Høy på endorfiner med Krav Maga

Stemningen er ladet i en betongkjeller på Kjeller rett utenfor Lillestrøm. To menn beveger seg frem og tilbake over treningsmattene, mens de gir hverandre skikkelig lårhøner. Med sammenbitte tenner, intense blikk og en og annen tåre i øyekroken sparker de fra seg frustrasjon, sinne – og hverdagen.

– Det går mye på teknikk. Man skal bli fort ferdig med en motstander og sette ham ut av spill, ikke ha en slåsskamp, forklarer Ole Johnny Werner fra Nittedal, et stykke utenfor Oslo.

Han er litt krum i ryggen etter mange år med Bekhterevs sykdom, har fibromyalgi og har vært fullt ufør i flere år. For noen få år siden dro han på sin første kampsporttrening etter at en kamerat la ut en klubblogo på facebook. Det handlet om Krav Maga – en sport som ikke er for pingler.

– Det er brutalt og er en trening man blir sliten av, sier han nøkternt.

Første gangen han trente Krav Maga var han stiv som en stokk. Nå ruller han rundt på gulvet, sparker og slår. Første graderingen til gult belte tok han drøye fem måneder etter at han var med på første trening.

– Graderingen varte i fem og en halv time – kun med 15 minutters matpause, forteller han.

LES OGSÅ: God kroppsholdning bør opprettholdes hele tiden

Selvforsvar

Under treningen ruller han rundt på gulvet, slenger seg selv i veggen, men er litt forsiktig når han blir kastet i bakken. Han har lært god fallteknikk, uten det ville hvem som helst skadet seg. Kameraten fortalte at man ikke måtte være supersterk og ha kjempekondis for å kunne drive med denne sporten. Det var for å lære selvforsvar.

Mann ruller på matte i treningssal
Under treningen ruller Ole Johnny Werner rundt på gulvet, slenger seg selv i veggen, men er litt forsiktig når han blir kastet i bakken. Foto: Trine Dahl-Johansen

– Jeg var kjempeskeptisk. Den første gangen sto jeg bare og så på rundt 30 minutter. Så fikk jeg spørsmål om jeg bare hadde tenkt til å stå der, så da kastet jeg meg uti det.

For ham ble treningen også en viktig sosial bit. Alle var i jobb og han følte han bare gikk hjemme og surret.

Terapi

– Dette er bra terapi! Jeg hadde hodet fullt av skyer og torden hele døgnet. Så kom jeg hit og fikk juling – og fikk gi juling. Jeg fikk andre ting å tenke på. Nå tåler jeg mye mer. Kona mi har sagt at hun før var redd for å ta i meg fordi jeg hadde så mye vondt. Etter å ha sett graderingen min har hun skjønt at jeg tåler en støyt, ler han.

– Men du som lever med så mye smerte i hverdagen – hvordan orker du å drive med en idrett hvor du blir påført enda mer smerte?

– Jeg synes det er deilig! Det blir en annen type smerte når man får en skikkelig lårhøne. Her er det jeg som velger smerten som skal påføres meg. Dette skal være herding. Vi skal lære oss til å orke og ta i mot slag og spark, for det vil gjøre en motstander usikker, forklarer han.

Som mange andre med spondyloartritter sliter Ole Johnny med utmattelse (fatigue). Han er ganske stiv i ryggen og har liten bevegelse i brystkassa. Han har også et Hoffas syndrom i begge knær, som rammer fettputene under kneskålene. Han drev et eget transportfirma i flere år, men plutselig en dag klarte han ikke å ligge og sove.

– Det var som om noen hadde parkert en bil oppå ryggen min. Så jeg måtte sette meg i en stol og sov sittende i mange måneder.

LES OGSÅ: Høyintensiv trening reduserer sykdomsaktivitet

– Passer for alle

Ute på treningsmatta ser han slett ikke ut som en slåsskjempe. Det gjør ingen av de han trener med. Blant gjengen på ti stykker er det både menn og kvinner. Den yngste er en jente på 13 år, som allerede har brunt belte med to svarte striper.

– Hun får ikke svart belte før hun kan forsvare seg mot en voksen man og legge ham i bakken, sier trener og hovedinstruktør Glenn Jarle Jordheim.

Han har drevet med kampsporten i en mannsalder og mener den passer for alle.

– Vi har med folk som er kjeveoperert, en som har metallplater i hodet, kvinner og barn. Det er også med en fyr med osteogenesis imperfecta (medfødt benskjørhet). Han har brukket begge armene under en trening, men nå har han sluttet å brekke beina i kroppen og han sitter ikke lenger i rullestolen. Jeg mener Krav Maga er styrkende for både kroppen og det mentale. Det er Ole Johnny et godt eksempel på. Det hender han er dårligere i perioder, men det er ofte fordi han ikke har fått trent som han pleier, sier Jordheim.

Trenneren passer på at det blir brukt riktig teknikk
– Når Ole Johnny er god og varm er han også mer tøyelig, men han må selv styre når han må ta det med ro og når motstanderen kan ta i, sier trener og hovedinstruktør Glenn Jarle Jordheim. Foto: Trine Dahl-Johansen

– Jeg hadde ikke vært i den formen jeg er i dag om jeg ikke hadde trent Krav Maga. Før måtte jeg ha meg en dupp midt på dagen på grunn av fatigue. Det har jeg ikke lenger. Ikke er den utmattende trettheten så utpreget lenger heller, legger eleven til.

Sommerne etter at han startet med treningen var han på rehabilitering på Vikersund Kurbad. En av treningsmulighetene er å utfordre seg selv med å gå opp Vikersundbakkens 1078 trinn.

– Jeg ville aldri klart å gå alle de trappetrinnene uten denne treningen, sier han.

LES OGSÅ: Crossfitter med hashtaggen #fuckbekhterevs

Grisesliten

Han bruker støttebandasje på det ene kneet og bruker Budosko når de skal løpe under oppvarmingen, så han får avlastet føttene litt. Foruten det trener han barbeint i kjelleren og møter opp hver mandag og onsdag. Oppvarmingen er lagt opp til at de skal bli skikkelig varme. De er gjennom alt fra løping, hopping og situps til å trene reaksjon, bevegelse og kondis. Så trener de teknikk, det å sparke fra seg og slå fra seg.

– Jeg er grisesliten etter trening, men happy. Man blir liksom sliten på en annen måte. Etter bare 2-3 treninger kjente jeg at jeg ble mer mobil, men jeg ble sliten bare av oppvarmingen i starten. Det viktigste var at jeg ikke ble verre, så da var det bare å kjøre på, smiler han.

Nå trener han kondisjon hjemme også, på egen tredemølle.

– Stikk av!

Det finnes ulike Krav Maga-klubber rundt om i landet og ulike systemer de jobber etter. Noen bruker gradering med belter, andre snakker om nivåer, som de markerer med lapper på buksebenet. Jordheim har trent kampsport siden 1974 og ble kjent med Krav Maga i 1982. Ut i fra det har han utviklet sitt eget system, basert på Kancho Raffi Livens system, som trente sammen med den tidligere mesteren Imi Lichtenfeld.

– Dette er en sport som har rykte på seg for å være offensiv. I utgangspunktet er det en voldelig sport, men vi oppfordrer medlemmene våre til å stikke av der det er mulig. Dersom det ikke er mulig, skal de kunne et effektivt selvforsvarssystem med en kombinasjon av teknikker som skal få dem hurtig og effektivt ut av en situasjon, forklarer trener Jordheim.

Målet er å unngå at man blir overfalt.

– Vi skal se situasjonen an og lære å unngå at det blir slåssing. Om det ikke er mulig å unngå, er vår oppgave å beskytte oss selv og våre nærmeste. Vår trening er den sivile varianten, som også brukes av politiet. Opprinnelig er dette en israelsk kampsport brukt i krig, sier Jordheim.

To menn i kamp på trening
– Vi har en god dialog i gruppa og jeg kan si i fra om de jeg trener med må roe ned intensiteten litt, sier Ole Johnny. Foto: Trine Dahl-Johansen

På videregående kurs har de ulike våpenkopier for å trene realistisk. Det er svært sjelden man møter noen med en pistol og må forsvare seg i Norge. Fokuset vil først og fremst da være å komme seg vekk. Det er sjelden det står noen med pistol så nær deg at du kan bruke selvforsvarsteknikkene. Men det hender dessverre stadig oftere at noen utsettes for konfrontasjoner med kniv, og det lærer de å forsvare seg mot. De trener på gjenkjennelsen, så de vet hva de skal gjøre om de skulle havne i en slik situasjon.

LES OGSÅ: Sparker fra seg med TaeKwon-Do

Stabeiser

Treneren er klar på at det er viktig å ta hensyn til egen kropp når man trener, og mener Ole Johnny er et godt eksempel på hvordan det er mulig å drive med en så hardhendt idrett selv om man har noen hindringer.

– Når Ole Johnny er god og varm er han også mer tøyelig, men han må selv styre når han må ta det med ro og når motstanderen kan ta i.

– Vi har en god dialog i gruppa og jeg kan si i fra om de jeg trener med må roe ned intensiteten litt, skyter Ole Johnny inn.

– Bekhterevpasienter får høre at de skal benytte treningsformer de liker, men mange blir frarådet å drive med nettopp kampsport fordi det er så hardhendt. Dere ser det ikke på samme måten?

– Bekherevpasienter er gjerne stabeiser. Dessuten blir jo sykdommen verre om du legger deg ned og ikke gjør noen ting. Jeg kan innimellom høre det knake i ryggen til Ole Johnny. Han blir knallrød i ansiktet og tar et par magadrag med luft, så kjører han på videre. Kona har fått en ny mann. Han har begynt å sove hele natten, noe han ikke har gjort på mange år. Det er mye positivt som har skjedd med ham etter at han begynte å trene her. Krav Maga er helsebringende, det gir god kondisjon og ikke minst guts, svarer Jordheim.

– Mål deg mot deg selv

Han driver også egne partier for de som er 40+.

– Kroppen degenereres og man er ikke så ekstremt tøyelig etter 40. Vi kjører da mer på kondisjon og bruker lengre tid så vi unngår skader. Vi bruker også mer tid til tøying og har ikke så høy intensitet. Det samme gjelder for de som har ulike sykdommer. Man er selv ansvarlig for sin kropp og eget liv. Du må se hvor dine grenser går, hva du har av kapasitet og hvordan du beskytter deg. Du bør måle deg mest mot deg selv. Kjør et lavere tempo om du trenger det, råder han og får bekreftende nikk fra Ole Johnny.

Tre menn stirrer intenst på hverandre
Man må tåle smerte for å drive med denne kampsporten. Foto: Trine Dahl-Johansen

– Ole Johnnys største fiende er mobiliteten og kondisjonen, men han øker kapasiteten sin hver eneste gang. Han lærer riktige teknikker, gir ikke opp og går på. Han må ta det litt med ro med kastene, men dette styrer han selv. Det er tankesettet hans som gjør at han duger så godt til dette. Han ser ikke på seg selv som syk.

LES OGSÅ: Bedre hverdag med mensendiecktrening

Brøler av smerte

Stemningen har blitt mer intens i kjelleren. Treneren veileder og viser omsorg for Ole Johnny og de andre og sjekker at det går bra underveis.

– Du kan godt få være med om du vil, sier to kjekke karer med store glis, mens de sparker hverandre hardt på innsiden av låret, rett over kneet.

Smerten river gjennom kroppene deres når de får inn en skikkelig lårhøne på makkeren. Jeg takker pent nei og gjemmer meg bak kameraet. Den smerten vil jeg ikke påføres frivillig.

– Du er jo sadist!

– Au!!

Likevel fortsetter de. Hele salen oser av svette, smerte og endorfiner. Noen strekker seg svært langt og brøler av smerte.

– Man må tåle smerte. Disse folka har trent lårmusklene i flere år, sier instruktøren og legger til at man aldri skal ta seg helt ut.

LES OGSÅ: Du får ingen medalje for å bekjempe smertene

Endorfiner

– Treningen frigjør endorfiner. På den måten klarer de å holde ut smerten. De lærer seg hva som skjer i kroppen når de påføres smerte og blir derfor ikke overrasket om de får en smell når de er på byen. Endorfinene er årsaken til at Ole Johnny kan yte mer. Her er han varm og god og endorfinnivået er på topp. Da får han også utnyttet mer av kroppen og sover hele natta etter trening. Det er også viktig for den mentale helsen hans, sier Jordheim.

Det er tydelig at endorfinene som skapes i rommet får hver enkelt til å pushe det lille ekstra. Selv tøyingen gjør vondt. De får instruksjoner i å puste smertene vekk. De er dryppende av svette når de er ferdige etter to timer uten pause. Latteren sitter løst og de har store smil rundt munnen alle sammen. Ole Johnny pakker ned tingene sine og er svært lett til sinns.

– En ting er sikkert! Fatiguen er borte for i kveld. Jeg var så trøtt og sliten da jeg kjørte hit, men nå har jeg det utrolig bra, sier han og slentrer lykkelig ut av treningssalen.

Artikkelen sto på trykk i Spondylitten 4-15

SPONDYLITTEN GIR DEG NY INSPIRASJON! KUN 200 KRONER FOR ET HELT ÅR.

Rekke mennesker sparker og trener kampsport
– Krav Maga passer for alle, og treningen tilpasses hver enkelt, sier både trenere og utøvere. Foto: Trine Dahl-Johansen

KRAV MAGA

  • Krav Maga er opprinnelig et israelsk nærstridssystem, og er delt inn i en sivil del, en politidel og en militær del. Den sivile selvforsvarstreningen går på både det fysiske og det psykiske aspektet. Mye går ut på å gjenkjenne situasjoner, gå i dybden på hvordan en konflikt utarter seg, og trene på virkelighetsnære scenarioer.
  • Det er basert på dine naturlige reaksjoner under stress og med vekt på naturlige, ukompliserte bevegelser. Dette gjør Krav Maga eksplosivt og effektivt. Krav Maga passer for alle, og treningen tilpasses hver enkelt, sier de som driver med det.
  • Mange av teknikkene gjennomføres sammen med en partner. Dere vil skifte på å være angriper og forsvarer. Ved graderinger på høyere nivå i Krav Maga vil du måtte kunne forsvare deg mot en eller flere ubevæpnede eller bevæpnede angripere.
  • Det finnes ulike Krav Maga-klubber rundt om i landet og ulike systemer de jobber etter. De er ikke helt enige om hvem som skal ha rett på å kalle seg Krav Maga-klubb. Krav Maga er organisert i Norges Kampsportforbund, fleridrettsseksjonen. I tillegg finnes de tekniske grupperingene: International Krav Maga Federation, Norway, Krav Maga Liven International og Krav Maga Norge.

Her er noen lenker:

Krav Maga Norge

Krav Maga Global Norge

Krav Maga-Instituttet

Kanskje du også liker disse: