Aslak danset seg friskere
Aslak Maurstad (31) danset seg inn i hjertene til det norske folk i fjor høst. Den intensive dansetreningen gjorde at han som AS-pasient kom i sitt livs beste form, og han unngikk sykdomsoppbluss og sykebesøk.
I fjor høst svingte Aslak Maurstad og dansepartner Marianne Sandaker seg på parketten i «Skal vi danse» gjennom flere måneder. De danset seg helt til finalen mot artist Alexandra Joner og Ole Thomas Hansen, men havnet på andreplass etter en svært spennende danseduell. Aslak hadde ikke forventet at han skulle nå så langt i en dansekonkurranse, men uke etter uke fikk han og Marianne bøttevis med stemmer fra TV-seerne. Det fikk de til tross for at han har nedsatt bevegelighet i noen ledd som følge av ankyloserende spondylitt.
– Hvorfor tror du at du ble en publikumsfavoritt?
– Jeg vet ikke selv om jeg ble det, egentlig, men har hørt folk påstå det. Kanskje folk kjente seg igjen i det å prøve sitt beste med et utgangspunkt som ikke er helt optimalt? Eller at de likte samspillet mellom Marianne og meg? Jeg var jo kjempeheldig og fikk DEN supre dansepartneren, som jeg følte jeg kunne stole veldig på hele veien. Så kanskje det også skinte gjennom, sier han.
LES OGSÅ: Aslak Maurstad lar ikke ankyloserende spondylitt stoppe seg
Skjulte manglene
I kommentarfelt på sosiale medier var det noen som betvilte at Aslak hadde AS-diagnosen. De mente det ikke ville være mulig for ham å danse slik han gjorde, dersom han hadde hatt slik leddsykdom.
– Hva tenker du om det?
– Haha! Det er veldig stas, for da må det jo ha gått bra! Jeg har mye å takke Marianne for når det gjelder det. Hun klarte å tilpasse dansene veldig, så de største manglene mine ble godt gjemt. Vi gjorde veldig mange tilpasninger, for å for eksempel bruke andre muskler og bevegelser til å kompensere for tapt bevegelighet. På den annen side er det er jo sikkert en virkelighet mange med usynlige sykdommer forholder seg til, nemlig det å ikke bli trodd. Det må være mye verre for folk med for eksempel psykiske plager. Mitt budskap i denne sammenhengen må vel være at det er veldig usannsynlig at folk lyver om sykdommer, så det er ikke så mye vits i å mistenke noen for det, sier han.
Aslak har tidligere uttalt til Spondylitten at han er en veldig sta fyr. Etter så mange år med kronisk sykdom har han lært seg å ikke sette begrensninger i eget liv. Derfor sa han også ja til utfordringen med å delta i en dansekonkurranse.
– Jeg tenker at jeg får til alt – helt til jeg ikke får det til. Man kan ikke si nei til ting i tilfelle ledd blir betent, det ville være dumt. Da hadde man jo ikke fått gjort noen av de tingene man har lyst til, sier han og legger til:
– Det er ikke noen skam å ha litt ekstra utfordringer. Det er det mange som har. Og så fort jeg godtok det med meg selv, ble det mye lettere for meg å leve sånn som jeg ønsket, sier han.
LES OGSÅ: Spondyloartritt – Ikke bare vondt i ryggen
Grundig forberedt
Aslak forteller at han forberedte seg veldig mye for å kunne delta i dansekonkurransen.
– Jeg forberedte meg antakelig mer enn alle de andre deltakerne til sammen. Jeg tok kontakt med det medisinske teamet mer enn en måned i forveien og ba om øvelser tilpasset min situasjon, for å sørge for at jeg ikke skulle bli dårlig. Jeg trente i timevis hver dag – i mange uker – før opptakene begynte. Alt var bare preventive øvelser. Målet var å ikke måtte trekke meg på grunn av inflammasjon eller lignende, og det gikk! Så det var det definitivt verdt det, forteller han.
Treningsprogrammet besto av tøyeøvelser, kondisjon, styrke, bevegelighet og balanse. Faktisk alt unntatt dans.
– Jeg bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle øve noe på dans. Det var viktig at jeg fikk ha reisen i dans i programmet. Men å forhindre sykdom, det kunne jeg prøve på med god samvittighet, sier han smilende.
Siden han var med så lenge ble det mange måneder med dans og trening. Han opplevde lite utfordringer grunnet sykdommen, så han unngikk å måtte roe ned eller tilpasse treningsopplegget.
– Det var noen ganger jeg var litt engstelig, men det viste seg alltid å være muskulært eller ufarlig, så jeg kunne fortsette å belaste. Heldigvis!
Rørende krykkedans
I finalen danset Aslak og Marianne tre danser, og en av dem ga dem full pott med 30 poeng. Da danset de showdans til låten «Forest Gump Suite» av Alan Silvestri. Den brukte Aslak til å fortelle noe om seg selv, fordi hovedkarakteren i filmen fra 1994 også brukte krykker på grunn av kroppslige problemer.
Selv om det bød på litt hodebry for dansepartner og koreograf Marianne, var det for Aslak naturlig å inkludere krykkene i dansen. De har hatt en sentral plass i livet hans gjennom mange år med inflammatorisk leddsykdom. Opprinnelig hadde Aslak bare krykkene på dansesenteret dersom han skulle få problemer med for eksempel en betent hofte. Underveis begynte de å trene litt med krykkene, i tilfelle de måtte inkludere krykkene i dansen på noen måte.
Krykkedansen deres rørte enormt mange, og dommerne responderte med tårevåt applaus. Dommer Morten Hegseth sa at det var noe av det vakreste han hadde sett, og at Aslak viste med dansen at det er noe perfekt i det uperfekte.
– Stive ledd og litt kranglete fysikk har ingen betydning for om man vinner «Skal vi danse» eller ikke. Det handler like mye om å vinne hjertene til det norske folk og oss som sitter her, og akkurat nå vant du hjertet mitt, sa han.
– Alle kan!
Merete Mørk Lingjærde roste Aslak, og sa at hvordan han brukte krykkene som en rekvisitt for å fortelle en historie var helt fantastisk.
– Jeg har aldri sett deg danse så bra. Det var briljant det du gjorde her, sa hun.
Trine Dehli Cleve måtte gi Aslak en personlig klem og takk for showdansen.
– Det du gjorde nå, var å vise at alle kan. Uavhengig av om man tror det eller ikke. Det at du ikke har vært på sykehuset i denne perioden, selv om du trodde du skulle være nødt til det, viser at dans er bra for kroppen også, sa hun.
Krykkedansen ga også mange i samme situasjon inspirasjon til å tørre å prøve noe de ikke trodde de skulle mestre. Aslak forteller at han i etterkant har fått veldig gode tilbakemeldinger fra medpasienter.
– Jeg er så glad for at Marianne var villig til å gå med på å lage noe så vanskelig. Det er jo helt utenfor hennes kompetanseområde, så klart. Vi har aldri sett noen lage en pardans på krykker før, så vi ble nødt til å finne opp alt. Jeg synes det var en skikkelig verdig avslutning på hele historien, sier han.
Stabil sykdom
Spondylitten snakker med ham i midten av januar, to måneder etter siste dans, for han har vært en travel mann. Aslak forteller at han er overrasket over at den intensive danseperioden ikke bød på sykdomsoppbluss. Også etter at dansesirkuset var over har sykdommen hans vært stabil.
– Jeg har faktisk ikke vært på sykehuset en eneste gang etter at jeg ble med i TV-produksjonen. Det er merkelig. I 2022 var jeg der over 20 ganger, forteller han.
Da hadde blant annet Aslak deltatt i realityprogrammet «Farmen Kjendis».
Aslak innrømmer at det heller ikke har vært rom for å fortsette med treningen.
– Det vil jeg også gjøre noe med. Jeg har nå vært i mitt livs form, og da er det nok lurt å benytte seg av det momentumet til å få inn litt rutiner. Men det er veldig tricky å få inn rutiner når jeg er frilans, fordi ingen dag er lik. Så jeg leter fremdeles etter en smart ordning der.
LES OGSÅ: Livsstilanbefalinger ved revmatisk sykdom
Strømming og TV
Aslak er en allsidig mann med mange talenter. Han er utdannet tekstforfatter og har skrevet en rekke sceneforestillinger, men er også skuespiller og har hatt roller i en rekke filmer og TV-serier. I tillegg har han gitt stemme til over tusen rollefigurer i over hundre animasjonsserier, samt at han deltar i ulike reality- og kjendisprogrammer på TV. I fjor deltok han både i «Farmen Kjendis», «Sofa» og vant andre sesong av «Forræder» på TV2.
Framover blir Aslak blant annet å finne på sin egen Twitch-kanal «Klokkismann», der han lager underholdning knyttet til dataspill.
– Jeg streamer der hver uke, så det er det mest faste stedet man kan se meg. Der kan jeg også snakke med alle som ser på, og det synes jeg er ekstra stas. Utover det jeg gjør der, som primært er gaminginnhold, er jeg også med i den nye sesongen av TV-programmet «Sofa» sammen med familien, avslutter han.
Denne artikkelen er hentet fra Spafo Norges medlemsblad Spondylitten 1-24. Det er kun noen av artiklene våre som legges ut på nett.