Nytt nummer av Spondylitten!

Spondylitten er nå hos trykkeriet og det nærmer seg utsendelse over hele landet. Det handler blant annet om smykkelykke, tålmodighet, skattebegrensning, isbading, farlige naturprodukter og forebygging av hjertesykdom.

Det er fortsatt noen som ikke har betalt de 200 kronene det koster å få Spondylitten i postkassa fire ganger i året. Som frivillig organisasjon har vi ikke økonomi til å sende ut blader til de som ikke betaler. Purring er sendt ut til de vi har eposter til, men har du ikke fått den bør du sjekke søppelpostkassen din.

Vi har også sendt ut en del purringer per vanlig post, men noen kommer i retur fordi personen har flyttet og ettersendingen hos Posten er utgått. Om du ikke har fått, eller ikke finner igjen, fakturaen kan du sende oss en e-post eller ringe, så sender vi deg en kopi. Det er jo synd om du skulle gå glipp av den nye utgaven med masse nyttig stoff!

Kontaktinformasjon finner du her.

Husk at du enkelt kan sende oss melding om ny adresse her!

Skattebegrensning

Nå som særfradragsordningen for store sykdomsutgifter gjelder for kun noen få, og særfradraget for uførhet er fjernet, har vi sett på andre muligheter for å redusere skatten. Det finnes to måter du kan få det på. Skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt er ikke behovsprøvd. Dersom du har krav på slik skattebegrensning, skal du få det automatisk i din fastsetting av ligningen det aktuelle inntektsåret.

Hender som lager telesølv om til to par øredobber
Anita Schulte fant sin lykke i egen sølvsmie, hvor hun lager egne design og resirkulerer gammelt sølvbestikk til brukspynt. Foto: Trine Dahl-Johansen

Det finnes også en annen type skattebegrensning som du må søke om selv. Denne er behovsprøvd og kan gis etter en totalvurdering av din og din husstands økonomiske stilling. Du kan søke om å få skattebegrensning fem år tilbake i tid. Alle detaljene kan du lese om når Spondylitten kommer i postkassa di om et par uker.

LES OGSÅ: Skrinlegger ny særfradragsordning

Farlige naturprodukter

Kombinasjon av enkelte planter og medisiner mot revmatisme kan gi farlige bivirkninger. Sjekk alltid hvordan dine medisiner kan påvirkes, og hvor store doser du kan ta, selv om det er snakk om et naturprodukt. Dette gjelder blant annet ingefær, som mange revmatikere benytter. Den kan være svært farlig om man får i seg for store doser. Vi har sett på både ingefær og andre naturprodukter du skal være oppmerksom på når du har en autoimmun diagnose.

LES OGSÅ: Aktiv tarmsykdom forbindes med lavt vitamin D

Gode historier

Vi synes alltid det er gøy å dele historier med dere om helt vanlige folk med spondyloartritter, men som kanskje gjør litt uvanlige ting. Vi håper dere blir inspirert av fortellingen om Anita Schulte, som fant en helt ny måte å være kreativ på når hun måtte slutte å jobbe. Nå sitter hun i sølvsmia si de dagene hun orker, og skaper unike design og gjenbruker gammelt sølvtøy, som hun også lager smykker av.

Inge Lier Madsen fant sin lykke med tålmodighet i naturen og hele dagen hans kan være reddet om han får et flott bilde av en sommerfugl. I Spondylitten deler han noen av de flotte naturbildene han har knipset på sine mange gåturer.

Vi forteller også historien om Paul Ivar Pettersen, som i et innfall fant ut at han skulle bade første nyttårsdag. Han fikk hauger med energi og bedring av psoriasisartritten etter sitt første isbad, og valgte å fortsette med det hver søndag.

LES OGSÅ: Dykkerdrakt og isvann er arbeidshverdagen

Høring om hjerteforebygging

SpAfo Norge har kommet med nok en høringsuttalelse, som vi mener er svært viktig å sette fokus på. Den handler om nye nasjonale retningslinjer om forebygging av hjertesykdom. Forbundet var ikke invitert til å svare på høringen, men vi fikk tips om den av en leser. Det er vi utrolig takknemlig for, og håper flere lesere tipser oss om saker vi burde si vår mening om i slike åpne høringer.

Bilde av en admiralsommerfugl på røsslyng
Inge Lier Madsen finner de motivene vi andre går forbi. Her har han fanget en sommerfugl kalt admiral. Foto: Inge Lier Madsen

Spondyloartrittpasienter og andre revmatikere er ikke nevnt med ett ord i de reviderte retningslinjene. For oss er hjertehelse et viktig fokus, for flere studier har vist at pasienter med revmatisk sykdom har høyere risiko for hjertesykdom og tidlig død. Pasienter med radiografisk aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) er nesten syv år yngre enn normalbefolkningen når de har sin første bypassoperasjon. Det er nesten like tidlig som de som storrøyker. De som har revmatoid artritt (leddgikt) har nesten en fordoblet risiko for hjerteinfarkt, og dødeligheten er 1,7 ganger høyere enn hos normalbefolkningen. Likevel er det ikke standard å sjekke revmatikeres hjertehelse og gi forebyggende råd.

LES OGSÅ: Bekhterever må forebygge hjertesykdom

God blanding

Denne gangen har vi også med gjesteskribenter fra NKRR, Diakonhjemmet Sykehus. De har skrevet en artikkel om hvorfor trening er viktig for revmatiske pasienter. I tillegg finner du en god blanding av artikler om blant annet ny forskning, biologiske medisiner, pasientombud og du kan sjekke om du kan ha krav på tilleggsstønader.

ER DU IKKE FAST LESER AV SPONDYLITTEN KAN DU BLI DET HER FOR 200 KRONER I ÅRET!

Kanskje du også liker disse: