Hva får du i ny uføretrygd?

Fra 2015 innføres den nye uføretrygden. Bekhterever’n har fått NAV til å regne ut noen eksempler, for å vise hva det vil bety økonomisk for dagens uføre.

I det kommende nummeret av Bekhterever’n forteller vi deg også om hvordan det nye uføretrygdesystemet skal fungere, blant annet med en kalkulator på nett.

Den kan du selv benytte for å beregne hvor mye av ekstrainntekten din du vil sitte igjen med, dersom du har restarbeidsevne du vil bruke.

Vi har også sett på hvordan regelverket er for sykepengerettigheter og sykemelding for enkeltstående behandlingsdager.

I tillegg viser NAV oss hvordan de regner ut arbeidsavklaringspenger. Visste du forresten at du mister særfradraget ditt for uførhet, dersom du må over på arbeidsavklaringspenger?

Energityver

Om du er en av dem som har hørt om boka Energityvene, har du trolig fått tak i den allerede. Du som ikke har sett boka, vil kunne få mange gode tips og råd fra en av forfatterne, Elin Fjerstad. Hun guider deg til hvordan du kan bekjempe energityvene og få bukt med utmattelsen, som så mange med revmatisk sykdom sliter med.

Les også: Psoriasispasienter må passe på livvidden

Spondyloartritt – en samlebetegnelse

– Jeg har fått noe som kalles spondyloartritt – hva er det?

Det er fort gjort å bli forvirret, når det under en slik samlebetegnelse ligger seks ulike diagnoser – blant annet det vi kaller Bekhterevs sykdom og psoriasisartritt. De har mange fellestrekk, men er også ganske forskjellige. I neste nummer av Bekhterever’n kan du lære mer om de ulike diagnosene innenfor denne kategorien.

Usikker fremtid for behandlingsreiser

På behandlingsreiser til utlandet denne sommeren møtte vi blant annet noen av fysioterapeutene i Balçova i Tyrkia, som nå utdanner seg til osteopater.

Vi har også snakket med Seksjon for behandlingsreiser til utlandet, ved Rikshospitalet, som forteller om de nye anbudsrundene de har foretatt i år. 1800 pasienter vil få behandlingsreise i 2015. Noen behandlingssteder har falt ut og nye har kommet inn. Hvordan fremtiden til behandlingsreiser ser ut, vet de lite om foreløpig.

– De signalene vi har fått sier at dersom det kommer nye føringer fra departementet, kommer de når statsbudsjettet legges fram i oktober. For oss er det litt sent, siden hele 2015 allerede er planlagt, sier Kari Berg fra seksjonen til Bekhterever’n.

Les også: 20 millioner kroner skal avgjøre om biobytte er trygt

Norge på tvers

Vi har også møtt Magnus Aunan Jørgensen (23), som skulle gå Norge på tvers i sommer. Han oppdaget at ting ikke alltid går som planlagt, men at man ikke trenger å gi opp for det.

Hverdagsbekhtereveren vår, Odd-Erik Lauritzen har vi puttet på forsiden denne gangen. Han mener han har en super jobb med tanke på bekhterevplagene, men vi lar oss imponere av en mann som stadig står i isvann til halsen for å steame opp tette sluk i Tromsø.

I slutten av september kommer det nyeste nummeret av Bekhterever’n til en postkasse nær deg.

Får du ikke bladet tilsendt, kan du melde deg inn her og bli fast leser!

Kanskje du også liker disse: