Nytt fokus for fysioterapi og spondyloartritt

Høstens nummer av Bekhterever’n (Spondylitten) er fylt med saker om blant annet psoriasisartritt, rehabilitering i Norge, arbeidsliv som kronisk syk og nye anbefalinger for fysioterapi.

En av spondyloartrittene heter psoriasisartritt (SpA) og regnes som kusinen til aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom). Psoriasisartritt arter seg svært forskjellig fra person til person, så det er fem undergrupper av sykdommen. Rundt 30 prosent har hovedproblemene fra rygg- og bekkenledd.

Rundt 70 prosent av de som får SpA har allerede psoriasis, rundt 15-20 prosent får hudlidelsen etter leddbetennelsen og resten får SpA og hudsykdommen samtidig. Av de som får psoriasis først, kan det ta 10-20 år før leddsymptomene kommer.

Derfor er det så viktig at man tar sykdommen på alvor og behandler både hudlidelsen og leddplagene når de dukker opp. I neste utgave av Bekhterever’n (Spondylitten) kan du lære mer om sykdommen og hvordan du kan leve bedre med en slik lidelse.

LES OGSÅ: Nye muligheter for å få en spondyloartrittdiagnose

Norgesrehabilitering

Noen uker med rehabilitering i Norge kan ha god effekt for de med spondyloartritter. Vi vet at klimabehandling er effektiv behandling, men også noen uker i Norge med oppfølging og trening kan ha god effekt. Hanne Railo fikk mindre smerter og bedre bevegelighet etter fire uker på Vikersund Kurbad og forteller om oppholdet sitt.

STØTT OSS I VÅRT FRIVILLIGE ARBEID!

Vanskelig yrkesvalg

Hvilken jobb passer for en som har spondyloartritt? Vi får ganske ofte henvendelser om det. Særlig fra de som må skifte yrke fordi den jobben de har fungerer dårlig i kombinasjon med sykdommen. Vi har derfor laget en artikkel som heter «Jakten på den ideelle jobben for en kroniker».

Dessverre finnes det ikke en liste over egnede jobber, for det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder hva som passer for den enkelte. I tillegg til den enkeltes sykdomsforløp skal man ta hensyn til egnethet, kunnskap, erfaring og ikke minst lysten på det spesifikke yrket. Et generelt råd er å finne noe som du liker å holde på med. Da er det også lettere å skyve smertene i bakgrunnen og ikke gi det for mye fokus.

Samtidig er det en vanskelig balansegang, siden man jo skal lytte til kroppen og ta hensyn så den får nok hvile på de verste dagene. Vi håper likevel artiklene om arbeidsliv og kronisk sykdom gir noen nyttige innspill til de som trenger litt hjelp til å finne en ny vei.

LES MER OM DE ULIKE SPONDYLOARTRITTENE HER!

Snakk med fysioterapeuten!

Nye anbefalinger for fysioterapi sier at spondyloartrittpasienter kan trene hardere enn man tidligere trodde. En kombinasjon av flere behandlingsformer kan også være gunstig. Det har ført til nye anbefalte fagprosedyrer for fysikalsk behandling av spondyloartrittpasienter. Spiller det noen rolle da? Vi går vel i den samme tralten uke etter uke, dersom vi er så heldige å ha en plass hos en fysioterapeut i det hele tatt?

Det er nettopp derfor det er så viktig! Det gir både deg og fysioterapeuten muligheten til å tenke litt nytt.

Før trodde man at intensiv trening kunne få sykdommen til å blusse opp. Nyere studier viser at det ikke er tilfelle. Vår pasientgruppe har høyere risiko for hjerte- karsykdom, så det at vi kan trene med litt høyere intensitet, uten at grunnsykdommen blir forverret, åpner for muligheter til litt annen trening enn bare å vedlikeholde bevegelighet. I disse fagprosedyrene går de gjennom en rekke behandlingsformer innenfor fysioterapi og legger vekt på at behandlingen må være individuelt tilpasset. Selv om vi har samme diagnose er vi ulikt rammet og sykdommen varierer i intensitet gjennom livet.

Disse nye fagprosedyrene for fysikalsk behandling kan være en fin mulighet for deg til å ta en prat med fysioterapeuten din og finne ut om dere i fellesskap skal gjøre noen endringer i behandlingsopplegget.

LES OGSÅ: Kastrering var behandling for spondyloartritt

Smoothiehimmel

Vi har også en skikkelig godbit til slutt i høstens utgave. Tre herlige sider om smoothies, med frukt, bær og ulike grønnsaker. En skikkelig smoothiehimmel som passer for både små og store. Vi gir deg også gode råd om hvordan du kan lage smoothies uten melkeprodukter og hvordan du holder blenderen din i god stand.

Dette og mange andre godbiter finner du i Bekhterever’n (Spondylitten). Bladet sendes ut i disse dager og vil være i postkasser over hele landet i løpet av neste uke!

Vil du også bli fast leser av Spondylitten koster det 200 kroner for et helt år!

Kanskje du også liker disse: