Førstegangsreisende etter 29 år med bekhterev
Behandlingsreiser hjelper ikke bare på helsa, men har stor effekt på andre områder også. Det merket førstegangsreisende Britha Berre mens hun var i Balçova i Tyrkia.
– Hvordan føles det i dag, spør terapeuten Pinar Yigit på engelsk, mens hun hjelper Britha Berre med å tøye overkroppen.
– Feels much better today, svarer Britha med et smil.
Denne dagen i begynnelsen av mai er det nesten tretti grader utenfor, men inne på behandlingsavdelingen er det behagelig kjølig. På benker, oppetter ribbevegger og på gymballer finner vi norske pasienter i full aktivitet som blir assistert og veiledet med forskjellige øvelser.
Britha er 55 år og kommer fra Ramberg i Lofoten, der hun bor sammen med sin familie. Sykdommen bekhterev har hun hatt siden hun var 26 år. Men hardt arbeid hele livet gjorde at Britha skjøv sykdommen i bakgrunnen.
– Jeg hadde egen bedrift og enkelte arbeidsdager varte opptil 17 timer i døgnet. Tilslutt ble det for tøft for helsa. Jeg fant ut at jeg måtte tenke på meg selv og de rundt meg, sier hun.
Klimaet har positiv effekt
Britha er på sin første behandlingsreise i utlandet og er veldig fornøyd med oppholdet. Hun er også sikker på at den stabile varmen i Tyrkia er med på å gjøre henne friskere.
– Lofoten er ikke den rette plassen å bo med bekhterev, sier hun.
Hjemme er klimaet kaldt og fuktig med hyppige væromslag. Hun kjenner godt på kroppen når lavtrykkene kommer.
– Jeg er et levende barometer, sier Britha leende.
LES OGSÅ: Igalo – Et tilbakeblikk
Fleksibilitet
I Balçova får hun parafinbehandling, massasje, bassengtrening og gruppegymnastikk hver dag. Pinar hjelper henne med individuell fysioterapi.
– Vi jobber med å øke fleksibiliteten i nakken og overkroppen ved hjelp av tøying og strekking. Det er viktig at pasientene får en god balanse, da dette forhinder senere skader, forteller terapeuten til Bekhterever’n.
– Er du blitt bedre?
– Ja, jeg hadde en del smerter når jeg kom nedover, men nå er de så godt som borte. Her nede får du virkelig muligheten til å bli mykere og løsere i musklene, forteller hun.
LES OGSÅ: Fant sin egen rytme og indre balanse
Møter likesinnede
Britha har også opplevd at behandlingsreisen ikke bare er tøffe runder med fysikalsk terapi. I Balçova har hun møtt andre med samme sykdom og føler dette har gitt henne ny kunnskap om hvordan det er å leve med bekhterev.
– Det har vært ganske befriende, de fleste her nede har vært gjennom det samme som en selv. Jeg vet jo ikke om annet enn å ha bekhterev, sier hun.
– Finish for today, sier Pinar med et smil og avslutter dagens økt med Britha.
LES OGSÅ: Avliver mytene om behandlingsreiselotteriet
Fire måneder senere
– Med tanke på den dårlige sommeren vi har hatt, så er jeg glad for å ha grunnlaget fra Balçova, sier Britha til Bekhterever’n fire måneder senere.
Hun har derimot ikke vært på så mange turer som hun pleier.
– Det er fordi fjelltoppene hele tiden har ligget skjult bak regnskyene, sier hun leende.
Som så mange pasienter opplever når de kommer hjem, har Britha også merket at hun klarer aktiviteter som tidligere var for smertefulle. Nå klarer hun å gå på asfalt og butikkgolv.
– Før klarte jeg bare ti minutter i en butikk. Da var jeg utslitt og måtte komme meg hjem, forteller hun.
Nå er handleturene ikke noe hun gruer seg til lengre. Britha ser også at sykdommen hemmet henne sosialt og praktisk uten at hun tenkte over det.
– Når man går med plagene så blir det etter hvert hverdagen, sier hun.
Nå har hun mye lettere for å si ja til å dra på besøk til slekt og venner. Tidligere måtte hun forsikre seg om at vertene hadde møbler som ryggen tålte.
– Så det har vært bra å få en slik øyeåpner for hvor mye sykdommen egentlig har styrt livet mitt, avslutter hun.
LES OGSÅ: Klimabehandling gir store helsegevinster