i beinpress (én repetisjon for å se hvor sterk du er i beina).
  •  Sekundærmål 1) Å redusere kroppslig smerte

– Først forsøkte vi å finne ut om vi kan bruke en egenutviklet app som en del av treningen, men også hvordan personer med revmatisk sykdom responderer på trening. Rett og slett se hvordan den påvirker revmatikere, sier treningskoordinatoren.

Han har bachelor i fysioterapi, mastergrad i treningsfysiologi fra det medisinske fakultet ved NTNU og jobber i dag på en doktorgrad om trening som medisin for personer med revmatisk sykdom.

LES OGSÅ: Hvordan trening forbedrer mitt liv med revmatisk sykdom

Beinstyrke er viktig

– Hvor viktig er styrken i beina og kondisjonen? vil Spondylitten vite.

– Det som er viktigst når det gjelder styrke er å øke kraftutviklingshastigheten, som gjør at du for eksempel unngår fall, forbedrer reaksjonsevnen og det kan gi deg forbedret balanse. Denne øker betraktelig med tung belastning. I tillegg er denne treningen med på å stimulere benvevet, da dette er positivt for de som har utfordringer knyttet til bentettheten. Medisiner kan ha bivirkninger som kan være negative for muskelmassen og styrken. Her finnes det også medikamenter som er med på å redusere bentettheten og øke risikoen for benskjørhet. Effektiv styrketrening vil fungere direkte for å motvirke potensielle bivirkningene av medisinbruk sier han og legger til;

– Det er beina dine som bærer deg, men jo eldre du blir desto større utfordringer ser vi er knyttet til muskelsvinn og styrke – og særlig styrken i beina. Er du ikke sterk nok kan du få problemer med å reise deg og å gå. Det samme ses ofte med leddsmerter knyttet til revmatiske sykdommer. Da blir du raskt inaktiv, som kan medføre økt betennelse og vektøkning. Dette øker risikoen for enda flere problemer og sykdommer. Det viktigste enkeltmålet for styrke er bein. Men det betyr ikke at andre ting ikke er relevante, utdyper Haglo.

LES OGSÅ: Høyintensiv trening reduserer sykdomsaktivitet

Tre kvinner på tredemøller
– Vi ønsker å bidra til at denne gruppen har best mulig livskvalitet og derfor er kondisjonen så viktig, sier Haglo. Foto: Treningsklinikken

Kondisjonstrening

Fysioterapeuten forklarer samtidig bakgrunnen for kondisjonsstudien.

– Kondisjonen sier mye om hjertehelsen din. Dette fordi personer med revmatisk sykdom har større forekomst og risiko for å få hjerte- og karsykdom. Du dør som kjent ikke av revmatisk sykdom, men med den. Vi ønsker å bidra til at denne gruppen har best mulig livskvalitet og derfor er kondisjonen så viktig. 4×4-intervaller er den mest effektive kondisjonstreningen vi vet om! Den er tidseffektiv og treningseffektiv, med hovedsakelig tre minutters pause mellom hvert fire minutters intervall. Hvis du gjør dette to-tre ganger i uka forventer vi en forbedring på 0,5 prosent for hver økt, sier treningseksperten.

Fantastiske resultater

Resultatene konkluderer da også med at denne typen trening står i stil med forventingene. For det første viste målinger knyttet til oksygenopptak, etter testperioden, en forbedring på 13 prosent. Det tilsvarer å trene seg 12 år yngre, med tanke på den biologiske alderen!

– Det innebærer også en risikoreduksjon for å skulle få livsstilssykdommer på 15-20 prosent. Dette er de samme resultatene vi får når vi tester personer som ikke har revmatisk sykdom. Altså er disse gruppene like trenbare – og det er ganske kult! forteller Haglo på entusiastisk vis – og leder oss over til gladnyhet nummer 2;

– Vi kjørte også maksimal styrke i beinpress, fire serier med fire repetisjoner med to treninger i uken gjennom ti uker. Også her fikk vi fantastiske resultater! Her så vi nemlig en økning på 42 prosent. Deltagerne trente først intervaller på en tredemølle før beintreningen startet. Økten tok om lag en time. Mange bruker jo sykkel til å avlaste leddene, men det gjør vi kun om vi må. Man må jo bevege seg for å kunne gå i hverdagen. Derfor er det praktisk å øke belastningstoleransen som er overførbar til hverdagen, fortsetter klinikkens treningskoordinator.

LES OGSÅ: Slik trener du hjertet

Smertereduksjon

Etter det han kjenner til er dette første gangen at et prosjekt i en slik sammenheng involverer personer med revmatisk sykdom, og som har trent så tung styrketrening. Derfor ble det brukt veldokumenterte fysiologiske prinsipper, som ble overført på en gruppe mennesker som forskerne i Trøndelag mener trenger og fortjener det.

– På forhånd var vi veldig spente på smerteterskelen. Vi brukte derfor et standardisert spørreskjema (Norsk RAND-36) som omhandler livskvalitet. Her rapporterte testpersonene om en kroppslig smertereduksjon på 33 prosent etter treningsperioden. Fatiguen (den fysiske utmattelsen) ble forbedret med 31 prosent! sier Haglo.

Treningseksperten passer likevel på å understreke at den mest effektive treningen er den som gjennomføres. Den vil da også ha sin effekt på livet som revmatiker. Her handler det om kunnskap, forståelse, gjennomføringsevne og ikke minst prioriteringer.

– Samtidig kan du få utallige utfall av hvilken trening du gjennomfører. Den beste treningen vi kjenner til vet vi er tilgjengelig for personer med revmatisk sykdom – og den er trygg, sier han.

Mann hjelper eldre kvinne på beinpressapparat
Testpersonene rapporterte om en smertereduksjon på 33 prosent og en reduksjon av fatigue på 31 prosent. Foto: Treningsklinikken

Haglo viser til effektiv kondisjonstrening og styrketrening som er blitt gjennomført i regi av blant andre St. Olavs hospital og NTNU i Trondheim, samt Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

– Både intervalltrening og tung styrketrening er trygt, effektivt og nødvendig, så da anbefaler vi det, sier han.

LES OGSÅ: I mensendieck er restitusjon like viktig som trening

Appen har effekt

Den nevnte appen Myworkout Go ble for øvrig innledningsvis brukt til å guide testpersonene. Også i oppfølgende prosjekter, med blant andre revmatikere, har den blitt brukt, men uten at han som trener har vært fysisk til stede på sidelinjen.

– Vi testet kondisjonen deres og ga de deretter appen. Så sa jeg: «Nå ønsker vi at dere trener med appen to ganger i uken i ti uker, så treffes vi igjen og tar nye tester.» Vi fant at de fikk like gode resultater da, som om vi skulle ha stått og passet på, forteller han.

Haglo legger til at han ble overrasket over disse resultatene.

– Akkurat det hadde vi ikke forventet. Når noen står og ser på deg får du gjerne presset deg litt mer og gjennomfører det du skal, eller hjelp til å holde litt tilbake så du ikke overdriver, noe vi ofte ser. Men her ble det til at appen på mange måter fungerer som en overvåkning, som gjør at de motiveres og gjør det de skal på trening, sier han.

Med andre ord fungerer treningen selv om ikke noen står og ser på deg. Den aktuelle appen kan du for øvrig laste ned og bruke gratis på telefonen din, ved siden av å betale for ekstrafunksjoner i den, om ønskelig.

Artikkelen sto på trykk i Spondylitten 4-18. Det er kun noen får av artiklene fra Spondylitten som blir lagt ut på nettsiden vår. Vil du bli fast leser og få medlemsbladet på papir og digitalt kan du melde deg inn ved å trykke her.

FÅ NY INSPIRASJON TIL Å TRENE MED SPONDYLITTEN – BLI MEDLEM DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: