– God kroppsholdning bør opprettholdes hele tiden

Kroppsholdning, sovestilling, trening, sittestilling og arbeidsstilling. Det er mye man som spondylitt bør passe på.

Prof. Dr. Edward Senn, spesialist i fysikalsk behandling, og prof. Dr. Uwe Lange har sett på hvor nyttig pasientundervisning og fysioterapimuligheter er for pasienter med radiografisk aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom). I ASIF-News har de tyske professorene gitt noen råd de mener disse pasientene bør følge.

– Når pasienten får diagnosen aksial spondyloartritt bør de få omfattende råd om hvordan de skal opprettholde en god kroppsholdning hele tiden. De bør lære dynamiske, hvile- og arbeidsstillinger. Diagnoserelatert pasientundervisning bør repeteres fra tid til annen utover i sykdomsforløpet. Bare når de har fått slike råd og undervisning kan pasienten tilpasse livet sitt og arbeidsmiljøet på en slik måte at det vil ha innvirkning på hvordan sykdommen utvikler seg, skriver sveitseren og tyskeren.

LES OGSÅ: Tastenakke kan ødelegge ryggraden din

Sovestilling

Professorene mener disse pasientene bør sove på en rett, fast seng med en pute som akkurat er tykk nok til å gi en horisontal posisjon for ansiktet. Årsaken er at man forhindrer at hofteleddene og ryggen blir bøyd og tendensen til krumning blir mindre. En liten pute kan være nødvendig for å forhindre smerter på grunn av for mye strekk i nakken.

– De bør gjøre det til en vane å sove på ryggen. En madrass hvor man synker ned, vannseng eller en pute som rekker under skuldrene bør unngås.

Valp sover på ryggen
Spondyloartrittpasienter bør gjøre det til en vane å sove på ryggen
Foto: Lars Sundström

Sittestilling

Dr. Senn og Dr. Lange skriver at en god kroppsholdning bør opprettholdes mens man sitter.

– Å sitte i lengre tid av gangen i lave, myke sofaer, eller i stoler hvor setet er lent bakover, bør unngås. Når man sitter på en myk flate, som også er lent bakover, vipper bekkenet og korsryggen bakover så man får pukkelrygg. Dette fører til smerter når pasienten prøver å reise seg igjen.

Arbeidsplassen

Arbeidsplassen bør gi pasienten anledning til å skifte mellom å sitte, stå og gå.

– Fysisk aktivitet med belastning på rygg- og nakkemuskler over lengre tid, samt arbeid i foroverbøyd stilling og bøying bør unngås. Lange perioder i ugunstige posisjoner sliter på musklene, som primært har ansvaret for å holde kroppen oppreist, og forkorter muskelmotstanden.

LES OGSÅ: Hjelpemidler på arbeidsplassen

Trening

De mener at idrett og utholdenhetsaktiviteter i en relativt rett kroppsholdning bør utføres regelmessig. Helst fire til fem ganger i uken, men det er best om man gjør det daglig.

– Hver treningsøkt fører til en positiv oppbygning av musklene. Det gjelder blant annet styrke, utholdenhet, koordinasjon og elastisitet. Økt muskelstyrke fører til økt kapasitet og mindre smerter.

Øvelser for å bekjempe kuppelryggen og begrensninger i hofteutslag bør gjøres daglig. Det kan for eksempel være repeterende øvelse med å løfte overkroppen med bøyde albuer fra liggende stilling. Denne formen for øvelser trener ryggmusklene som retter ut ryggen. De hjelper også til med å mobilisere brystbenet, samtidig som pasienten selv kan kjenne hvordan han skal korrigere dårlig kroppsholdning.

Øvelser og trening som må utføres på egenhånd av pasienten bør gjentas jevnlig. Regelmessig motivasjon og korreksjon er avgjørende.

LES OGSÅ: Slik trener du hjertet med intervalltrening

Betennelse

Betennelsesaktivitet lokale steder på kroppen skal først og fremst lindres med varmt eller kaldt. Kaldt minsker smertefølelsen og intensiv trening er lettere etterpå. Varme øker blodsirkulasjonen og løser opp muskelspenningene.

Lungekapasitet

Lungekapasiteten bør opprettholdes med regelmessige sportsaktiviteter og ved daglig rotasjonstrening. Man bør strekke i liggende posisjon på en ball eller et sammenrullet teppe, helst kombinert med dype åndedrag.

– Dette gjør at man får en mekanisk utvidelse av brystkassen og man øker elastisiteten i musklene i området, forklarer de.

LES OGSÅ: Bedre hverdag med mensendiecktrening

Rehabilitering

Spondyloartrittpasienter bør ha mulighet for årlige rehabiliteringsopphold. Dersom betennelsesaktiviteten ikke er alt for høy, bør de ha fysioterapi og diverse vannbehandlinger.

Smerte på grunn av betennelsesprosessene fører til overbelastning av musklene. Funksjonen av ryggraden og leddene blir begrenset.

Vannbehandlinger hjelper pasienten til å kontrollere smertene og i noen grad er vannet også betennelsesdempende. Et intensivt treningsopplegg og andre elementer i et sammensatt rehabiliteringsprogram gjør det enklere for pasientene å holde musklene sterke og elastiske.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID – BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN

Kanskje du også liker disse: