Wirkola-brødre holder sykdommen i sjakk med golf

Brødrene Bjørn og Inge Wirkola har fått hver sin muskel- skjelettsykdom. De bruker golf for å få bedre livskvalitet.

Bjørn fikk diagnosen Parkinson like før han fylte 70 år, mens Inge, som er sju år yngre, har hatt aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) siden han var 35 år.

– Det er nok jeg som har vært hardest rammet. En tid satt jeg i rullestol. Nye medisiner samt at jeg begynte å spille golf har fått meg på beina igjen, smiler Inge Wirkola.

Bilde av et par på golfbane, hvor hun skal putte og han holder flagget
Golf er en sunn idrett hvor du får beveget deg i eget tempo, du får frisk luft og fine naturopplevelser. Illustrasjonsfoto: Trine Dahl-Johansen

Golf hver dag

– Jeg har trent hele livet, så jeg vet at aktivitet er bra for kroppen, og er med på å holde sjukdommen i sjakk, sier Bjørn Wirkola.

– Jeg tok opp golf for noen år siden.  Nå spiller jeg golf hver dag i Alta. Jeg er med som frivillig hjelper og har ansvaret for noe av banevedlikeholdet. Jeg var den første som kjøpte golfbil i Alta også. På golfbanen treffer jeg gode venner. Det er sosialt å spille golf, sier Inge Wirkola.

LES OGSÅ: Fotøvelser for å bli venn med føttene dine

Idrettsfamilie

Brødrene er hvert år med på Wirkola cup i Cha Am i Thailand. Den gamle storhopperen har sammen med Orkideekspressen laget en sosial cup for alle som har lyst til å spille en uformell turnering over to dager. I turopplegget er det også spill på mange andre baner i området rundt Cha Am og Hua Hin.

– Vi har alltid drevet med idrett i familien vår. Det er kanskje ikke kjent, men faren vår var den siste som fikk kong Haakons kongepokal før krigen. Han fikk den i kombinert. Vi har alltid drevet med idrett, selv om det var Bjørn som drev det lengst da, smiler Inge Wirkola.

LES OGSÅ: Treningstips og gode råd for spondylitter

Myker opp kroppen

Bjørn startet med golf etter at han la hopp og fotball på hylla. Ved siden av hoppkarrieren var han en goalgetter på Rosenborg i noen sesonger. Han har vært sportssjef på Byneset golfbane i Trondheim. Nå nyter han pensjonisttilværelsen, og er ofte på golfbanen.

Brødrene Wirkola er sikre på at golf er med på å holde dem spreke – og at sporten holder sykdommer på avstand.

– Golf er en fantastisk idrett som kan drives så lenge en lever. Jeg ser mange godt voksne som trives på golfbanene rundt omkring. Det er også en sunn idrett med mye frisk luft og mange fine naturopplevelser. Jeg vet av egen erfaring at det er godt for kroppen. Bevegelsene en gjør i golf myker opp kroppen. Jeg vil anbefale alle å begynne med den. Jeg vet at alle potensielle spillere vil bli ønsket velkommen på enhver golfbane i Norge, sier Bjørn Wirkola.

BLIR FAST LESER AV SPONDYLITTEN DU OGSÅ!

Kanskje du også liker disse: