Fotsopp kan blomstre med biologiske medisiner

De som bruker biologiske legemidler kan oppleve en bivirkning som ikke snakkes så mye om. Den immundempende medisinen kan føre til at fotsopp blomstrer opp.

Når man bruker medisiner som demper immunforsvaret kan det føre til at sopp og bakterier bryter ut. Mange leger mistolker symptomene som ordinær tørr hud og gir råd om å smøre med fete kremer eller salver. Hudlege Astri Granholt forteller at fotsoppen kan ha ligget latent hos deg lenge.

– Trolig har du hatt sopp på foten allerede, men immunforsvaret ditt har dempet den. Når du begynner med biologiske medisiner blir immunforsvaret ditt dårligere og soppen bryter ut, forklarer hun og legger til at immundempende medisiner generelt er dårlig for hudinfeksjoner.

LES OGSÅ: Disse biologiske medisinene er godkjent for de ulike spondyloartrittdiagnosene

Flere typer fotsopp

En del går med sopp på føttene uten å være klar over det. Mange unge gutter får fotsopp for første gang mens de er i militæret og er på utmarsj. Da går de over flere dager, blir svette på bena og får ikke dusjet. Fotsopp har også navnet Athlete’s foot, fordi den er vanlig hos de som driver med idrett.

Det finnes flere typer fotsopp. Den ene er mellom tærne, en annen er på neglene.

– En annen variant opptrer under fotsålen og er noe vi kaller mokasintypen. Da får man sprekker ved hælen, huden blir tykk, rød og flassete. Hele fotsålen kan bli affisert og den går gjerne litt opp på kanten av foten, hvor mokasinen går, sier Granholt.

LES OGSÅ: Ta vare på føttene dine

Smittekilde

Fotsoppen kan spre seg, men det er ikke alltid den gjør det. Noen ganger blir den bare værende på foten.

– Soppen kan spre seg til bena og opp til lysken. Da er det gjerne en ringorm. Når menn kommer til meg med lyskesopp, ber jeg dem ta av seg på bena, forteller hun.

Smittekilden er gjerne svømmehaller og basseng, hvor man går barbent over lengre tid.

– Tidligere var det gjerne dusjene som var smittekilden, men det var da man hadde trelemmer og linoleum som underlag. På nye, flislagte bad er smitterisikoen liten. Så i en vanlig dusj på et treningssenter ville jeg ikke vært bekymret for smitte.

Granholt forteller at man kan forebygge mot fotsopp ved å bruke badesko når man er i svømmehaller.

– Jeg ville i hvert fall ha brukt sko om jeg gikk på immundempende medisiner, for da er man mer mottagelig for sopp.

LES OGSÅ: Restless legs assosieres med aksial spondyloartritt

Diagnostisering

Man kan ha mange sykdommer på føttene, som kan ligne på fotsopp. Det kan for eksempel være psoriasis eller eksem. Man kan også ha sprekker på hælene på grunn av friksjon fra skotøy som flippflapper. Det er lett for fastlegen din å avgjøre om det er fotsopp du har.

– Man skraper på den huden som ser mest aktiv ut. Det er sjelden man finner sopptrådene på den tykkeste huden. På randen mot den friske huden er det ofte lettere å finne dem. De fleste fastlegene ser ikke på prøven i mikroskopet selv, men sender den til laboratoriet for en analyse.

Lege kikker i et mikroskop
Sopptrådene oppdages ved å kikke på en hudprøve i mikroskop. Foto: Trine Dahl-Johansen

Det hender at en prøve kommer tilbake fra laboratoriet med negativt svar. Likevel kan det være fotsopp du har. Om du har trodd at du bare hadde litt tørr hud under føttene og har smurt deg med vanlig fuktighetskrem over en lengre periode, kan det gjøre det vanskelig for legen å skrape dypt nok.

– Smøring med fuktighetskrem gjør det vanskeligere å finne sopptrådene. Soppen liker ikke salver og kremer, så den trekker seg litt ned i hornlaget. Soppen lever bare i det døde hudlaget, men om den har trukket seg langt ned kan det være vanskelig å få den med seg når man skraper, forklarer hudlegen.

LES OGSÅ: Biologisk medisin stopper hofteleddforandringer

Behandling

Skal du bli kvitt fotsopp, må du behandle det med et legemiddel. Start behandling så tidlig som mulig, slik at den ikke sprer seg og blir vanskeligere å bli kvitt. Det finnes flere behandlingsmetoder for å bli kvitt fotsoppen.

– Man kan ta Lamasil-piller. De tar man hver dag, i så lang tid det tar for huden å fornye seg. Det er fire uker, så jeg anbefaler å ta dem i minst 6-8 uker. Pillene virker på den måten at legemiddelet går ut i huden og dreper soppen. I tillegg skal man smøre på krem lokalt.

Om man bare skal smøre med Lamasil-krem, anbefaler Granholt å smøre morgen og kveld i lang tid.

– Friske personer bør smøre 6-8 uker. De som bruker biologiske legemidler bør smøre to ganger om dagen i minst åtte uker. Så kan de vente noen uker for å se om de blir enda bedre. Men det kan være det ikke er nok. Under føttene har vi et veldig tykt hornlag, så det kan være kremen ikke når langt nok ned, avslutter hun.

Artikkel sto første gang på trykk i Bekhterever’n 1-10

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN – BLI FAST LESER DU OGSÅ!

SYMPTOMER PÅ FOTSOPP

Fotsopp er en ufarlig infeksjon som det finnes behandling mot. Du vil vanligvis bli kvitt infeksjonen med lokalbehandling av føttene. Dersom du ikke behandler fotsoppen, kan infeksjonen spre seg til neglene som er vanskeligere å behandle. Forskning viser at legemidler kalt allylaminer fungerer best mot fotsopp, som for eksempel terbinafin, naftifin og butenafin.

Fotsopp kan gi mange forskjellige symptomer, som for eksempel:

  • Kløe på føttene, spesielt mellom tærne
  • Oppsprukken, fuktig hud mellom tærne
  • Fotsålene kan bli tørre og flassende
  • Røde områder på huden med en hvit overflate som ser fuktig ut
  • Blemmer

Dersom huden blir varm, rød og hoven har du muligens fått en bakteriell infeksjon i tillegg. Uten behandling kan den raskt spre seg. Du bør derfor ta kontakt med lege dersom du tror du kan ha fått en bakteriell infeksjon i tillegg til fotsoppen. Dette skal behandles med antibiotika.

Kilde: Helsenorge.no

FOREBYGGING AV FOTSOPP

Det er ingen forskning som viser at vasking og tørking av føttene, eller det å skifte sokker hver dag kan hjelpe for å bli kvitt fotsopp når du først har fått det. Holder du føttene rene og tørre, kan det forebygge fotsoppinfeksjon. Her er noen råd du kan følge:

  • Ta av deg skoene hjemme og la føttene få lufte seg.
  • Bruk sandaler når du kan.
  • Ta alltid av svette joggesko etter bruk.
  • Skift til rene sokker hver dag.
  • Ta av deg svette sokker og sko etter at du har trent ferdig.
  • Bruk bomull- eller ullsokker i stedet for syntetiske (nylon).
  • Bruk sko laget av lær. De er luftigere enn plastsko.
  • Tørk føttene godt etter at du har badet eller dusjet – spesielt mellom tærne.
  • Bruk badesko eller sandaler i offentlige garderober.
  • Hvis du har eller har hatt fotsopp, spray innsiden av skoene dine med et soppdrepende middel.

Kilde: Helsenorge.no

Kanskje du også liker disse: