Naturprodukter kan gi bivirkninger av medisiner

Kombinasjon av enkelte planter og medisiner mot revmatisme kan gi farlige bivirkninger. Sjekk alltid hvordan dine medisiner kan påvirkes, og hvor store doser du kan ta, selv om det er snakk om et naturprodukt.

Dette gjelder blant annet ingefær, som mange revmatikere benytter. Ingefærroten brukes blant annet mot magesmerter, diaré og kvalme, svimmelhet og hodepine. Den brukes også for luftveiene ved influensa, forkjølelse, astma, bronkitt og tuberkulose. I tillegg er den kolesterolsenkende og skal ha en betennelsesdempende effekt. Dermed er den hyppig brukt av revmatikere.

Blodfortynnende

Det mange ikke er klar over er at ingefær også er blodfortynnende og at den populære roten kan være svært farlig om man får i seg for store doser. På internett kan man finne tusenvis av sider som forteller om ingefærs fantastiske effekt, men ofte utelates gode instruksjoner om doser som er trygt å innta per dag, og hvordan man skal tilberede de ulike oppskriftene. Det er stor forskjell på mengden du får i deg, om du lager ingefærshots med presset saft, koker den, eller om den brukes som krydder.

LES OGSÅ: Personlig trener ga bedre form og mer motivasjon

Mange bivirkninger

I følge nettsiden til Klinikk Lasota i Danmark viser undersøkelser at kun 450 mg ingefær forårsaker en farmasøytisk virkning, som gjør blodet tynnere, og dermed kan behandle blodpropp. Men langt mindre doser kan forårsake magesmerter, oppblåsthet, hjerterytmeforstyrrelse, halsbrann, dårlig mage, menstruasjonssmerter, blødninger, lettere for å få blåmerker, lavere blodsukker og spontanabort.

– Maksimal dose av ingefær bør aldri overstige fire gram per dag, og aldri mer enn et par dager, skriver de på sin nettside og advarer mot de populære ingefærshotsene.

Asiatisk skje med oppkuttet ingefær og en ingefærrot
Ingefær har en betennelsesdempende effekt, men i for store doser kan roten gi store bivirkninger. Foto: Iwka/Dreamstime.com

Ingefær kan øke absorbsjonen av flere typer orale legemidler. Rotens lett blodfortynnende effekt gjør at den kan forsterke effekten av blodfortynnende medisin.

Klinikken forteller også om noen oppskrifter, som sier at man kan tilsette urter som hvitløk og gurkemeie i ingefærshots. Dette fraråder de på det sterkeste, fordi det vil øke den blodfortynnende virkningen.

LES OGSÅ: Vitamin D kobles til spondyloartritter

Overdosering

Forsiktighet mot overdosering bekreftes også av Norsk opplysningskontor for helsekost, som også opplyser at ingefær ved gallestein bare skal brukes i samråd med lege. Forsiktighet bør også utvises ved syreoverskudd i magen og varmetilstander. Overdosering kan irritere slimhinnene i magetarmkanalen og gi for mye magesyre.

Norsk opplysningskontor for helsekost ble etablert i 2011. Målet er å hjelpe forbrukere til å finne objektiv og produktnøytral informasjon om kosttilskudd og naturlegemidler/plantebaserte legemidler.

Trender uten dokumentert effekt

Andre helsetrender kan også skape utfordringer for helsen. Den nye trenden med å drikke sellerijuice har for eksempel ikke dokumentert effekt, som enkelte produsenter og influencere påstår. Det hevdes at den skal kunne redusere inflammasjon, føre til vektnedgang, forbedre fordøyelsen, redusere oppblåsthet, lindre eksem og psoriasis, bekjempe infeksjoner, forebygge mot urinveisinfeksjon, bekjempe akneutbrudd, forebygge mot høyt blodtrykk, senke høyt kolesterol, forebygge mot magesår og beskytte leverhelsen.

Nærbilde av grønn juice med dråpe
Foto: Skitterphoto by pexels

Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh påpeker overfor MinMote at det ikke finnes dokumenterte effekter av disse helsepåstandene. Hun sier også at sellerijuice kan ha noen negative effekter, som for eksempel å øke ømfintligheten for sol, og i visse tilfeller føre til at man blir lettere forbrent eller får utslett, særlig dersom du får juice på huden eller drikker store mengder.

Solhatt

Det er flere naturlige produkter som kan ha bivirkninger sammen med medisin, urter og andre kosttilskudd. Hvis du har spondyloartritt, leddgikt, MS eller andre sykdommer som skyldes økt aktivitet i immunforsvaret, bør du ikke bruke solhatt (echinacea).

– Siden solhatt kan stimulere immunforsvaret, bør den ikke brukes av dem som lider av autoimmune sykdommer. Da kan solhatt forsterke reaksjonen, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til nrk.no.

Solhatt kan også gi allergiske reaksjoner, siden den tilhører kurvplantefamilien. Er du for eksempel allergisk mot burot, skal du være forsiktig med å bruke solhatt. Er du uheldig kan du få utslett, astmaanfall, eller i sjeldne tilfeller allergisjokk.

Mange bruker solhatt for å forebygge og lindre symptomer ved forkjølelse, men dokumentasjonen fra ulike forskningsresultater er veldig sprikende når det gjelder effekten.

Norsk opplysningskontor for helsekost skriver at Echinacea-preparater bør tas først når det oppstår symptomer på forkjølelse eller annet, og ikke forebyggende, da det svekker urtens effekt.

Dette preparatet bør heller ikke brukes mer enn ca. fire uker sammenhengende. Bivirkninger av solhattpreparater er svært sjeldne, men feber, kvalme og lette fordøyelsesplage er beskrevet.

LES OM SPONDYLOARTRITT OG KOSTHOLD HER

Svarthyll

Svarthyll er også et naturprodukt som kan føre til bivirkninger for de som benytter medisiner. Fra svarthyllen benyttes både bær og blomst, og mange bruker det til å forebygge og letne forkjølelsessymptomer. Helsekostopplysningen/Dr. scient Hilde Skauli skriver at produktet teoretisk kan forsterke effekten av antidiabetiske legemidler og gi lavt blodsukker.

På grunn av den immunstimulerende effekten er det en hypotetisk mulighet for at svarthyll kan motvirke virkningen av immunundertrykkende medisin. Bruker du biologisk medisin, eller methotrexate, bør du derfor snakke med legen din før du bruker produkter med svarthyll.

Ginseng

Ginseng skal hjelpe mot stress, øke utholdenhet, forbedre immunforsvaret og generelt være et styrkende middel. I følge lommelegen.no viser det seg blant annet at ginseng kan øke din fysiske prestasjonsevne – oksygenopptaket øker og hjertefrekvensen blir lavere når du trener. Det er også mulig at ginseng kan øke din mentale yteevne, målt ved blant annet økt hukommelse og læringsevne. Dette er likevel svært omdiskutert, opplyser lommelegen.no.

I følge wikipedia.no har ginseng en beroligende effekt når kroppen krever søvn og den forbedrer motstandsevnen overfor infeksjon. Det opplyses også at det kan bedre leverfunksjonen og virker som antioksidant.

To ginsengrøtter
Ginseng kan øke effekten av blodfortynnende medisin, og skal ikke brukes om du har høyt blodtrykk. Foto: Mingwei/Dreamstime.com

Ved langtidsbruk kan ginseng føre til høyt blodtrykk og søvnløshet. Ginseng skal brukes maks seks uker av gangen før man tar en pause på minst fire uker.

Urtekildens planteleksikon opplyser at det i tradisjonell kinesisk medisin advares mot å bruke ginseng hvis en person har underskudd på yin, noe som ofte oppleves som varmeoverskudd i kroppen.

LES OGSÅ: Få tror kostholdet har effekt på sykdommen

Ikke ved akutt sykdom

Ginseng skal heller ikke brukes ved akutt sykdom, akutt astma, akutte infeksjoner, neseblod eller kraftig menstruasjonsblødning, og må dessuten unngås hvis man har svært høyt blodtrykk. I Norge anbefales den vanligvis ikke til unge kvinner i fruktbar alder, men den kan brukes i og etter overgangsalderen.

Har du blødningstendenser eller høyt blodtrykk er det ikke lurt å bruke dette naturproduktet. Ginseng kan nemlig øke effekten av blodfortynnende medisin.

Dens antidiabetiske egenskaper kan også trolig øke effekten av blodsukkerreduserende medisin og insulin.

Naturproduktet kan gi, eller forsterke, nervøs uro og hjertebank. Drikker du mye kaffe, eller andre stimulerende substanser, skal du ikke bruke ginseng.

LES OGSÅ: Kan tran og selolje gi bedre livskvalitet?

Lett å sjekke

Det er flere steder du kan sjekke om dine naturprodukter gir bivirkninger sammen med medisinene du bruker, eller diagnosene du har. På nettsiden interaksjoner.no kan du legge inn alle medisinene og naturproduktene du bruker, og finne ut om de kan brukes sammen.

Det finnes også en nettside som heter drugs.com. Der vil du finne rundt 320 medisiner som det er rapportert at ingefær gir bivirkninger sammen med.

Skal du bruke naturpreparater er det viktig at du forteller legen din om disse også. Det kan også være smart å snakke med noen som har utdannelse i naturmedisin.

På nettsiden til Statens Legemiddelverk har de også mye informasjon om ulike naturprodukter, om de har effekt og eventuelle bivirkninger og forsiktighetsregler.

FÅ NY KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN – BARE 200 KRONER FOR ET HELT ÅR!

Kanskje du også liker disse: