Personlig trener ga bedre form og mer motivasjon

Bekhterever Ole Øye setter uvurderlig pris på hjelpen han har fått av personlig trener Ragnhild Andresen. Han vil gjerne tipse andre om hvordan man kan endre sin livsstil med enkle grep.

Da totningen Ole fylte 50 år fikk han en spesiell gave; Et gavekort på fem timer med en personlig trener på treningsstudio.

– Jeg måtte ha en ordentlig tenkepause på om dette var noe for meg, sier Ole.

Men etter en lang periode med smerter, stivhet og dårlig nattesøvn var det på tide å ta tak i problemene.

– Jeg er jo litt vrang, men nå måtte jeg gjøre noe selv, smiler Ole.

Trener kaster medisinball til mann som sitter på gulvet
Vekten på medisinballen har økt etter hvert som Ole har blitt sterkere. Foto: Trine Dahl-Johansen

Et års tid etter 50-årsdagen tok han initiativet til å kontakte treneren. Han hadde jo tross alt gavekortet.

Og det var ingen hvem-som-helst han fikk. Ragnhild Andresen, som har vært med på TV-Norge som en av deltakerne på 71° nord, ble hans nye støttespiller.

LES OGSÅ: Gode treningstips for spondylitter

Må være tålmodig

Det første hun gjorde var å få et godt innblikk i hans problemområder. Stiv rygg, vond nakke og i perioder hadde han vondt for å gå. Etter en grundig gjennomgang av Oles problematikk, satte hun opp et personlig program for ham. Det viktigste i første omgang var å styrke muskulaturen, spesielt kjernemuskulatur som mage, rygg og hofter. Målet var å komme i bedre form og samtidig få et liv med mindre smerter.

– Man må være tålmodig når man begynner å trene. Det er ikke gjort på et par ganger. Først etter en stund kommer resultatene, forteller han.

Kostholdssjokk

Etter hvert begynte smertene å avta og Ole begynte å kjenne seg i bedre form. Sterkere muskler gjorde at kroppen tålte mer aktivitet og belastning. Samtidig diskuterte også Ragnhild kostholdet med Ole.

– Jeg fikk beskjed om å skrive ned alt jeg spiste og hvor ofte. Jeg fikk litt sjokk, sier Ole, som er veldig glad i mat.

– Kona mi Eva hjalp meg med å kartlegge matvanene mine. Jeg spiste nok litt for ofte og for mye, innrømmer han.

LES OGSÅ: Kostholdsråd for spondylitter

Lite og ofte

Ragnhild kom med tips og råd om hvordan Ole kunne endre kostholdet, både for å bli sunnere og for å gå ned noen kilo. Eva var til god hjelp når det kom til å legge om kosten hjemme.

– Det går en del i knekkebrød og makrell i tomat, mye fisk og grønnsaker og mindre svinekjøtt og rødvin. Men det viktigste jeg har lært meg er å spise lite og ofte, ikke få og store måltider om dagen. Jeg fulgte et strengt program med trening og kosthold. Her er det også viktig å være tålmodig, for resultatene kommer over tid. Man må ikke gi opp etter noen uker! Det er bare til å stå på, så kommer belønningen.

– Glem de andre!

Og det gjorde den! Etter et halvt år med regelmessig trening tre ganger i uken og endring i kostholdet hadde han gått ned 8-9 kilo. Det var lettere å bevege seg, samtidig som muskulaturen var styrket.

Trener passer på at mann gjør riktig utfall
Ragnhild kontrollerer at Ole bruker riktig teknikk hele tiden under treningen. Foto: trine Dahl-Johansen

– Det er motiverende når man kjenner at man klarer å gjøre mer. Spesielt når smertene avtar, og kroppen kjennes bedre totalt sett. Det som er positivt med en personlig trener er at de fokuserer på deg og dine spesielle behov. Glem de andre på treningsstudioet og tenk på deg selv når du trener. Fokuser på dine mål og det du klarer, ikke hva sidemannen gjør. Det er viktig å ikke sammenligne seg med andre, spesielt når man har en kronisk sykdom, sier Ole.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID OG BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Forpliktende

Han legger til at en annen positiv effekt av personlig trener er at man binder seg til en avtale. Da må man liksom opp av sofaen, selv om man ikke har så lyst eller er i form.

– Det er klart det er dyrt med en personlig trener. Det kan ligge rundt 4500 kroner for ti timer. Her varierer nok prisene, og noen kan ha nytte av bare 3-4 timer før man kan klare seg på egenhånd. Men for meg var det verdt investeringen. Nå opprettholder jeg treningen med spinning cirka to ganger i uken og styrketrening etterpå.

Og treningssenteret stiller han på klokken 06 om morgenen, hvor det er mange faste som trener samtidig.

– Det blir litt forpliktende, det anbefaler jeg alle å gjøre. Har jeg vært på ferie, eller vært borte en gang eller to, får jeg høre det. Da lurer de på om det er noe galt.

Fleksibel arbeidstid

På fritiden prøver Ole å være så aktiv som mulig. Han går turer i helgene og om vinteren drar han på skitur. Som hobby driver han også med laksefiske.

– Det er fantastisk gøy å få en stor fisk! forteller Ole.

Han har levd med Bekhterevs sykdom i mange år og har hatt perioder med mye smerter.

– Jeg har det bedre nå som jeg er blitt sterkere og er kommet i bedre form. Jeg vil gjerne fortsette med å jobbe 100 prosent! Jeg trives i jobben, der jeg takserer vann- og brannskader på hus i forhold til forsikring. Jeg jobber mye, men heldigvis har jeg en fleksibel arbeidstid. Det er godt når man har en kronisk sykdom, sier Ole, som nå legger inn treningstid i løpet av dagen.

– Jeg skal ikke klage og det er viktig å ha godt humør. Så lenge jeg klarer å jobbe er jeg fornøyd. Man må ha troen på seg selv og ikke gi opp eller synes synd på seg selv. Da kommer man ingen vei. Man må bare gutse på! smiler han.

Unngå skader

Nå klarer han seg uten Ragnhild, som har flyttet til Oslo, der hun blant annet jobber som frilansinstruktør, personlig trener og coach.

– Fordelen med å benytte en personlig trener er at du er i trygge rammer i forhold til øvelsene. Treneren viser og kontrollerer at du bruker riktig teknikk hele tiden under treningen. Dermed unngår man skader eller feiltrening. Det er spesielt viktig for revmatikere, sier Ragnhild.

Hun legger også vekt på variasjon og progresjon. Variasjon er viktig i forhold til øvelsene, fordi det er viktig å trene hele kroppen, spesielt å styrke de svake delene av kroppen.

– Progresjon og framdrift får vi til ved å gjøre flere og tyngre øvelser etter hvert, noe som på sikt gir et bedre funksjonsnivå, mindre smerter, og mer energi. En personlig trener er altså opptatt av resultater, og det blir det!

LES OGSÅ: Bedre hverdag med mensendiecktrening

Ut av komfortsonen

Hun legger til at en personlig trener får deg ut av komfortsonen din, men på en kontrollert måte. Du er hele tiden trygg, fordi du trener riktig. Treneren skal veilede med riktig type trening, og pushe litt på. En kvalifisert trener kan kontrollere at du trener riktig og gi god feedback. Samtidig er de der for å motivere.

Mann løfter kettlebell mot taket mens trener ser på
– Man må være tålmodig når man begynner å trene. Det er ikke gjort på et par ganger, sier Ole. Foto: Trine Dahl-Johansen

– Folk som kommer til oss har ulike tilstander eller sykdommer. Ved for eksempel revmatisme har man ofte mye smerter, kombinert med dårlig kondisjon, forteller hun.

Ragnhild har noen gode råd for å begynne med trening, selv om man i utgangspunktet har mye smerter og dårlig kondisjon.

– For å få en bra start på treningen skal du ikke gape over for mye i begynnelsen. Det er kjempe viktig med en progressiv trening, det vil si å ta det steg for steg. En 30 minutters økt for dagen er bra i begynnelsen og det er fint om man kan få opp pulsen litt.

Få kroppen i balanse

Hun spør alltid den hun trener om dagsformen.

– Hvordan har du sovet i natt, hva har du spist, hvordan er dagsformen i forhold til smerter? Så tilrettelegger jeg dagens trening ut fra det. Jeg jobber også for å få kroppen i balanse. Det kan være en stor ubalanse i kroppen på grunn av sterke smerter, dårlig kondisjon, svake muskler noen steder og sterke muskler andre steder. Ved sykdom er det ubalanse. Hvis han er sliten, tar jeg hensyn, og trener hele kroppen ved lettere belastning. Hvis formen er veldig bra går vi hardere inn mot styrketrening, forklarer hun.

Realistisk kostendring

Når det gjelder kosthold, har Ragnhild mange gode råd.

– Gjør små endringer i det lange løp. Det må være realistisk og lett å gjennomføre endringene i hverdagen. Generelt anbefaler jeg alle til å følge disse hovedreglene:

  • Styr unna sukker, ta tilbake lørdagskosen!
  • Bruk mindre salt
  • Bruk mindre mettet fett
  • Bruk mer umettet fett
  • Spis ren mat uten for mange tilsetningsstoffer. Kjøp rent kjøtt/fisk og tilsett heller selv krydder/urter for god smak
  • Styr unna fabrikater og halvfabrikata mat og matretter med mye stivelse, salt og sukker
  • Spis mye grønnsaker og frukt.
  • Bruk mindre stivelse (pasta, ris, poteter)
  • Spis mer av nøtter, mandler og sunne fettsyrer som et mellommåltid, aller helst i kombinasjon med proteinrik mat som kjøtt (hvitt kjøtt), fisk og egg
  • Øk proteininntaket
  • Husk å drikke nok vann!

– For å få en bedre livskvalitet krever det en del av deg i begynnelsen. Du må tåle en god egeninnsats, og litt mer stivhet og stølhet i perioder når du begynner å trene. Men så kommer resultatene, sier Ragnhild energisk.

DU KAN LESE MER OM DET Å LEVE MED SPONDYLOARTRITTER HER

Kanskje du også liker disse: