Lidenskap for føtter

Fotterapeut Nina Koteng Steen har analysert mange bekhterevføtter. Hun mener fotøvelser og aktivt skotøy kan gi bekhterevere en mindre smertefull hverdag.

– Jeg elsker ben og føtter, sier hun leende, og hele kroppsspråket hennes viser at hun faktisk mener det.

Hun er fotterapeut hos Medicus Plesner og er stasjonert på Hamar.

Fotterapeut som viser en tøyeøvelse for foten
Alle med vonde føtter bør tøye oversiden av foten – gjerne tre ganger om dagen

– Det er kjempeviktig at bekhterevere bruker godt skotøy, men det er også viktig å tenke på at det er veldig individuelt hvilke sko som passer til den enkelte. Derfor må dere få analysert føttene deres, så dere velger riktige sko og såler ut i fra hvordan føttene deres er. Det er så mye som kommer fra bena og det forplanter seg videre i kroppen. Det er jo pedalene som tar oss rundt. Vi fotterapeuter burde hatt en mye viktigere rolle. Det burde være vår misjon å fortelle, så vi burde synes mer i markedet, ler hun.

Medicus Plesner har butikker flere steder på Østlandet. Hos dem kan alle utføre fot og ganganalyser.

– Dere kan også slå opp i Gule sider og lete under Fotterapeut for å finne noen i nærheten av der dere bor. Noen fotterapeuter er kun opptatt av å fjerne hard hud, mens andre er opptatt av hva som er årsaken til at den harde huden har oppstått. Jeg er mest opptatt av det siste. Alle fotterapeuter skal ha lært hvordan de skal analysere føtter og bør kunne veilede dere i skovalg.

LES OGSÅ: Naftalanbehandling, crossfittrening og smerter

Pris ikke det viktigste

Nina legger til at det finnes billige sko som er bra og dyre sko som er dårlige.

– Det er ikke prisen det kommer an på, men hvilke sko som passer for dine føtter. Hver enkelt av dere må lære dere hva som er best for akkurat deres føtter. Generelt burde folk bruke mer tid på individuell tilpasning av skotøy. Bruker du harde sko, får kroppen kjempejuling når du går på hardt underlag, og i landet vårt er det dessverre mye betong og harde gulv, sier hun og ber undertegnende ta av seg på føttene og gå opp på undersøkelsesapparatet.

– Du er tverrplattfot, ja, sier hun før den første foten har nådd fram.

– Tverrplattfot?

– Det er en forfotslidelse. Smerter i forfoten oppstår oftest i den voksne og velbrukte foten. Årelang belastning og for stor belastning medfører at for- og mellomfoten mister noe av sin spenstige oppbygging. Man ser ofte en breddeøkning i forfoten. 95 prosent av Norges befolkning er tverrplattfot, og 75 prosent av disse vet ikke hva det betyr engang. Det er en skolidelse, så det sier noe om hvor enormt viktig det er å bruke riktige sko.

HER ER FOTTERAPEUTENS TIPS TIL FOTØVELSER FOR Å BLI GOD VENN MED FØTTENE DINE

Fettvevsprolaps

Idet begge føttene til undertegnede er plassert på den gjennomsiktige, lysende platen tar det bare sekunder før fotterapeuten har funnet flere feil med dem.

– Du har fettvevsprolaps både foran på foten og på hælen, sier hun med en bekymret mine.

– Fettvevsprolaps?

– Ja, det er en tilstand som «knuser» fettvevet. Strukturen og funksjonen til fettvevet «kollapser», og funksjonen opphører, sier hun og peker på en liten kul som tyter ut på siden av foten.

– Sko med underdemping, eller harde innleggsåler, kan være utløsende. Dette er en tilstand som kan bli utrolig smertefull fordi dempingen/fettet, som ligger under hælbenet, er borte. Dette er en tilstand jeg ser ganske hyppig hos barn som hopper på trampoline. De hopper med en voldsom fart ned i den stramme trampolineduken og lager et voldsomt trykk på fettputen.

Hælbenet går da inn i fettputen, som er cirka seks millimeter, og lager en åpning, slik at fettet tyter ut i små hvite kuler. Disse kulene synes godt når man belaster benet, forklarer hun.

LES OGSÅ: En seng til foten

Riktig gange

Fotterapeuten er ofte i butikken til Medicus Plesner i Oslo for å utføre fot- og ganganalyser. Når hun sitter på Oslo S og venter på toget hjem til Hamar kikker hun ofte på gangen til folk.

– Jeg kan se på gangen til de forbipasserende om de kommer til å få problemer senere i livet. Han kommer til å få problemer med knærne, hun vil slite med hoftene, tenker jeg. Visste du at det er ti styringspunkter i en sko? Jeg skulle ønske flere leverandører lærte seg litt mer om disse, sier hun og fortsetter:

– Noen ganger kan jeg si til en leverandør at en sko er alt for konkav, og de skjønner ikke hva jeg mener. Hvis noe er konkavt er det buet, som i en grop. Den mediale buen går fra hælen og frem til grunnleddet av stortåa og er støtdemperen. Buen er konveks, noe som gjør at en sko med en konkav såle skaper et hulrom i skoen mellom foten og sålen. Det fører til at foten ikke får støtte og man får belastningsskader, fordi man får en lateral gangutvikling. Det betyr at man går mest på yttersiden av foten og sparker fra med lilletåa. Det normale er at man skal starte med å sette hælen i gulvet, legge vekten over på utsiden av foten fram til midten og skyve fra med stortåa, forklarer Nina.

Øvelser for føttene

– Fotøvelser! Bekhterevere må gjøre fotøvelser! Det er kjempeviktig at dere husker på å strekke ut føttene også – gjerne tre ganger om dagen, sier hun og viser en enkel tøyningsøvelse.

Hun setter oversiden av tærne i gulvet og tøyer senene på oversiden av foten.

– Og så må dere passe på å bevege ankelleddet. Da får dere opp blodsirkulasjonen oppover i leggen og resten av benet. Tenk at en så liten bevegelse kan være avgjørende for blodsirkulasjonen! sier hun entusiastisk mens hun ruller på ankelen.

– Egentlig burde alle helsestasjoner dele ut informasjon om hvordan man skal ta vare på føttene til barn. Mange ville ha sluppet mye plager om de hadde trent føttene sine tidlig i livet. Ta en bekhterever for eksempel. Vonde føtter fører til feil gange, som forplanter seg oppover i hele kroppen, og man blir stiv og får smerter. Får man bekhterev blir man jo stiv likevel, men de vonde føttene fører til at man blir dobbelt så stiv.

Aktive sko

Nina mener det aller beste for bekhterevere er skotøy som gjør at føttene er aktive.

– MBT-skoene er suverene på dette. De gjør at alle musklene i foten, både på undersiden og oversiden, må jobbe. Det blir som å gå i ulendt terreng, selv om man går på et hardt underlag. Ustabiliteten gjør at leddbåndet blir stabilt. Alle mine bekhterevpasienter, som har begynt å bruke MBT-skoene, har opplevd en stor smertelindring. De har fortsatt forkalkningene, men de har ikke så vondt lenger, avslutter hun.

HOLD DEG OPPDATERT – BLI LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: