Medisinsk Qi Gong kan hjelpe på leddsmerter

– Medisinsk Qi Gong setter i gang sirkulasjonen i hele systemet – i ryggraden spesielt. Derfor er denne treningsformen veldig gunstig for bekhterevere, sier instruktør Ingvill Ringstad.

Det som skiller medisinsk Qi Gong fra annen trening er at den ikke bare går gjennom muskler, sener og ledd, men også energisystemet. Treningen styrker og stimulerer muskler, ledd, sener, nervebaner og sirkulasjon på en naturlig måte.

To damer står på wn grønn plen og gjør Qi Gong-øvelser
Ingvill Ringstad og venninnen Unni Sørsveen trenger bare seg selv for å trene medisinsk Qi Gong. Foto: Trine Dahl-Johansen

– Øvelsene er så myke og forsiktige at de kan tilpasses individuelt og de utfordrer ikke smerten, forklarer Ingvill.

Hun har lang erfaring som spesialpedagog og er autorisert instruktør i medisinsk Qi Gong.

Bakgrunnen

Det finnes mange ulike former for Qi Gong. Medisinsk Qi Gong er en hovedform, som hører inn under tradisjonell kinesisk medisin, med røtter 5 000 år tilbake i tiden. Fan Xiulan er grunnlegger av biyunmetoden og lærte allerede som barn Qi Gongens hemmeligheter av sin farmor.

Som lege i tradisjonell kinesisk medisin har hun spesialisert seg på medisinsk Qi Gong og hun utviklet sin egen metode for snart 20 år siden. Formålet var til å begynne med å hjelpe eldre mennesker. Det viste seg derimot raskt at hun hadde skapt et system som passer gammel så vel som ung og som er virksom mot både kroniske og akutte plager.

LES OGSÅ: En liten tur betyr mye

Forebygger sykdom

– Det du oppnår er trening som gir deg balanse i energisystemet. Den aktiverer livskraften og kroppens naturlige helingssystem. Dessuten er denne treningsformen bra for å redusere stress og forebygge sykdom, fordi den frigjør energi. Den psykiske effekten er også svært god. Men du må bruke kunnskapen systematisk, sier Ingvill.

I løpet av en halv time går man gjennom hele kroppen, sener, ledd, muskler og energi.

– Vi går gjennom hele meridiansystemet, som påvirker organsystemet. I løpet av den halvtimen er vi gjennom avspenning, trening og avslutning. Det er viktig å gå gjennom hele sirkelen, forklarer hun.

Støtt vårt frivillige arbeid – Bli medlem og fast leser av Spondylitten du også!

Kurs

Ingvill har selv bygd seg opp etter sykdom. Nå som hun er bedre, ønsker hun å bruke kunnskapen sin til å hjelpe andre.

– Jeg vil bruke den energien jeg har opparbeidet meg til noe. Derfor arrangerer jeg kurs. Denne høsten måtte jeg starte to grupper for Oslo Øst revmatikerforening på Oppsal, fordi det første kurset ble fullt. Denne formen for trening for revmatikere er så fin fordi det er trening som alle kan gjennomføre. Det utfordrer ikke smertene og man kan få individuell vurdering om hvordan man bør gjøre øvelsene.

Kursene hennes består av en innføringsdel på tre kvelder á tre timer. Så er det oppfølging ni ganger med trening.

Dame gjør Qi Gong-øvelse
– Øvelsene er så myke og forsiktige og utfordrer ikke smerten, sier instruktør Ingvill Ringstad. Foto: Trine Dahl-Johansen

– For noen kan det være vanskelig å delta på et helt kurs, derfor er jeg fleksibel og lager også helgekurs for folk i hele landet om det skulle være ønskelig, forteller hun.

– Når man trener medisinsk Qi Gong bør man forsøke å gjøre det hver dag. Man bør i hvert fall ha tid til å gjøre det fire til fem ganger i uka. Deltagerne får en CD med et lite program på en halv time, som de kan bruke hjemme. Det er lurt å gi seg selv tid til å lære denne metoden ordentlig. Etter hvert trenger man ikke CD-en, sier instruktøren.

Når det passer deg

Det er ikke noe bestemt tidspunkt man bør trene medisinsk Qi Gong på. Ingvill forteller at det viktigste er at man gjør det.

– Det bør være på et tidspunkt som er gjennomførbart for deg. Det er viktig å finne den rette plassen for treningen i din hverdag. Noen føler de får for mye energi hvis de trener om kvelden, mens andre føler at de sover bedre hvis de trener før de legger seg. Det er helt individuelt hva som passer best. Jeg liker å trene på morgenen, eller mellom jobb og fritidsaktiviteter. Da får jeg ny energi til det jeg skal gjøre.

Behandler deg selv

Hun forteller at dette er en treningsform som krever relativt lite.

– Man forbinder det egentlig ikke med vanlig trening, hvor man må kle seg om og bli svett og sliten. I medisinsk Qi Gong er det like viktig å slappe av som å trene. Derfor starter vi alltid med å roe ned, slik at vi kan åpne opp for treningen. Man trenger ingenting annet enn seg selv for å kunne trene, og man trenger ikke mye plass.

Qi Gong har den fordelen fremfor akupunktur at det ikke trengs noen terapeut for å løse opp blokkeringene eller ubalansene i meridianene. Ved hjelp av medisinsk Qi Gong behandler du deg selv gjennom tilrettelagt trening, avslutter hun.

I Norge finnes det en egen biyun-forening med Qi Gong-trenere over hele landet. Vil du vite mer om medisinsk Qi Gong kan du besøke nettsiden www.biyun.no.

Artikkelen er hentet fra Bekhterever’ns gamle arkiv fra 2008, men Qi Gong er en like aktuell treningsform for spondylitter i dag.

FÅ MER KUNNSKAP OM SPONDYLOARTRITTER HER

Kanskje du også liker disse: