Hypnose som smerteterapi
Kan hypnose og hypnoterapi hjelpe pasienter som sliter med kroniske smerter? Vi har stilt spørsmål til to eksperter på området.
Sigurd Stubsjøen kaller seg en løsningsorientert psykolog. Han har tilbudt hypnose og hypnoterapi til sine pasienter flere tiår, og er en av de mest profilerte som tilbyr den slags behandling i Norge i dag.
Stubsjøen har avtaleblokka full, så vi avtaler rett og slett å ta praten en vårkveld ved fjorden, mens vi forsøker å komme i kontakt med en torsk eller to.
– Vi kan ikke fjerne smerter ved hypnose, men vi kan forandre pasientens tanker og innstilling til smertene, sier Stubsjøen.
Han har utdannelsen sin fra Universitetet i Oslo og fra USA.
LES OGSÅ: Signifikant effekt med hypnose
Kartlegge smerten
Når en pasient kommer til en hypnoterapeut kartlegges først problemene.
– Er det en akutt smerte, eller er det kronisk? Det er veldig viktig at pasienten har vært i kontakt med lege først, slik at vi vet hva slags smerter det dreier seg om. Vi kan for eksempel ikke kurere kreft med psykologi. Vi må også finne ut hvor lett en pasient kan ta imot en suggesjon. Enkelte mennesker er svært hypnotiserbare, og noen få er ikke hypnotiserbare. De fleste ligger midt i mellom disse kategoriene, forklarer han.
– Hvordan finner dere ut dette?
– Det er utarbeidet standardiserte tester, blant annet ved Harvard-universitetet for å kunne bestemme hvor lett eller vanskelig pasienten er å hypnotisere, sier psykologen.
LES OGSÅ: SpA-pasienter kan også ha nevropatiske smerter
Endrer tankegangen
– På hjemmesiden til universitetet står det; «Hypnose kan gjøre mange forandringer i ditt liv» Hva er det som egentlig skjer ved hypnose. Kort fortalt?
– Ved hypnose snakker vi med underbevisstheten. Når underbevisstheten er i samsvar med din bevissthet blir du mer handlekraftig og du saboterer ikke deg selv om du vil slutte å røyke, bli kvitt søtsuget, eller bli kvitt en fobi. For en pasient med kroniske smerter kan vi ikke fjerne smertene, men vi kan forandre pasientens oppfatning av smertene, og vi kan hjelpe til med å fjerne angst i forbindelse med smerten. Det er noen myter omkring hypnoterapi og folk kan bli skuffet om ikke vi kan hjelpe. På sekstitallet hypnotiserte Arnardo folk til å sveve på sitt sirkus. Vi psykologer er i en annen bransje.
LES OGSÅ: Du får ingen medalje for å bekjempe smertene
Smertemestring
På skriftlig forespørsel gir John Tolmie hos Alternativ medisin Røa ganske sammenfallende svar som psykolog Stubsjøen. Klinikken er ikke like tydelige på kartlegging, men også de viser til at det er pasientens holdning til smertene som de kan hjelpe til med. De anbefaler i tillegg også akupunktur til hypnosebehandlingen.
– Vi har noen verktøy til å mestre smertene på en bedre måte og skreddersyr tilbud til pasientene. Om pasienten kjenner seg fanget av negative tanker kontinuerlig, da vil vi absolutt anbefale vår behandling. Dette kan påvirke pasientens opplevelse av situasjonen og derav også smerteterskelen, skriver han.