Kosthold ved revmatisk sykdom, verstefallstenkning og hjelp til sexliv på snei

Gratis hjelpemidler for sexlivet, hvordan katastrofetanker kan påvirke sykdommen din, samt mat og ernæring når man har revmatisk sykdom. Årets siste utgave av Spondylitten er sendt til trykkeriet, stappfull av godt og interessant lesestoff.

Visste du at dersom du har nedsatt seksuell funksjon på et eller annet vis, kan du søke om seksualtekniske hjelpemidler fra Hjelpemiddeldatabasen til NAV? Det kreves ingen spesiell diagnose, type funksjonshemming eller lignende. Hjelpemidlene er for både kvinner og menn, de er gratis og det kreves bare at legen din sender inn en rekvisisjon om hva du har behov for. I den kommende utgaven gir vi tips og råd om hva som skal til for å kunne søke om dette.

Medisiner eller sykdommen?

Medisinbruk kan være årsaken til at både kvinner og menn sliter med manglende sexlyst, eller har dårligere seksuell funksjon. Vi har snakket med en farmasøyt om hvilke medisiner som kan skape utfordringer for sexlivet til de med revmatiske sykdommer.

Bilde av sexolog Siv Gamnes
Spondylitten har snakket med sexolog Siv Gamnes om sexlyst. Foto: Trine Dahl-Johansen

Sykdommen i seg selv kan jo også være årsaken til at sexlivet ikke fungerer. Uansett om problemer i sexlivet skyldes bivirkninger av medisiner, eller er en følge av utfordringer i forbindelse med sykdommen, finnes det muligheter for hjelp.

Vi har snakket med sexolog Siv Gamnes, som forteller at sexlysten ikke blir borte – den blir bare litt gjemt og glemt. Og det er mulig å lokke den fram igjen, uansett om du har partner eller lever alene.

LES OGSÅ: – Ikke slutt med sex!

Verstefallstenkning

Under den skandinaviske revmatologikonferansen SCR i Ålesund i høst holdt den norske professoren i revmatologi, Hilde Berner Hammer, foredrag om det som på norsk kalles verstefallstenking om smerte (pain cathastrophizing).

Hun fortalte at det faktisk påvirker hvor mye smerter og sykdomsaktivitet vi har, og at det i tillegg har betydning for hvor godt behandlingen vår virker.

Vi har med en omfattende artikkel basert på foredraget hennes, hvor hun forteller om flere studier på denne typen katastrofetenkning.

Forskning på axSpA-symptomer

I sommer har Spondylitten også deltatt på den digitale revmatologikongressen EULAR, hvor vi har funnet noen interessante foredrag å dele med leserne våre. Et av dem handlet om at de fleste pasienter med aksial spondyloartritt (axSpA) ikke klarer å avgjøre om smertene deres er relatert til betennelse eller ødeleggelser i leddene. Et annet handlet om at til tross for at kvinner opplever høyere sykdomsaktivitet enn menn, viser det seg at selve sykdomsmønsteret er likt. Det er bare hvilke symptomer som rapporteres som er ulikt mellom kjønnene.

Portrettbilde av revmatologiprofessor Hilde Berner Hammer
Professoren i revmatologi, Hilde Berner Hammer, har forsket på verstefallstenkning. Foto: Elisabeth O. Nilsen

Kosthold og ernæring

På den samme forskningskonferansen holdt revmatolog Elena Nikiphorou foredrag om hva de som revmatologer burde informere pasientene om, med tanke på kosthold og ernæring. Hun var ikke i tvil om at kostholdet påvirker de med alle typer revmatiske sykdommer, men hun var tydelig på at det er et komplekst felt.

– Ernæring spiller en rolle for revmatisk sykdom, men det er som mosaikk, hvor det er et sammensatt bilde. Autoimmun sykdom påvirkes av mange forhold, som gener, immunitet, miljø og hormoner. Betennelse påvirker hvordan sykdomsforløpet er, hvordan man behandler og håndterer sykdommen og det påvirker hvordan man forebygger oppbluss og følgelidelser, sa hun.

I det kommende nummeret av Spondylitten bringer vi videre de rådene hun hadde til både revmatologikollegaer og pasienter.

Viktig pasientfellesskap

I forbindelse med Spafo Norges diagnosefilmer forteller vi denne gangen historien til Elin med psoriasisartritt. Hun endte opp som kasteball mellom leger og behandlere gjennom mange år, før hun fikk riktig diagnose. Hun forteller om den vanskelige pasientreisen for å få svar på hva som feilte henne, og hvor viktig det var å finne et fellesskap med andre i samme situasjon.

Da diagnosefilmene ble lansert tidligere i høst snakket også fysioterapiprofessor Hanne Dagfinrud om spesifikke sykdomstegn ved spondyloartritt (SpA), og hvordan de med denne typen diagnoser bør forholde seg til dem. Dagfinrud har jobbet i mange år med behandling og oppfølging av pasienter med inflammatoriske revmatiske sykdommer, i tillegg til at hun har forsket på ulike ikke-medikamentelle behandlingsmetoder. Hun tok blant annet opp hvor viktig pasientfellesskapet er når man får denne typen sykdom, og hun hadde noen gode råd til de som lever med SpA.

LES OGSÅ: Inge går til filmen for å hjelpe andre

Elin under innspilling av diagnosefilm om PsA
Elin forteller sin pasienthistorie med psoriasisartritt. Foto: Anders Jørgensen/Cosnilio Kommunikasjon

Snart på vei

I tillegg tar vi blant annet for oss rettigheter når det gjelder permisjon ved syk samboer eller forelder, og vi har sett på en forskningsstudie som har funnet at røyking og hva slags type jobb du har påvirker nivå av betennelse. Vi har også sett nærmere på hvilke barrierer som finnes i dag, og som gjør det vanskelig å få gitt diagnosen aksial spondyloartritt tidlig i forløpet.

Du har med andre ord masse å glede deg til! Spondylitten skal være på plass i postkassa di rundt 10. desember. Om du er en av dem som leser bladet digitalt får du tilgang til det via nyhetsbrevet til Spafo Norge noen dager før det.

Er du ikke medlem kan du raskt bli det ved å klikke på denne lenken.

Husk at du alltid kan logge deg inn via MinSide og lese eldre utgaver av Spondylitten i arkivet.

Kanskje du også liker disse: