– Tar ikke radonterapi for moro skyld

Prof. Dr. Ernst Feldtkeller, fra Tyskland mener radonbehandling er en risikonedsettende behandling for bekhterevpasienter.

– Risikoen er kalkulert etter erfaring med store doser stråling, ofte fra erfaringer i uranminer, hvor støv og røyking også spiller en viktig rolle. En lineær kalkulasjon er rimelig som et simplifisert antatt verste scenario for å avklare begrensninger i lovgivningen til beskyttelse av personer, som profesjonelt arbeider med radiasjon. Prinsippet «så lite stråling som mulig» er et resultat av dette hensynet, sier han i en kommentar til artikkelen om radonterapi.

LES OGSÅ: – Bruken av radon skal være berettighet

Ikke et kjemisk instrument

Han legger til at et biologisk system, som kroppen vår, ikke oppfører seg som et kjemisk instrument.

– På grunn av inter- og intracellulær innvirkning er kroppens oppførsel ekstremt ulineær. Mange funn har vist at kreftrisikoen avhenger av en minimumsdose stråling på cirka 0.1 Gray. Under den biologiske utviklingen har biologiske systemer tilpasset seg den radiasjonen som eksisterer på jorda, som var vesentlig høyere i tidligere geologiske perioder enn den er i dag. Flere vitenskapelige publikasjoner omhandler dette «hormesis».

LES OGSÅ: Radonbehandling for bekhterevpasienter

Sammenligning

Professor Feldtkeller mener at enda viktigere enn forskjellen mellom den lineære kalkulasjonen og den ulineære oppførselen, er derimot sammenligningen av radiasjonsdosen i Gasteins rodongrotter med andre strålingskilder.

– Dosen under 10-12 behandlinger i radongrottene er like stor som forskjellen mellom de årlige dosene i ulike deler av England. Hvem velger hjemstedet sitt ut i fra den lokale radiasjonen i stedet for de beste jobb- og bovilkårene? spør han.

LES OGSÅ: En bekhterever på kiropraktorbenken

Risikonedsettende

– For pasienter med bekhterev må man ta hensyn til en ting til. De deltar ikke i et krevende program i Bad Gastein for moro skyld. Mange av oss må ta NSAID eller andre betennelsesdempende medisiner daglig. Flere pasienter med bekhterev har kunnet redusere sitt medisininntak, eller leve uten betennelsesdempende medisiner, som en virkning av radonbehandlingen i Gasteins gruve. Uavhengig av antagelsene ved «lineær-uten-terskel»-teorien eller hormesisteorien er radonbehandlingen derfor en risikonedsettende behandling for disse pasientene.

Vil du lese mer om forskning på radonterapi finner du det her.

Artikkelen sto første gang på trykk i Bekhterever’n 1-09

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN!

Kanskje du også liker disse: