Fotøvelser for å bli venn med føttene dine

Fotterapeut Nina Koteng Steen tipser om enkle fotøvelser. – Trening av føttene er viktig! Det bør gjennomføres hver dag. Spark av deg skoene og kom i gang! sier hun.

Noen spondyloartrittpasienter får betennelse i senefestene (entesopati). Det kan for eksempel være i sitteknuter, rundt hæler, albuer, i kjeven og i ribbensfester. Det kan være svært smertefullt når det setter seg i føttene og mange vil oppleve at det blir vanskelig å opprettholde den vanlige aktiviteten.

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien. Bindevevet er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne. Lidelsen skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag, ofte i kombinasjon med dårlig fottøy.

Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt.  Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet.

Hælsmerten kan føles skarp som knivstikk, eller som en tegnestift på undersiden av foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund, skriver nemus.no.

Gode sko, spesialtilpassede såler, variasjon i treningen og fotøvelser vil kunne hjelpe på smertene.

Klikk på bildene for å se de i full størrelse og beskrivelse av øvelsene.

LES OGSÅ: Lidenskap for føtter

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID – BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN!

Andre tips:

  • Hoppe tau er en god øvelse
  • Løp mye barbeint i naturen, eller aktiviser musklene ved å bruke balansematte eller MBT-sko

LES OGSÅ:

Du kan trene bort hælsmertene

Ta vare på føttene dine!

Lidenskap for føtter

En seng til foten

LÆR MER OM FØLGESYKDOMMER OG SPONDYLOARTRITTER HER!

Kanskje du også liker disse: