Entesitt i føtter må tas mer på alvor

Smertefulle føtter hos pasienter med ankyloserende spondylitt kan være entesitt. Forskerne mener plagene hos mange kan karakteriseres som alvorlig og bør tas mer på alvor.

En tyrkisk undersøkelse fra 2017 har undersøkt entesitt og funksjonsnedsettelse i føttene hos pasienter med ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Entesitt er et klinisk funn ved ankyloserende spondyloartritt og innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben. Når entesitt opptrer i det som kalles lavere ekstremiteter kan det forårsake problemer med føttene. I mange tilfeller er det svært smertefullt.

LES HVORDAN DU KAN TA VARE PÅ FØTTENE DINE HER

Bruker ultralyd

Vanlige kliniske undersøkelser hos legen kan være utilstrekkelig for å oppdage entesitt. Den tyrkiske forskningen fremhever ultralyd av muskel- og skjelett som et enkelt og kostnadsbesparende verktøy for å oppdage det. I sin studie av 101 pasienter benyttet de ultralyd for å vurdere graden av entesitt hos AS-pasientene.

Bør behandles

De fant at alvorlighetsgraden og funksjonsnedsettelsen i føttene var høyere hos pasienter med ankyloserende spondylitt enn den friske kontrollgruppen på 42 personer. Sykdomsaktiviteten til pasientene var en medvirkende faktor hos de med mye plager.

– Entesitt bør undersøkes grundig og behandles skikkelig for å unngå funksjonshemming, konkluderer forskerne.

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN

Kanskje du også liker disse: