Sparker fra seg med Taekwon-Do

Bekhterever Ruth Bonde vet å sparke godt fra seg. Med godfoten sparker hun høyere enn seg selv, for 48-åring mestrer stress og smerter med Taekwon-Do-trening flere ganger i uka.

Ruth Bonde fra Trondheim trener Taekwon-Do, en umulighet for en som har bekhterev skulle en uinnvidd tro. Gjennom denne treningen får hun brukt hele kroppen og den obligatoriske oppvarmingen passer henne veldig godt.

– Jeg har også trent i helsestudio, men det fungerte dårlig for meg. Dessuten savnet jeg det sosiale fra Taekwon-Do-treningen. Å trene alene blir for kjedelig for meg. Jeg trives med å trene sammen med noen og være med i en glad gjeng. Jeg vil alltid snu det negative til noe positivt, det er mitt motto. Og nå må jeg trene for å holde meg frisk, tenk for ei sprek gammel dame jeg kommer til å bli! ler hun.

LES OGSÅ: Personlig trener ga bedre form og mer motivasjon

Mye latter

Ruth fikk øynene opp for Taekwon-Do da hun fulgte sønnen sin på trening for seks år siden.

Allerede første dag nevnte noen at voksengruppa skulle trene etter at barna var ferdig. Det ville hun være med på.

– Det var en herlig gjeng med voksne og ungdommer med godt humør og mye latter. Jeg trivdes med en gang, forteller hun.

Dame som får instruksjon fra taekwondo-trener
Treneren Christoffer Solber passer på og instruerer Ruth og Dag-Ove. Foto: Jostein Værnes

Siden de nå kjenner hverandre så godt og er trygge på hverandre forstår alle at det er visse ting hun noen ganger ikke klarer å være med på.

– Vi er en gjeng med 20-40 personer som trener to eller tre dager i uka og som har det mye artig i lag. Vi har et godt samhold og vet å ta hensyn til hverandre. For en måneds trening betaler jeg 355 kroner.

LES OGSÅ: Slik trener du hjertet

Olympisk gren

Taekwon-Do er en omtrent 1400 år gammel koreansk kampsport hvor målet er å oppnå god fysisk og mental balanse. I dag er det en av verdens mest utbredte idretter. I Norge finnes det klubber over hele landet, med de største klubbene i Oslo og Trondheim. Den praktiseres i flere former, og den mest konkurranserettede formen, WTF er en olympisk gren. Norge har tatt to medaljer i OL etter at Taekwon-Do kom med på det olympiske programmet i 2000. Trude Gundersen vant sølv i 2000 og sølv fikk også Nina Solheim i 2008.

– WTF er delt opp i flere klasser for de som ønsker å gå kamper med mer nærkontakt, men det passer ikke meg og min helse. Det ville slitt for mye på kroppen. Det finnes to ulike grener innen Taekwon-Do – ITF og WTF. I WTF har man mer fullkontakt, mens vi i ITF har semikontakt. Det vil si at under kamp bruker ITF boksehansker og skal bare touche motstanderen. WTF bruker halvhansker, noe ala de man bruker i kickboksing, og legger derfor mer vekt på spark. Jeg tenker at ITF vil passe best for de med spondyloartritter om de vil prøve kampsport, sier Ruth.

LES OGSÅ: Medisinsk Qi Gong kan hjelpe på leddsmerter

Kraftfulle spark

Teknikken bygger på høy hastighet og kraft, og selv en fysisk svak person kan oppnå stor kraft gjennom trening. Taekwon-Do er kanskje spesielt kjent for sine effektive og kraftfulle spark. Det er en svært allsidig form for fysisk trening hvor hele kroppen blir godt trent og mer fleksibel.

National Taekwon-Do Norway opplyser på sine nettsider at idretten passer for både barn, kvinner, menn, mosjonister og utøvere som ønsker å konkurrere. Man utvikler større selvtillit, får bedre mental helse, bedre konsentrasjonsevne og sterkere selvdisiplin ved å drive med den.

Dame som bruker taekwondo-teknikk på en mann
Teknikken bygger på høy hastighet og kraft, og selv en fysisk svak person kan oppnå stor kraft gjennom trening. Taekwon-Do er kanskje spesielt kjent for sine effektive og kraftfulle spark. Foto: Jostein Værnes

Det kreves ingen forkunnskaper og man behøver ikke å være i god fysisk form før man begynner å trene. Man får mer overskudd og selvtillit som man kan dra nytte av på andre livsområder som skole, jobb, familie og fritid.
– Taekwon-Do er en individuell form for trening hvor man tar utgangspunkt i egne forutsetninger. Det viktigste er å overvinne seg selv, skriver forbundet.

LES OGSÅ: En av verdens beste skijenter har Bekhterev!

Selvforsvar

Idretten bygger på grunnleggende humanistiske verdier, hvor begrep som vennlighet, medfølelse, toleranse, vennskap, samhold, ydmykhet og respekt for andre er viktige elementer. Grunnprinsippene er høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd.

– Brukt på feil måte kan Taekwon-Do være farlig og må derfor aldri misbrukes. Det er nettopp derfor det er så viktig med mental trening og vektlegging av gode verdier. Dette gir hver enkelt en moralsk ryggrad som hindrer misbruk, skriver de på sin nettside.

– Det er utrolig betryggende, spesielt for jenter og damer, å kunne forsvare seg om det blir nødvendig! Om ikke annet blir vi tryggere på oss selv, noe som gjenspeiler seg i holdningen vår, og det kan noen ganger være nok for å avverge ubehagelige situasjoner, forklarer Ruth.

LES OGSÅ: En liten tur betyr mye

Viktig å mestre stress

Hun har fått konstatert at hun i tillegg til Bekhterevs sykdom har cøliaki og lupus, og ble veldig dårlig for to år siden.

– Da jeg startet med å trene Taekwon-Do visste jeg ikke at jeg var syk. Jeg var friskere da enn jeg er nå, og det har vært både gode og dårlige år, forteller Ruth.

Hun mener at helse kan sees som en helhet.

– Å mestre stress er viktig. Hvis du er plaget av stress kommer kroppen i ulage. Godt kosthold og nok søvn hjelper også kroppen med å holde seg friskere. Medisinene jeg fikk hadde liten virkning på meg. Jeg har funnet kosttilskudd som har hjulpet meg med å redusere betennelsene. Det er ikke sikkert det hjelper for alle, og de som må ta medisiner må selvfølgelig ta det, men vi er forskjellige, fastslår Ruth.

LES OGSÅ: Wirkolabrødrene holder sykdommen i sjakk med golf

Lykkehormoner

Ruth forteller entusiastisk at for to år siden sparket hun høyere enn seg selv med begge bena. Nå fyller hun straks 49 år og klarer fortsatt å sparke like høyt med godfoten.

– Jeg sliter med høyre hofte og dermed høyre fot, med den klarer jeg bare å sparke opp i skulderhøyde nå, men med venstre er jeg fortsatt like bra. Det har allikevel vært perioder hvor hun ikke har kunnet løfte benet høyere enn til hofta.

Dame og mann i taekwon-do-klær som ler hjertelig
– Nå må jeg trene for å holde meg frisk, tenk for ei sprek gammel dame jeg kommer til å bli! ler Ruth. Foto: Jostein Værnes

For henne er det også veldig viktig at humøret er med.

– En god latter forlenger livet! Å være lykkelig og å trene utskiller såkalte ”lykkehormoner” (endorfiner) som nedsetter smertefølelsen og øker følelsen av velvære. Derfor er det viktig å finne en treningsform du virkelig liker. Alt i alt har de endringene jeg har foretatt ført til at betennelsen i ryggen reduseres. Sykdommene vil alltid ligge i genene mine, men jeg trenger ikke å plages med det lenger!

LES OGSÅ: Nådde toppen av Kilimanjaro!

Graderinger

Nybegynnere i taekwondo bærer hvitt belte. Etter hvert kan de gå opp til gradering, og arbeide seg oppover mot svart belte. Ruth har tatt det litt med ro i graderingene de tre siste årene, og får ordne seg i det tempoet som passer.

En betennelse i skulderen gir noen utfordringer, og hun har måttet kutte noe ned på for eksempel armhevninger. Til jul i fjor tok hun rødt belte, og nå til jul kan hun få rødt belte med svart stripe, som er neste steg på rangstigen.

– Men det har ingen hast, i Taekwon-Do konkurrerer vi bare med oss selv, så om jeg ikke rekker å trene nok tar jeg neste gradering, som er til sommeren. For meg er dette den perfekte form for å holde meg i form. Samtidig som jeg får trent hele kroppen, har det sosialt, og det blir tatt hensyn til at jeg ikke alltid er i den samme gode formen.  For barn er Taekwon-Do også nyttig for annet enn det fysiske. De lærer å konsentrere seg, lærer å høre etter og ha respekt for treningskamerater og trenere.

BLI INSPIRERT TIL Å VÆRE I AKTIVITET! BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN!

  • Taekwon-Do er opprinnelig en koreansk selvforsvarsgren og en konkurranseidrett. Navnet deles opp i tre ord og betyr: Tae: fot, sparke, knuse med foten. Kwon: Hånd, slå, knuse med hånden. og Do: Kunst, metode, vei.
  • Det finnes hovedsakelig to former for Taekwon-Do, organisert i hvert sitt internasjonale forbund: ITF (International Taekwondo Federation) og WTF (World Taekwondo Federation). WTF er offisielt anerkjent av IOC og er det forbundet som organiserer den olympiske grenen.
  • Idretten kom til Norge midt i 1970-årene og ble i 1985 organisert i Norges Idrettsforbund gjennom Norges Karate- og Taekwondoforbund.

Kilde: Wikipedia.no

Kanskje du også liker disse: