Treningstips og gode råd for spondylitter

Flere studier har vist at riktig trening kan ha langvarig effekt når det benyttes som en del av behandlingsopplegget. Skal du komme i gang med treningen igjen, får du her noen enkle tips som kan være nyttige.

En medisinsk gjennomgang av studier som omhandler trening og behandling ved aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) ble i 2008 publisert i bladet Current Opinion in Rheumatology. Artikkelen Rehabilitering ved Bekhterevs sykdom konkluderer med at studien viser viktigheten av regelmessig trening og et behov for bruk av trening som en del av behandlingen.

Ikke gå for hardt ut

Mange benytter mange fridager til å komme i gang med treningen igjen, men det er fort gjort å gå på en smell. Husk at du må ta hensyn til hvordan formen din er akkurat nå og ikke gå for hardt ut. Om det er lenge siden du la ut på langtur, enten det er på ski eller til fots, bør du trappe sakte opp og ikke gape over for mye av gangen. Både kondisjon, muskler og ledd må vennes til å være i aktivitet igjen. Målet er jo å komme i gang og ikke ende opp i hytteveggen fordi første utflukt ble for strevsom, eller du fikk belastningsskader.

Om du trenger tips til øvelser finnes det en egen app utviklet for de som lever med aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) og lignende lidelser.

Les også om vår nyeste utgave av Spondylitten: Naftalanbehandling, crossfittrening og smerter

Gode råd på veien

Da studien kom ut i 2008 skrev Bekhterever’n (Spondylitten) om den, og fysioterapeut Bruce Clarks tips i forbindelse med trening for de som har aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom). Rådene hans er like aktuelle i dag, selv om forskermiljøene snart ti år etter også anbefaler utholdenhetstrening, slik at man kan forebygge hjerte- karsykdom.

Her er Clarks tips for en bedre treningshverdag:

  • Kombiner hvile med aktivitet: Sykdommen er ikke like aktiv hele tiden; hvis du har høy sykdomsaktivitet og du overdriver aktiviteten, kan det forverre situasjonen.
  • Lag et skjema for treningsaktivitetene: Du bør utarbeide en rutine, og når du får laget en (time)plan, blir det en naturlig del av hverdagen. Du bør trene daglig; å forberede treningen og å varme opp er viktige punkter i planen.
  • Fortsett med bevegelighetsøvelser: Bevegelighetsøvelser er lette øvelser som ikke utføres med vekter, men der du utfører øvelser med forskjellige deler av kroppen hvor du bruker hele bevegelighetsspekteret. For eksempel, hvis du har problemer med å se i blindsonen når du rygger med bil, da bør du gjøre øvelser for nakken for å øke bevegeligheten.
  • Rekreasjonstrening er ikke et alternativ til terapeutisk trening: Å spille golf er greit, men hvis du har bekhterev, så bør du også gjøre bevegelighetstrening for nakken, ryggen, skuldre og hofter regelmessig. Det er viktig å jobbe med alle ledd som er affisert. Rekreasjonstrening er flott, men det er ikke et alternativ til bekhterevtrening.
  • Unngå støtgivende treningsaktiviteter: Svømming er en flott aktivitet, tennis er ikke like bra. I en tidlig sykdomsfase, vil støtgivende aktiviteter kunne forverre ryggen din. Det er ikke noe vits i å ta medisiner mot inflammasjonen, for deretter å drive rekreasjonstrening som øker problemet. Det blir som å helle vann og bensin på bålet på en gang.
  • Gjør gode valg for deg selv: Hvis du har mye stivhet, så er idretter med kroppskontakt en dårlig ide. Hold deg unna skader og behold evnen til å drive trening. Ikke glem å bruke sunn fornuft når du velger aktiviteter.
  • Invester i en god seng: Sengen din er veldig viktig. Du tilbringer en tredjedel av livet ditt i sengen, så hvis du lever til du er 90 år, så utgjør det 30 år av livet ditt. En fast madrass og puter vil hjelpe til med å beholde en god holdning.
  • God holdning er utrolig viktig: Du er også på jobben en tredjedel av dagen. Hvis du for eksempel jobber foran pc, og skjermen er for lav, så vil du bli sittende med nakken for lavt, og dette kan føre til feil holdning. Du kan bruke speil for å se holdningen din, eller be familien din om å minne deg om holdningen, hvis de ser at du ikke er flink til å holde deg rett.

 LES OGSÅ: Trening av magemusklene: Unngå å styrke hoftebøyerne

LES MER OM SPONDYLITTEN HER!

Kanskje du også liker disse: