740 pasienter planlagt for behandlingstur våren 2018

Første uken i desember kan de som har søkt behandlingsreise til utlandet for våren 2018 regne med at de får svar på om de har fått tildelt tur. Det er foreløpig planlagt å sende rundt 740 pasienter på klimabehandling første halvåret.

De som skal på første vårtur til Vintersol på Tenerife har allerede fått brev om tur. Brevene til de andre har blitt forsinket i denne tildelingsrunden, fordi det har vært vanskelig å finne flyavganger med plass til alle til noen av reisemålene.

– Vi har sagt til de som ringer at de får svar i løpet av desember, og nå satser vi på at brevene går ut i neste uke, forteller Seksjonsleder for Behandlingsreiser til utlandet, Hilde Mogan til Spondylitten.

LES OGSÅ: Ekstra behandlingsreiseplasser til Opatija og Marbella

Vårsesongen 2018

Nesten alle datoer for reiser første halvår er nå bekreftet. Det betyr at det sendes tre grupper til Igalo, med første avreise 17. april 2018. Det blir 140 personer i hver gruppe i vårsesongen.

Mange utenfor instituttet som gjør øvelser
I Igalo har man felles puste- og tøyeøvelser hver morgen. Foto: Trine Dahl-Johansen

Til Vintersol sendes det fire grupper, med første avreise 7. januar for 40 pasienter. Gruppe 2, som reiser i begynnelsen av februar, har 30 pasienter. Gruppe 3, med avreise 29. april har 60 pasienter og i slutten av mai sendes det en gruppe med 70 personer.

Til Opatija sendes det tre grupper med 30 pasienter i hver, med første avreise 1. mai. Til Health & Care Scandinavia i Marbella er det planlagt en gruppe på 30 personer, med avreise 23. mai.

Opprinnelig var det også inngått en avtale med Marbella Grand Care for hele 2018, men 6. desember 2017 opplyser Seksjon for behandlingsreiser til utlandet at avtalen er sagt opp. Les mer om dette her.

LES OGSÅ: Forskriften åpner for flere diagnoser på behandlingsreise

Høstsesongen 2018

Reisene til Igalo og Vintersol for høstsesongen er også klare. Det arrangeres fire reiser til Igalo og to til Vintersol høsten 2018. Antallet grupper og reisedatoer for Opatija og Marbella er ikke avklart ennå, fordi man venter på svar angående fly og hvor mange pasienter de kan ta i mot.

ÅRETS SISTE UTGAVE AV SPONDYLITTEN KOMMER TIL DEG NESTE UKE

Oppstartsproblemer

Foruten Health & Care Scandinavia i Marbella har det blitt sendt grupper til alle behandlingsstedene høsten 2017. Spondylitten har fått melding fra noen deltagere om litt oppstartsproblemer, noen seksjonsleder Mogan bekrefter.

– Ja vi har hatt litt oppstartsproblemer her og der, et sted mer enn andre. De problemer som har vært har vi jobbet med fortløpende med sykepleier fra oss på stedet og fra kontoret her, sier hun.

Det er per6. desember 2017 inngått avtale ut 2018 med følgende steder:

  • Thalassotherapia, Opatija i Kroatia
  • Health & Care of Scandinavia, Aldea Health Resort, Marbella i Spania
  • Humlegarden SL Clinica Vintersol, Tenerife i Spania
  • Institute Dr. Simo Milosevic, Igalo i Montenegro

Thalassotherapia Opatija

Rehabiliteringssenteret ligger i Opatija, nord i Kroatia. Det er et kjent kursted med mildt og godt klima og vakker natur med nærhet til både fjell og sjø. Stedet har egen SPA-avdeling med basseng, massasje og frisør.

Strandpromenaden i Opatija med hvit og blå trebåt og steiner ved sjøen
Thalassotherapia er et kjent kursted i mildt og godt klima og vakker natur med nærhet til både fjell og sjø. Foto: Trine Dahl-Johansen

Det er innkvartering i enkeltrom. Alle rom har aircondition, er teppefrie og røykfrie. Det er toalett, dusj, telefon, safe, kjøleskap og TV på alle rom.

Flytid fra Gardermoen til Zagreb er ca. 2 timer og 45 min. Det tar ca. 2 timer med buss fra flyplassen til Thalassotherapia Opatija.

LES OM SPONDYLITTENS BESØK PÅ THALASSOTHERAPIA I OPATIJA HER!

Omgjort eldresenter

Health & Care of Scandinavia, Aldea Health Resort, var opprinnelig bygd som et eldresenter.  Det ble ombygd til rehabiliteringssenter før det åpnet. Det ligger ca. en kilometer fra San Pedro, et kjent sted på den spanske solkysten, og ca. ti kilometer fra Marbella. I San Pedro er det en veldig fin strand ca. to kilometer unna. Det er utendørsbasseng på området. Stedet har egen SPA-avdeling med badstue, massasje og frisør.

Alle bor alene på dobbeltrom. Det er toalett, dusj, telefon, alarmknapp, hårføner, safe, aircondition, kjøleskap og TV på alle rom. Alle rom er teppefrie og alle senger har tempurmadrass.

Flytid fra Gardermoen til Malaga er ca. 4 timer. Det tar ca. 50 min med buss fra flyplassen til rehabiliteringssenteret.

Igalo i Montenegro

Institutt Igalo ligger innerst i Bokafjorden. Stedet er kjent for sin gytje og mineralvann, milde klima og vakre natur med nærhet til både fjell og sjø. Like nedenfor instituttet er det en lang strandpromenade. Det finnes små strender langs promenaden. Instituttet har to hotellfløyer og en stor behandlingsavdeling.

Det er innkvartering i enkeltrom. Alle rom og balkonger er røykfrie. Det er toalett, badekar m/dusj, telefon, safe, kjøleskap og TV på alle rom. Det er ikke hårføner på rommene. Noen rom i 4.etg er handicaprom og har dusj – ikke badekar. Det er noen teppefrie rom.

Flytid fra Gardermoen til Tivat er ca. 3 timer, og det tar ca. 30 min med buss fra flyplassen til Igalo.

Vintersol på Tenerife

Clinica Vintersol – Humlegården ligger ved stranda Las Vistas i Los Christianos på Tenerife. Vintersol har svensk og spansk personale. Stedet er godt tilrettelagt for funksjonshemmede, med lett fremkommelighet overalt. Det er lett adkomst til stranden og til den 10 kilometer lange strandpromenaden, som forbinder byene Los Christianos og Los Americas.

Det er innkvartering i enerom og alle rommene er tilrettelagt for rullestolbrukere. Alle rom har terrasse, aircondition, kjøleskap, telefon, safe (nøkkel kan leies i resepsjonen) og alarm ved sengen og på badet. Alle rom har en hev- og senkbar seng. De fleste rom er enkeltrom, men der det er dobbeltrom er den andre sengen vanlig.

Flytid fra Gardermoen til Tenerife er ca. 5,5 timer. Bussturen fra flyplassen til Vintersol tar ca 30 minutter.

LES OGSÅ: Avliver mytene om behandlingsreiselotteriet

Betaling

Egenandelen for en behandlingsreise til utlandet vil i 2018 være på 118 kroner per døgn, totalt 3304 kroner for 4 uker. Som vanlig vil faktura blir tilsendt etter hjemkomst. Trekker du deg innenfor 6-4 uker før avreise uten legeerklæring, må du betale et gebyr på 750 kroner. Om du må trekke deg de siste fire ukene før avreise, uten legeerklæring, må du betale hele egenandelsbeløpet.

Behandlingsreiser inngår i frikortordningen for egenandelstak 2. Fakturaen må likevel betales, og når det er registrert sendes det rapport til HELFO, som refunderer automatisk når/om egenandelstaket er nådd.

LES OGSÅ: På rehabilitering på egenhånd i Kroatia

Helsetrygdkort

Alle som deltar på en statlig behandlingsreise er kollektivt forsikret i Europeiske Reiseforsikring. I tillegg omfattes gruppen av Norsk Pasientskadeerstatning. Du må selv undersøke hvilken type forsikring som kreves for teknisk utstyr som for eksempel PC, digitalt kamera, rullestol etc. Ved permisjoner med overnatting utenfor behandlingsstedet gjelder ikke den kollektive forsikringen.

De som reiser til behandlingsstedene i Spania og Tenerife må i tillegg ha med gyldig Europeisk helsetrygdkort. Husk at kortet har utløpsdato og at det kan ta litt tid å få tilsendt nytt, så være ute i god tid. Kortet kan du bestille og fornye på helsenorge.no, eller ved å ringe servicetelefonen deres 800 43573.

HOLD DEG OPPDATERT MED SPONDYLITTEN!

Artikkelen ble revidert med nye opplysninger 6. desember 2017

Kanskje du også liker disse: