– Revmatisme bør kunne kureres innen fem år

Behandlingsstrategiene for pasienter med revmatisme kan være endret, og forskerne tror sykdommen kan kureres i løpet av fem år.

Oppdagelsen er sensasjonell, siden den kan lede til nye behandlingsmetoder for blant annet revmatisme, MS og diabetes type 1.

– Man burde kunne kurere sykdommene ved å øke aktiviteten i de regulatoriske T-cellene, eller tilføre slike celler. Det finnes ikke slik behandling ennå, men kanskje i løpet av fem år, sier Alexander Rudensky.

LES OGSÅ: NSAIDS gjør det vanskeligere å bli gravid

Forskerpris

Tre forskere, Shimon Sakaguchi fra Japan, Fred Ramsdell og Alexander Rudensky fra USA har nå fått Crafoordpriset 2017 på seks millioner kroner for sine forskerfunn av de såkalte regulatoriske T-cellene. Det er celler som finnes i immunforsvaret vårt. Saken ble først omtalt i avisen HD-Sydsvenskan.

Se video, hvor forskerne forteller om det sensasjonelle funnet, som ga dem den gjeve forskerprisen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ordensvakter

Det forskerne har oppdaget vil kunne endre behandlingen til mennesker med autoimmune sykdommer, siden de har funnet en mulighet til å påvirke immunforsvarets bremsesystem. Dette gjør det mulig å utvikle nye behandlingsmetoder og behandlingsstrategier for personer med sykdommer som aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt og andre former for revmatisme.

De regulatoriske T-cellene bremser andre immunceller som går til angrep på egen kropp. T-cellene fungerer som ordensvakter og holder angriperne i sjakk.

LES OGSÅ: Fant opp lurekiropraktikk

Et protein

Forskerne har jobbet uavhengig av hverandre, men de har jobbet i motvind. Allerede på 1960-tallet var forskere på leting etter denne typen celler, men ideen ble avfeid som feilaktig og det var ikke mulig å søke finansiering på feltet.

Shimon Sakaguchi klarte likevel å påvise at det finnes slike celler. Fred Ramsdell fant noen år senere et avvikende gen, som ikke produserte et visst protein hos syke mus. De knyttet forskningen sammen, og i 2003 klarte Alexander Rudensky å vise at mus som ikke laget det spesielle proteinet heller ikke klarer å danne regulatoriske T-celler. De fikk derfor autoimmune sykdommer, som for eksempel revmatisme.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: