Spondylitt Sigurd Rosted gjør suksess på landslaget

Sigurd Rosted er i vinden om dagen og høster lovord etter at han har hatt mye spilletid på landslaget i fotball. Etter tre landskamper i 2018 går det svært bra for forsvarsspilleren med ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom).

– En solid forestilling av Rosted på Ullevaal. Viser ro, spillerforståelse og muskler mot bulgarerne som slet i duellene med den norske stopperen. Dette var riktignok ikke mot den beste motstanderen, men Rosted gjorde jobben han er satt til å gjøre, og stort mer kan man ikke forlange, skriver nettavisen.no etter endt kamp mot Bulgaria i UEFA Nations League på tirsdag.

Debutscoring

Mot Albania i mars hadde han debuten ute på banen og fikk være med i 28 minutter. Han skuffet ikke og sørget for kampens eneste mål ved å nikke ballen inn. Til VG sier han om debutkampen;

– At det ble scoring også var litt uvirkelig.

Avisen beskriver ham som et rovdyr med fokus på kun ballen og at han er fryktløs på banen. Kampen mot Slovenia på Ullevaal var hans andre landskamp og den første hvor han fikk være med fra start.

LES OGSÅ: Slik skifter du dekk med vondt rygg

Ettertraktet spiller

I januar i år ble den 24 år unge Oslo-gutten kjøpt opp av den belgiske toppklubben KAA Gent og signerte en kontrakt for tre og et halvt år. Overgangssummen var på et tosifret millionbeløp, ifølge VG. Gent var ikke den eneste utenlandske klubben som hadde ønske om å få Rosted med på laget. Før nyttår fikk Serie A-klubben Benevento avslått tre bud på stopperen, ifølge VGs opplysninger.

Tøff periode

Rundt samme tid prydet Sigurd Rosted på fotballbanen Spondylittens førsteside. Vi pratet med ham høsten 2017, mens han ennå spilte for østfoldklubben Sarpsborg 08. Da kunne han fortelle om noen tøffe perioder som gikk fra fortvilelse som udiagnostisert spondylitt til å få en mulighet til å være med i den norske landslagstroppen.

– Det gikk knapt to uker fra jeg signerte kontrakten i Østfold til det smalt i ryggen. Jeg måtte gå av en trening, og siden hadde jeg ingen mulighet for å trene, fortalte han i Spondylitten.

Spondylittens forside 4-17 med Sigurd Rosted
I Spondylitten 4-17 fortalte Sigurd Rosted om veien fra fortvilelse til en proffkarriere som fotballspiller med ankyloserende spondylitt.

– Hadde du merket lignende plager før, eller var dette første symptom på at noe ikke var som det skulle?

– Jeg hadde noen småproblemer med ryggen i perioden rett før jeg skrev under kontrakten med Sarpsborg 08. Også på slutten av 2014-sesongen hadde jeg hatt noen problemer med vond rygg, men jeg gikk til en kiropraktor og det løsnet. Inntil videre tenkte jeg ikke noe mer på det og antok at det bare var et engangstilfelle.

LES OGSÅ: Hvorfor er trening viktig for de med spondyloartritt?

Måtte kanskje legge opp

Men så smalt det altså på ny i rygg og bekken i januar 2015. Historien videre viser at det tok svært lang tid før man fant ut hva Rosted led av.

– Det gikk ikke an å spille fotball og foreta raske bevegelser med de intense smertene jeg hadde, fortalte han.

En dag ba fysioterapeuten i eliteserieklubben Sigurd om å ta en MR-undersøkelse av bekken og nedre rygg.

– Jeg sa bare ja, uten å spørre hvorfor. Da jeg kom på trening og skulle trene alternativt noen dager senere, var fysioterapeuten med. Han kom bort til meg og fortalte at jeg antagelig var rammet av Bekhterevs sykdom, at det var ganske alvorlig, og at jeg kanskje måtte legge opp.

Lite visste Rosted om denne diagnosen, men han forsto raskt at det var ille.

– Jeg fikk dra hjem til familien og være sammen med dem et par uker, før arbeidet med å kartlegge og finne ut av hvordan man skulle løse dette startet.

LES OGSÅ: God forberedelse gjør det lettere å bli hørt hos legen

God behandling

Da vi snakket med ham høsten 2017 var han godt i gang med drømmen om en fast plass på landslaget og en karriere i utlandet. Det har han fått til på under ett år, til tross for diagnosen ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Han har fått god oppfølging og behandling med biologisk medisin og fortalte at sykdommen ikke plager ham nevneverdig i dag.

– Jeg er tilbake for fullt, det har jeg vært en god stund nå, og heldigvis kjenner jeg ingenting til smertene, sa han.

Tekst: Trine Dahl-Johansen og Ole Kristian H. Heiseldal

Fotball på grønt gress
I et halvt år måtte Sigurd Rosted la ballen ligge og trene alternativt. Foto: Pexels.com

Rosende omtale

Trener i Sarpsborg 08, Geir Bakke, har tidligere omtalt Sigurd Rosted som Norges beste midtstopper. Han er alt en moderne midtstopper forventes å være; god i de fleste av spillets faser, klok, pasningssikker, sterk én mot én og i tillegg målfarlig. Disse kvalitetene er grunnen til at landslagstrener Lars Lagerbäck har plukket ut Rosted til sin landslagstropp.

Hele intervjuet vårt med Sigurd Rosted kan du lese i Spondylitten 4-17

BLI FAST LESER AV SPONDYLITTEN FOR BARE 100 KRONER UT ÅRET!

Kanskje du også liker disse: