Mannlig lege holder hånden opp til øret for å lytte
Den viktigste tingen en ung lege kan gjøre for å skape tillit og gjensidig respekt er å lytte oppmerksomt. Foto: Aaron Amat/Dreamstime.com

Ungt utseende kan påvirke forholdet til legen

Kommunikasjonen mellom pasienten og legen har stor betydning for etablering av gjensidig respekt og tillit. Når pasienten har en positiv oppfattelse av legen, bidrar det til bedre helseutfall. Det at revmatologen ser ung ut kan påvirke dette.

Under revmatologikongressen EULAR 2021 holdt Dr. Dr. Kim Lauper fra Genève i Sveits foredrag om den unge legen i møte med pasientene. Hun snakket om noen av utfordringene som kan oppstå når legen ser ung ut. Foredraget var rettet mot revmatologikollegaene, men det hun snakket om kan være nyttig kunnskap for pasientene også.

– Det er ikke ensartet hva utfordringene er, for alle revmatologer er ulike. Jeg bruker min egen erfaring, men har også spurt flere kollegaer hva deres viktigste utfordringer er. Interessant nok var det to områder som utmerket seg; Det at legen ser ung ut og når man som revmatolog skal formidle usikkerhet, for eksempel i forbindelse med diagnostisering, sa hun.

Ungt utseende har betydning

Dr. Lauper er selv blant de legene som ser svært ung ut, til tross for at hun er spesialist i revmatologi. Hun fortalte at det er noen vanlige reaksjoner og kommentarer unge leger, og de som ser unge ut, opplever i møtene med pasienter:

  • Er du ikke for ung til å være lege?
  • Når får jeg snakke med den virkelige legen?
  • Ønsker deg lykke til mot slutten av spesialiseringen i medisinstudiene

– Sistnevnte har jeg fått høre, selv om jeg allerede var spesialist i revmatologi. Alle kollegaene mine fortalte at de hadde opplevd slike episoder i løpet av karrieren, sa hun.

Men spiller det egentlig noen rolle om legen ser ung ut? Ja, ifølge en studie gjort på anestesileger, og om pasientene oppfattet dem som selvsikre og smarte.

– Når du ser ung ut ser du tilsynelatende både mindre selvsikker og mindre smart ut. Det er viktig at pasienten har en positiv oppfattelse av legen, for det har blitt vist at det er med på å bedre helseutfall, sa Dr. Lauper.

Oppfattelsen av legen kan altså ha betydning for pasientenes helseplager og sykdom.

LES OGSÅ: Hva forventer vi av legetimen?

Ung kvinnlig lege sitter med pasient
Spiller det egentlig noen rolle om legen ser ung ut? Foto: Monkeybusinessimages/Dreamstime.com

Ærlig, men ikke for ærlig

En annen utfordring for den unge legen er altså dette med formidling av budskapet, særlig når det er usikkerhet.

– Det kan være at det ikke er noen definitiv diagnose, eller at man ikke eksakt kan si hva som er årsaken til problemene til pasienten. Vi har ikke alltid et svar, for eksempel på diagnose eller behandling som kan benyttes, sa hun.

Dr. Lauper la til at det å formidle usikkerhet er vanskelig.

– Det er viktig å være ærlig med pasienten. Vi er i en samvalgprosess, så pasienten må vite de faktiske forholdene. Men om du er for ærlig om usikkerheten har det vist at pasienter kan reagere negativt, og stoler mindre på deg. De kan føle at du ikke er kompetent nok. Så du må finne en vei for å kommunisere dette, uten at det påvirker forholdet ditt til pasienten, sa hun.

Lytte oppmerksomt

Selv om ærlighet er viktig, bør legen heller ikke være for direkte.

– Ikke si rett ut at du ikke vet hva som feiler pasienten, men forklar hvilke diagnosekategorier du mistenker, eller hva som er mest trolig diagnose. Når det gjelder diagnoser og tester som foretas er det lurt å advare pasienten om at du tar tester for å utelukke alvorlige sykdommer. Det er også viktig å formidle at man i noen tilfeller ikke vil få svar på hva som feiler pasienten, men at det trolig ikke vil være skadelig, sa hun. Når man formidler svar fra tester og undersøkelser er det også viktig å forklare på en forståelig måte.

– Er det usikre risikoer ved prøvesvar eller diagnoser, bruk naturlige intervaller eller prosenter. Det er lettere å forstå. Man kan for eksempel si:

  • Om vi tester 1000 pasienter vil kanskje 200 ha dette eller dette.
  • Om du har en negativ test kan vi være nesten sikre på at vi ikke har oversett noe alvorlig.

– Noen ganger må du bare lytte og ikke gjøre så mye. Selv om du er usikker på hva som feiler pasienten er det alltid viktig å lytte oppmerksomt til pasienten. Det er enda mer viktig i de tilfellene hvor du er usikker på diagnose eller behandling, la hun til.

LES OGSÅ: Ta en legemiddelgjennomgang med fastlegen

Hva kan du gjøre?

Har du som pasient tenkt på hva som gjør at du får tillit til legen? Det kommer faktisk litt an på hvor man bor i verden. Det gjelder for eksempel legens antrekk.

– Det er viktig at legen ser ut som en lege. Kle deg som en lege. Det bidrar til at pasienten stoler mer på deg og får et bedre forhold til deg. Det kommer an på hvor du bor hva det innebærer. I USA har de scrubs (operasjonsuniform), i noen land hvit frakk, i andre land dress.

Hun mente også at man som lege må se selvsikker og bestemt ut, selv om det kan være vanskelig når man er ung. Det er også viktig at selvsikkerheten ikke tipper over så man oppfattes som arrogant.

– Presenter deg også hver gang, og si at du er legen! Noen ganger vil pasienten glemme hvem du er. Pasienter møter så mange mennesker, for eksempel når de er innlagt på sykehuset, at de kan glemme hvem du er.

Dr. Lauper mente også det var essensielt at legen har et støttende team rundt seg.

– Som lege må du fortjene og opprettholde tilliten fra teamet ditt. Om sekretærene og sykepleierne stoler på deg, vil det både påvirke forholdet dere imellom og hvordan du kommuniserer med pasientene, slik at de vil stole mer på deg, avsluttet hun.

HOLD DEG OPPDATERT MED MEDLEMSBLADET SPONDYLITTEN – BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE

Kanskje du også liker disse: