Kvinne setter subcutan sprøyte i magen
Forskerne ville finne ut hvor stor prosentandel av pasientene som fikk sykdomsoppbluss ved å redusere eller seponere den biologiske medisinen helt. Illustrasjonsfoto: Vchalup/Dreamstime.com

Anbefaler ikke å slutte helt ved symptomfrihet

Dersom den biologiske medisinen man bruker fører til symptomfrihet er det fristende å stoppe behandlingen en periode. En stor multisenterstudie på axSpA-pasienter anbefaler heller at man reduserer vedlikeholdsdosen, for å hindre sykdomsoppbluss.

Studien er et samarbeid mellom flere forskere ved klinikker i Europa og USA. Den ble første gang presentert under den store revmatologkongressen EULAR i 2020. Forskerne ønsket å undersøke nytten av dosereduksjon hos pasienter med aksial spondyloartritt (axSpA) som ble behandlet med TNFalfa-hemmeren Cimzia (certolizumab pegol – CZP). De ville blant annet se på om kjønn, alder eller om noen av undergruppene av aksial spondyloartritt hadde betydning for å opprettholde remisjon etter dosereduksjon, altså det som regnes som god effekt og symptomfrihet.

Hvor mange får tilbakefall?

Bakgrunnen for studien var at tidligere studier har vist at seponering av biologiske medisiner i kategorien TNFalfa-hemmere hos pasienter med axSpA, som har oppnådd vedvarende remisjon, ofte førte til oppbluss av sykdommen. Ingen hadde imidlertid formelt testet strategier for dosereduksjon i en stor gruppe axSpA-pasienter. Det var heller ikke tidligere evaluert om slike tilbakefall etter dosereduksjon og seponering er assosiert med en spesifikk demografisk undergruppe.

Forskerne kalte studien C-OPTIMISE og ville finne ut hvor stor prosentandel av pasientene som fikk sykdomsoppbluss.

De inkluderte pasienter som fortsatte på samme medisindose, de som fikk redusert vedlikeholdsdose og de som fikk denne behandlingen helt seponert. Deretter så de på om sykdomsoppblussene hadde sammenheng med noen spesielle faktorer.

LES OGSÅ: Verdien av å oppnå remisjon

Flere oppbluss med placebo

Denne fase III-studien inkluderte voksne pasienter med aktiv axSpA, men som ikke hadde hatt symptomer i mer enn fem år. De 736 pasientene hadde enten radiografisk aksial spondyloartritt (ankyloserende spondylitt) eller den ikke-radiografiske varianten.

Pasientene ble behandlet med 200 mg Cimzia hver andre uke, men hadde hatt en startdose på 400 mg ved de tre første injeksjonene.

I løpet av den 48 uker lange induksjonsperioden oppnådde 44 prosent av pasientene vedvarende remisjon og 313 pasienter deltok videre inn i den 48 uker lange vedlikeholdsperioden. 168 hadde den radiografiske varianten og 247 var menn. 84 prosent av de med r-axSpA og 83 prosent av de med nr-axSpA som fikk full dose ved vedlikeholdsbehandling opplevde ikke oppbluss. Blant de som fikk redusert vedlikeholdsdose var det 82 prosent med r-axSpA og litt over 75 prosent med nr-axSpA som ikke opplevde oppbluss. I placebogruppen, som fikk narremedisin, ble dette redusert til henholdsvis 18 prosent og 23 prosent. Lignende responser ble funnet blant pasientene når man sammenlignet kjønn og alder.

– Resultatene av C-OPTIMISE-studien indikerer at en redusert vedlikeholdsdose er egnet for de pasientene med axSpA som oppnår vedvarende remisjon etter 1 års CZP-behandling. Det er uavhengig av hvilken axSpA-kategori de er i, hvilket kjønn de har eller hvilken alder de har. Fullstendig seponering av behandlingen anbefales ikke på grunn av høy risiko for sykdomsoppluss, konkluderer forskerne.

LES OGSÅ: Behandlingseffekt på leddødeleggelser tar tid

Tabell fra studie om remisjon og vedlikeholdsdose
De som slutter helt på medisinen Cimzia etter remisjon får flere sykdomsoppbluss enn de som får en lavere vedlikeholdsdose. Ill: Abstraktet fra ARD/BMJ

Denne artikkelen er hentet fra Spafo Norges medlemsblad Spondylitten. Det er kun en liten andel av artiklene våre som legges ut på nett. 

Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spondyloartrittforbundet Norge ved å klikke på denne lenken.

Som medlem kan du velge å lese Spondylitten kun digitalt. Våre medlemmer har tilgang til alle digitale utgaver ved å logge seg inn på MinSide.

Husk at vi også kan tilby mange gode medlemsfordeler! Klikk her for å finne ut mer om dem

Kanskje du også liker disse: