FredagsBirken ga ny treningsmotivasjon

I høst syklet bekhterever Baard Neraasen Birken for første gang. Fellesskapet med de andre deltagerne i NRFs #syktAKTIV ga både inspirasjon og treningsmotivasjon.

Foto: Birkebeinerrennet

I seks måneder trente en gjeng med 15 revmatikere fra hele landet mot det store målet: FredagsBirken. De fulgte et kurs og treningsopplegg med treningsveiledning og coaching i regi av Norsk Revmatikerforbund. Veiledere og motivatorer var polfarer og aktiv birkebeinersyklist Marit Figenschou. Hun har revmatisme selv og bruker fysisk aktivitet som smertelindring.

LES OGSÅ: Nådde toppen av Kilimanjaro

Positiv energi

Baard Neraasen i Bekhterevforeningen Oslo og omegn har alltid vært ivrig når det kommer til fysisk trening. Da han ble spurt om han ville delta i #syktAKTIV-prosjektet, sa han ja umiddelbart.

– Dette ble etter hvert en veldig positiv opplevelse. Vi hadde i løpet av våren og sommeren flere samlinger i NRF sine lokaler i Oslo. Flere dyktige foredragsholdere og inspiratorer var knyttet til opplegget. Vi lærte om riktig trening og om kosthold. Men kanskje husker jeg best all den positive energien jeg fikk ved å høre på vår coach Marit Figenschou, leddgiktpasient og sydpolfarer. For ei dame! sier han til Bekhterever’n.

Foto: Birkebeienerrennet
Foto: Birkebeienerrennet

– Kjempeopplevelse!

FredagsBirken på sykkel følger den samme løypa som Birkebeinerrennet og arrangeres i slut-ten av august hvert år. Det er på 92 kilometer, fra Rena til Lillehammer, og alle deltagere må ha en sekk på 3,5 kilo. Det er et stort mål for friske folk, men for revmatikere er det enormt.

– Selve sykkelturen fra Rena til Lillehammer ble bare en kjempeopplevelse! Herlig å kunne sykle vel 90 kilometer over fjellet uten å være helt ødelagt etterpå, bare ganske sliten! Og best av alt, alle på gruppen gjennomførte til 20 i stil! Å, som det smakte med pizza og drikke full av B-vitaminer på Lillehammer før bussen tok oss tilbake til Oslo, ler han.

– Når jeg tenker tilbake på det jeg fikk være med på fremstår felleskapet sammen med de andre deltagerne som veldig positivt. Og Marit da, den dama må dere bare gå og høre på hvis hun skal ha ett foredrag i nærheten av der du bor! roser han.

Motivasjon i hverdagen

For Baard har det strabasiøse sykkelrittet ført til mye inspirasjon og motivasjon i hverdagstreningen.
– Dette var en gulrot for meg for å holde egentreningen i gang gjennom sommeren. Både fire ukers behandlingsreise til Balçova, etterfulgt av fire ukers ferie med familien til Kroatia til tross, det ble flere treningsøkter hver uke.

LES OGSÅ: Morgendagens helsearbeidere trenger ny kompetanse

Foto: Birkebeinerrennet
Foto: Birkebeinerrennet

2500 kilometer

Det ble mange mil på sykkelen i 2013.

– Jeg syklet cirka 2500 kilometer i fjor og 2000 av dem var fordelt på perioden mai-august, før FredagsBirken. Året rundt jogger og løper jeg en del, ute på sommeren, inne på treningssenter på vinteren. Siden jeg bor på Lambertseter er favorittløperunden rundt Østensjøvannet – et unikt våtmarksområde og naturreservat i Oslo. Av og til forviller jeg meg også inn på grus-veiene i Østmarka. På det jamne trener jeg fire til fem dager i uken.

Men det er syklingen som har blitt Baards favorittaktivitet.

– Spinning er kjempebra trening! Som sykling ellers er det mindre belastende for ledd, men veldig bra for hjertet. Det gjør seg med 1-2 økter i uken, hvor man får opp pulsen skikkelig.

Nye mål

– Trening er for meg smertelindring, samt at det gir en utrolig god selvfølelse å kjenne at kroppen fungerer bra, bekhterev til tross. Som stiv bekhterever har jeg funnet ut hvor viktig det er med fysisk aktivitet. Jeg holder på som best jeg kan, på ett nivå som passer meg og stortrives med det. Allsidighet er viktig, sier han og lover at opplevelsen har gitt mersmak.

– For 2014 har jeg satt meg nye mål, slik at jeg treningsmessig har noe og strekke meg etter. Sykkelmengden vil jeg øke til litt over 3000 kilometer. Jeg har ikke meldt meg på noen ritt ennå, men jobber med saken. Det er ikke så farlig om jeg ikke sykler Birken på nytt, jeg har mer lyst til å prøve meg på andre ritt, for forandring fryder! Og så kommer det til å bli flere sykkelferier i «mitt andre hjemland» Kroatia. Planen er at første tur nedover dit finner sted allerede i slutten av mars.

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN HER!

Kanskje du også liker disse: