Svette panner og latter på StikkUT-turer i Ålesund

I all slags vær har Spafo Norges likepersoner i Ålesund tatt med likesinnede på ulike turer i Møre og Romsdal de siste månedene. Det har blitt toppturer, fantastisk utsikt, påfyll av lokalhistorie, svette pannelugger og ablegøyer underveis.

Foto: Turgruppen i Ålesund

Både voksne, ungdommer og firbente har blitt med på de forskjellige turene som Ålesund-gjengen har arrangert. StikkUT er et turtrimopplegg, som det har blitt lagt til rette for i en rekke kommuner i Møre og Romsdal. Man deltar ved å finne fram til StikkUT-turmål og registrere poster digitalt.

Likepersonene til Spafo Norge i Ålesund har omfavnet konseptet, og valgt ut en rekke turmål i området Ålesund, Giske og Sula denne sesongen. Turgjengen startet allerede med turene i forbindelse med verdens AS-dag i begynnelsen av mai, men la opp til felles tur cirka hver 14. dag fram til slutten av sesongen i slutten av oktober.

–  Tanken bak er at det er kjekt å kunne gå på tur sammen, og det koster ingenting å delta. Alle interesserte kan bli med – uansett om du har diagnose eller ikke. Om dagsformen ikke er helt på topp kan du bli med et lite stykke på veien, og snu når det passer deg. Alle turer passer kanskje ikke for alle, men litt bevegelse er bedre enn ingenting, sier likeperson og turarrangør Margrethe Aarseth.

SE STORT BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN

Sprek turgjeng med barnevogn
Caroline, Lavrans, Wenche i bakgrunnen og Heidi og Robin koste seg i herlig sommervarme på gode stier rundt Mausavatnet.

LES OGSÅ: Spondyloartritt og fysisk aktivitet

Tyvstart

Hun legger til at om en har mulighet og lyst til å tyvstarte turen før gruppen har avmarsj, så er det også mulig. Kanskje vil en bare gå rolig og nyte turen alene i starten?  Kanskje har en ekstra dårlig dag og vil prøvegå formen litt før de andre kommer? Kanskje er en redd for å sinke de andre i motbakkene og føler litt på det?

– Vi prøver å ta hensyn og vente på hverandre, men det er ikke alltid så gøy å være den som blir venta på heller. Det vil alltid være slik at folk foretrekker ulikt tempo, men vi tilpasser oss så godt vi kan, og likepersonene har et ekstra ansvar, selv om de sikkert også kan bli litt for ivrige innimellom. Det er uansett fint å få beskjed om noen også er gått i forveien, sånn at vi andre kan holde litt utkikk og se frem til ytterligere selskap.

Det har blitt et variert turprogram, og turgjengen har trosset både vær og vind enkelte dager, men turer har det blitt uansett. Margrethe deler her noen turminner og bilder fra turene i vår og sommer, og håper det vil lokke enda flere med på fellesturene. Høstens mange StikkUT-turer kan du lese om i desemberutgaven av Spondylitten.

Trim og lokalhistorie

– På gruppeturen til Tueneset Kystfort var det fem glade turgåere og to hunder sammen på tur i begynnelsen av juni. De hadde strålende kveldssol og deilig varme, som endelig hadde kommet tilbake. Gruppen ruslet rundt på de godt tilrettelagte turstiene ved kystfortet og fikk med seg litt lokal krigshistorie fra området, hvor tyske soldater blant annet bodde i boligbrakke under krigen, forteller hun.

Tre stykker var også så spreke at de tok seg en liten topptur til varden på Pila.

–  Der finner man visdomsordet «Sunnmøringen ber stein medan han kviler», hogget inn i varden, ler hun.

LES OGSÅ: Er morgen- eller kveldstrening mest effektivt?

To ungdommer ved de tre bukkene Bruse over elva
Underveis til Vonhytta og Blåfjell møtte de på de tre bukkene bruse.

Tur til Geitnausa

Etter en formiddag med mye regn i slutten av juni klarnet det endelig opp da turgjengen skulle gå til Geitnausa, som ligger 456 meter over havet.

– Vi var fire voksne, to ungdommer og en hund som la i vei i herlig temperatur, men knotten var mer plagsom enn bakken som var skiltet «Damenes skrekk». Det ble en tur i flott natur, blant annet over Emblemsfjellet og forbi tregrensa, med en fantastisk utsikt underveis. På toppen stilte flere av deltagerne opp for fotografen og utfordret hverandre i å gjøre «planken». Det ble mye latter, men vi stoppet mens leken var god, flirer Margrethe.

Leirvågfjellet og Signalen

De hadde også en effektiv tur på Leirvågfjellet i begynnelsen av juli, hvor de fikk trent lungekapasiteten godt.

– Dagen før vi startet lette jeg fram sydvest og fullt ullundertøy, tross at kalenderen viste at vi var midt på sommeren, men vi slapp unna regnet og fikk faktisk litt sol også. Det ble en super tur i godt selskap, med mye bra utsikt, blant annet mot Vartdalsfjorden, forteller Margrethe.

To uker senere samlet hun en gjeng for å gå til toppen av Signalen, som ligger 231 meter over havet.

– Vi var fire stykker på tur, til tross for at det styrtregnet hele dagen. Men vi hadde flaks at regnet ga seg idet vi begynte å gå. Vi var faktisk tørre til vi nesten var ved bilene igjen. Det ble en kjekk tur med mye latter og fin utsikt allerede fra de første 20 meterne, forteller hun.

LES OGSÅ: Tøying gjør deg mer bevegelig

Kvinne tar planken på en stein
Wenche tar planken på toppen av Geitnausa.

Tur til Vonhytta og Blåfjell

I begynnelsen av august var det lagt opp til en tur til Vonhytta og Blåfjell. De hadde lett regn på veien opp, men sol og oppholdsvær på returen.

– Noen måtte rekke ferje og gikk kun til Blåfjell, mens resten gikk til Vonhytta. Derifra gikk noen av oss innom Blåfjell på returen. Vi hadde flott turvei hele veien opp. Underveis møtte vi på det tre bukkene bruse, og sjekket om Sulanissen hadde tenkt til å komme ut av skapet litt tidligere enn planlagt.

Tur rundt Mausavatnet

I midten av august hadde turgjengen lagt opp til en tur rundt Mausavatnet.

–  Det ble en fin tur i herlig sommervarme på gode stier, hvor det også var mulig å ta med barnevogn. En av deltagerne var godt kjent og viste oss en alternativ rute, så vi fikk lagt inn litt motbakke. Bekhterevtrollet sto og voktet over StikkUT-posten og vannet. Noen av oss avsluttet turen med et nedkjølende kveldsbad, forteller Margrethe.

Deler erfaringer

Hos en likeperson kan du få veiledning, råd og svar på mange spørsmål om sykdommen og ting som er relevant i forhold til den. Det kan for eksempel gjelde trening og behandling, hvor man skal henvende seg for å få hjelp i forbindelse med arbeidssituasjon, sykepenger og trygdeordninger, eller bare et medmenneske å snakke med, som lytter og tar deg på alvor.

Alle likepersoner hos Spafo Norge har taushetsplikt, så med mange på tur vil likepersonene vurdere om samtalen bør tas på tomannshånd, eller om den kan foregå i fellesskap underveis.

–  Fordelen med å være mange på tur sammen er at det er flere som kan bidra med sine erfaringer, men vi vil alltid avklare om det er greit for den som har spørsmål at det tas opp når alle er til stede, sier Margrethe.

LES OGSÅ: En likeperson kan hjelpe deg med å se nye muligheter

Margrethe og Robin på toppen av Leirvågfjellet
Margrethe og Robin fikk trent brystkassa godt på vei opp Leirvågfjellet.

Stikker fortsatt ut

Sesongen 2020 for koderegistrering og StikkUT-turer med Spafo Norges likepersoner i Ålesund er over, men de fortsetter med turer fremover. De satser på turstier med lys og uten for mange bakker, slik at de ikke så lett blir stoppet av glatt føre. Ta gjerne med hodelykt om du har det. Informasjon om planlagte turer finner du som egne arrangementer på facebooksiden til Spafo Norge, eller ved å ta kontakt med Margrethe Aarseth på telefon 99 74 89 52 eller e-post.

Gi beskjed på forhånd om du vil være med, så de vet hvor mange de venter på.

– Det er lurt å melde interesse på facebookarrangementene også, slik at vi vet om vi skal legge opp til å dele oss i flere grupper med tanke på smittevern. Siden det blir tidlig mørkt nå, og folk vil utnytte kveldene, så er turgjengen gira på å komme oss av gårde når vi har kommet frem til startsted. Om vi vet at alle interesserte har dukket opp trenger vi ikke vente med å gå, dersom alle har kommet tidligere enn oppsatt tid, avslutter hun og ønsker velkommen til mange flere turer i fellesskap.

Om du ikke har mulighet til å bli med noen av likepersongruppene våre på tur, men ønsker noen å prate med, kan du ringe hjelpetelefonen Spafo Hjelper Deg på telefon 412 04 200. Den er åpen onsdager klokken 12-15 og 18-21.

Alle arrangementene i regi av likepersonene til Spafo Norge annonseres på facebooksiden til organisasjonen. Per i dag har vi arrangerte turer i Ålesund og Stavanger. Om du følger Spafo Norge på facebook vil du få informasjon i nyhetsoppdateringen din når det legges ut nye turer. Du finner mer informasjon om konseptet StikkUT-turer på stikkut.no.

STIKKUT-TURER FOR ALLE

  • Man må ikke være medlem av Spafo Norge for å delta på StikkUT-turene, som arrangeres av likepersonene våre, men det kan være lurt å registrere interesse for arrangementene på facebooksiden vår. Dermed får de oversikt over hvor mange som ønsker å være med på hver tur, og kan legge opp til trygge rammer med tanke på smittevern.
  • Alle arrangementene finner du på facebooksiden til Spafo Norge.
  • Fellesturene kombinerer det å være fysisk aktiv med det å møte andre i samme situasjon, forhåpentligvis for å øke motivasjon og gi inspirasjon til å skape seg en bedre hverdag. Turene gir en ny mulighet for utveksling av erfaringer, stille spørsmål om spondyloartritter og livet med en slik kronisk sykdom.
  • Etter mange år med informasjonsarbeid til pasienter og pårørende har Spafo Norge erfart at selv de med lang fartstid med en slik diagnose har spørsmål og søker informasjon, både om sykdommen og temaer som har relevans til denne.

Kanskje du også liker disse: