
Spondyrapporten om følesykdommer til fastlegene
En ny rapport er klar for å sendes ut til fastleger og legespesialister som kommer i kontakt med spondyloartrittpasienter.
I Spondyrapporten denne gangen deler fagekspertise og pasienter kunnskap og erfaring om noen vanlige tilleggslidelser og følgeplager.
Målet med å gi ut den tredje Spondyrapporten er å øke fastlegenes kunnskap om flere tilstander og sykdommer som kan følge med en spondyloartrittsykdom. Den sendes til alle Norges fastleger, hudleger, gastroenterologer og revmatologer. I de tidligere utgavene har det blitt lagt vekt på det å henvise videre til spesialisthelsetjenesten, sette diagnose på de ulike spondyloartrittsykdommene – og skape bedre bevissthet rundt det at mange av disse pasientene rammes av flere av dem.
– I denne utgaven har vi lagt vekt på at spondyloartrittpasienter har utfordringer med følgesykdommer, som det er viktig at fastlegene har kunnskap om. Vi håper at det gjør dem mer oppmerksomme på hele sykdomsbildet og endringer som kan dukke opp hos SpA-pasientene de har på sine lister. Det kan dreie seg om alvorlige tilstander som krever hurtige tiltak, sier leder i Spafo Norge, Lillann Wermskog.
Hjerte og øyne
Hun forteller blant annet om den forhøyede risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom, fordi pasientene lever med betennelse i kroppen – ofte ikke godt nok behandlet. Hjertesykdom blant disse pasientene er veldig ofte oversett og underrapportert, både fra pasienters og helsepersonells side. Smertene i brystet kan fort feiltolkes som revmatisk betennelse. Kvinner får også atypiske symptomer som er mye mildere. Det kan for eksempel være ubehag i magen, tretthet og tung pust.
– Kardiolog Anne Grethe Semb, fra Diakonhjemmet sykehus, forteller om hva som bør undersøkes og følges opp hos denne pasientgruppen, for å kunne forhindre at de utvikler hjerte-kar sykdommer. Hun forteller også om hvilke tiltak som er viktige å igangsette, sier Wermskog.
Mange i denne pasientgruppen opplever å få øyebetennelse som regnbuehinnebetennelse (iridosyklitt). Det er en akutt tilstand, som krever umiddelbar behandling. Øyelege Øygunn Utheim, ved Øyehelseklinikken i Oslo, forteller om typiske symptomer og viktigheten av at fastlegene henviser disse pasientene til Ø-hjelpstimer hos øyelege eller øyeavdeling på sykehus.
Osteoporoseråd
Samtidig er denne gruppen mer utsatt for å utvikle osteoporose, noe som også er underdiagnostisert og underbehandlet. Mange av disse pasientene bruker steroidpreparater, noe som øker beinomsetningen og øker risikoen ytterligere for benskjørhet og brudd. I denne Spondyrapporten deler revmatolog Birgitte Nellemann fra Diakonhjemmet sykehus nyttig kunnskap om risikofaktorer, forebygging og behandling.
– Siden osteoporose ikke har noen symptomer, er det viktig at SpA-pasientene for gode råd fra fastlegen om hvordan man best mulig kan forebygge denne skjelettsykdommen, sier Wermskog.
Spafo Norge-lederen forteller at fastlegene også kan møte på situasjoner, der SpA-pasienter har bekymringer knyttet til medisiner og svangerskap.
– Vi har derfor snakket med revmatolog Marianne Wallenius fra Nasjonalt Kvalitets- og kompetansenettverk for Svangerskap og Revmatiske sykdommer (NKSR). Hun forteller om hvilke medisiner som kan brukes i forbindelse med tiden før, under og etter svangerskapet.
Pasienthistorier
– Vi håper at denne utgaven av Spondyrapporten vil gi et innblikk i hvordan slike følgesykdommer påvirker pasientens liv. Vi har derfor også med ulike pasienthistorier, for å belyse hvor utfordrende det kan være, sier Wermskog.
Hun forteller at selv om man anser behandlingen av spondyloartritt i dag som god, er det en del pasienter som likevel sliter med mye smerter. Det er også vanlig å få psykiske plager, da det kan være belastende å leve med sykdom som rammer ledd, hud og mage/tarm. En pasient forteller for eksempel om hvordan hun gikk inn i en depresjon, uten at hun selv var klar over det, på grunn av manglende kontroll på smertene.
– Vi har også med en sjekkliste fra psykolog, som fastlegene kan bruke når en pasient med revmatisk sykdom kommer inn og har utfordringer med mental uhelse, legger hun til.
Fatigue er noe som også mange rammes av, og mange av symptomene kan forveksles med depresjon.
– Det er en misoppfatning at slik utmattelse bare rammer de som er veldig syke og lite aktive. Vi har derfor med en pasienthistorie om det å bli rammet av fatigue, til tross for et liv med trening god fysisk form. Alle følgesykdommer som de med spondyloartritt får, er med på å øke sykdomsbyrden deres ytterligere. Det er viktig at de behandlerne pasientene møter i primærhelsetjenesten blir mer bevisste dette, slik at de bedre kan hjelpe dem til å ha så gode liv som mulig, avslutter Lillann Wermskog.
LES SPONDYRAPPORTEN HER

Foto: Lise Mette Eidet
Støtt vårt viktige arbeid ved å bli medlem av Spafo Norge. Vi jobber mot diskriminering og for likestilling, og driver med informasjons- opplysnings- og påvirkningsarbeid for mennesker med spondyloartritt.
Husk at vi også kan tilby mange gode medlemsfordeler!